ضعف در تولید ماشین آلات صنعتی طلاوجواهر

اصفهان با تولید بیش از 50 درصد طلای کشور به عنوان قطب ساخت و عرضه طلا و جواهر ایران شناخته میشود، همچنین اصفهان با عضویت در بخش ناظر کمیته ژنو که در زمینه استاندارد سازی جواهر در عرصه بینالمللی فعالیت دارد، کیفیت محصولات هنرمندانه خود در این بخش را به جهانیان ثابت کرده است.
خبرنگاردانشجویان ایران (ایسنا) به سراغ تولیدکنندگان ماشینآلات طلاسازی رفت تا وضعیت کنونی تولید ماشینآلات طلاسازی را با حضور همایون کلانتری، محمدرضا طالبی و علی صالحی مدیران عامل شرکتهای سازنده ماشینآلات طلا و جواهرسازی، مهرداد آهنگرزاده و منصوری از فعالان صنف طلا و جواهر بررسی کند.
دلال بازی بر صنعت طلا تاثیر منفی میگذارد
محمدرضا طالبی مدیرعامل یکی از شرکتهای تولیدکننده ماشینآلات طلا و جواهرسازی در ابتدای بحث به آیندهنگری برای نیل به افقی روشن صحبت به میان آورد و گفت: باید منفی بافیها در حوزه مربوط به ماشین آلات طلا کاهش یابد تا بتوانیم با آیندهنگری افق روشنی را داشته باشیم.
وی ادامه داد: امروز کار کردن در کشور ایران سخت و مشکل است و برای برگزاری یک نمایشگاه توان و زمان زیادی از فعالان در شرکتها گرفته میشود.
مدیرعامل این شرکت از جمله مشکلات موجود در صنف خود را کارگرداری، رکود در فعالیتها، مالیات، مالیات بر ارزش افزوده دانست و افزود: مالیات بر ارزش افزوده در حالی برای فعالان این صنف وجود دارد که بیشتر زرگرها به صورت زیرزمینی فعالیت میکنند، این زیرزمینی کارکردن باعث شده است که زرگرها راضی به دریافت فاکتور هم نمیشوند.
وی تاکید کرد: در این مملکت تنها کسی میتواند فعالیت کند که عاشق کار خود باشد، به این معنی که چشمهایش را روی تمام این مشکلات ببندد تا بتواند کار کند.
طالبی با بیان اینکه فقط کار است که میتواند مملکت را نجات دهد، اظهار کرد: ایجاد شغل توسط صنعتگران و ماشین سازان برای یک نفر دارای اثرات و برکات فراوانی است.
به گزارش ایسنا، صالحی به سایر مشکلات حوزه ماشین آلات طلاسازی اشاره کرد و گفت: متاسفانه دلال بازی و برخی آمارهای اشتباه که ارایه میشود، موجب تضیف صنعت و به ویژه ماشین سازی شده است.
وی ابرازعقیده کرد: متاسفانه بنا به دلایلی آمار درستی از میزان صادرات غیرنفتی از سوی گمرک اعلام نمیشود که این مسایل از مواردی است که اگر کسی آن را درک کند، باعث زجر و ناراحتی او خواهد شد.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا دولت از صنف طلا حمایت میکند و یا خیر، گفت: دولت باید از این صنعت حمایت کند، تا مشکلات موجود برطرف شود.
طالبی با بیان اینکه باید در شرکتها هر ساله به میزان پرسنل اضافه شود نه کاسته، اظهار کرد: در شرکت ما در سال 1388، حدود 85 نفر پرسنل فعالیت میکردند، اما این میزان در حال حاضر به کمتر از 50 نفر تقلیل یافته است.
وی با بیان اینکه همچنان با تمام مشکلات امیدوار به آینده است، گفت: چشمهایمان را بر روی تمام مشکلات موجود بستهایم و تنها به هدف و آینده نگاه میکنیم. سال گذشته، سال بسیار بدی برای صنعت ماشینسازان حوزه طلا بود و ماشینسازان تنها توانستند هزینههای جاری خود را تامین کنند.

برای تامین قطعات مورد نیاز باید تا دو برابر قیمت واقعی هزینه کنیم
کلانتری، مدیرعامل یکی دیگر از شرکتهای سازنده ماشینآلات جواهرسازی به مشکلات دیگری که در صنعت ماشین آلات طلاسازی وجود دارد اشاره کرد و گفت: به دلیل وجود تحریم، برای تامین قطعات مورد نیاز باید تا دو برابر قیمت واقعی هزینه کنیم، همچنین زمان زیادی صرف میشود تا قطعه مورد نیاز به دستمان برسد. همواره باید سرمایه هنگفتی را برای تامین مواد اولیه هزینه کنیم، چراکه زمان زیادی صرف تامین مواد اولیه میشود و ناچاریم، مواد اولیه بیشتر از نیاز خود وارد کنیم تا اگر قرار است وقتی هم صرف شود برای همان یک بار باشد. از طرفی دریافت تسهیلات از بانکها نیز با توجه به سودهای هنگفت به صرفه نیست.
وی به شرایط برای حضور در بازارهای بین المللی اشاره و اظهار کرد: در صورتی که بخواهیم وارد بازارهای بینالمللی و صادراتی شویم، باید خواستههای طرف مقابل تامین شود که با توجه به امکانات موجود در کشور، قادر به تامین همه خواستهها نیستیم. همچنین ورود به بازارهای صادراتی، روال سخت و طاقت فرسایی دارد که اگر بخواهیم وارد این گونه بازارها شویم، از فعالیتهای خود در داخل کشور نیز میمانیم.
این تولیدکننده ماشین آلات طلا افزود: مسوولان و افرادی که در راس امور قرار دارند باید امکانات در اختیار شرکتها قرار دهند و از آنها پشتیبانی کنند، و در این صورت است که شرکتهای ماشینسازی طلا و جواهر میتوانند با تکنولوژی روز اروپا پیش بروند.
کلانتری اضافه کرد: بحثهای بیمهای، تسهیلات بانکی و … نیز از دیگر مواردی است که باعث شده تا ماشین سازان طلا و جواهر نتوانند فعالیتهای خود را به خوبی پیش ببرند.
منصوری از دیگر فعالان صنف طلا و جواهر، گفتههای دو همکار قبلی خود را زیر سوال برد و گفت: چندین سال است که ماشین سازان صنعت طلا و جواهر گلایه میکنند که چرا از ما پشتیبانی نمیشود؟ اما در سالهای اخیر کشور در بسیاری از صنایع پیشرفت داشته بنابراین در تولید قطعات و تامین مواد اولیه نیز میتواند پیشرفت داشته باشد.
وی افزود: تا زمانی که خود ماشین سازان و صنعتگران دست به کار نشوند نمیتوانند از دیگران انتظار کمک داشته باشند. زمانی که تحریم وجود دارد و قطعه به تولیدکنندگان نمیرسد، بهتر است خود تولیدکنندگان، قطعات اولیه را بسازند و در ماشین آلات خود به کار برند.
کلانتری با اشاره به پیشرفت در صنایع دیگر که توسط منصوری اظهار شد، گفت: این صنایع که شما میفرمایید، دولت پشتوانه آن است. من شخصی کار میکنم، اگر بخواهم ماشینی تولید کنم به تکنولوژی روز دنیا نیاز دارم و در همین راستا باید هزینه هنگفتی برای ورود تکنولوژی به کشور صرف کنم.
آهنگرزاده نیز ادامه داد: از وضعیت فعلی دولت اطلاع داریم و نمیتوانیم از دولت انتظار و خواسته داشته باشیم.
منصوری اما همچنان با نظر همکاران خود مخالف است و اضافه کرد: متاسفانه برخی از تولیدکنندگان کشور فقط دست به دامن دولت هستند و بهانه میآورند که دولت کمک نمیکند، دولت بودجه نمیدهد و … .
صالحی با طرح این سوال که چرا قشر تولیدکننده ضعیف شده است، اظهار کرد: دلیل ضعف تولیدکنندگان این است که باید ابتدا مواد اولیه را از کشورهای دیگر خریداری و وارد کند و سپس با زحمت دستگاه میسازد و وارد بازار میکند، اما از آن طرف، بازار توان خرید به صورت نقدی را ندارد و به عنوان نمونه یک دستگاه را به صورت یک ساله خریداری میکند و این موضوع باعث میشود که تولیدکننده روند تولید خود را متوقف کند.
منصوری، پرسشهایی از قبیل “اصلا چرا باید مواد اولیه از کشورهای دیگر وارد شود؟” و “چرا نباید خود دست به کار شویم؟” را مطرح میکند و کلانتری مدیرعامل یکی از این شرکتها در پاسخ این سوالات با بیان اینکه یک سری از کالاها باید وارد شوند و چاره دیگری نداریم، گفت: در این صنعت ماندهایم، چراکه به این کار علاقهمندیم، تمایل داریم چند نفر مشغول به کار شوند وگرنه اگر سرمایه را درون بانک بگذاریم، تا چهار برابر سود فعلی نصیبمان خواهد شد.

کارگروهی از ماشین سازان صنعت طلا در کشور فعال شود
منصوری در همین موقعیت راهکاری برای خروج از رکود موجود در ماشین آلات طلاسازی ارایه کرد و گفت: باید یک کارگروه از ماشین سازان صنعت طلا و طلاسازی از سراسر کشور تشکیل شود تا آسیب شناسی انجام گیرد و چاره سازی شود. در نمایشگاههایی که برگزار میشود متاسفانه تعداد کمی از تولیدکنددگان شرکت میکنند و همین شرکتکنندگان نیز درون غرفههایشان کار خاصی انجام نمیدهند.
کلانتری، امکانات موجود در کشور و در صنعت ماشین سازی طلا را بسیار ضعیف دانست وافزود: امکانات هنوز در حد سالهای گذشته باقی مانده است. باید دستگاه روز دنیا در اختیار شرکت باشد تا بتوانم قطعه تولید کنم. در این راستا باید دولت از تولیدکننده حمایت کند.
به گزارش ایسنا، طالبی به وجود مشکلات مدیریتی در کشور اشاره کرد و گفت: تمام مشکلات موجود از این موضوع نشأت میگیرند.
این تولیدکننده ماشینآلات طلا به مدیریت کشور ترکیه در حوزه طلا و پیشرفت آنها در این حوزه اشاره و خاطرنشان کرد: ترکیه یک شهرک صنعتی مخصوص طلاسازان ساخته است و مشتری با خیال راحت به این شهرک وارد میشود، کار را سفارش میدهد و با هواپیما کالای سفارش داده را در اقصی نقاط دنیا تحویل میگیرد. ترکیه به اندازه درآمد نفت کشور، طلا به کشورهای دیگر از جمله عراق و ایران صادر میکند، اما متاسفانه برخی مسوولان داخلی به طلاسازی به عنوان یک شغل کاذب نگاه میکنند.
صالحی هم به تحریمها و موضع گیریها نسبت به این موضوع پرداخت و ادامه داد: ترکیه از طرف اروپا حمایت میشود و دولت چین میگوید هشت ساعت از دنیا عقب هستیم و هر قطعهای در هر کجای دنیا ساخته شود آن قطعه را هشت ساعت بعد خواهیم ساخت. این حرف را دولت میزند نه تولیدکننده. دولت است که همه جانبه پشت تولیدکننده ایستاده است و این امر باعث رشد صنعت آن کشور میشود.
وی اضافه کرد: اما تولیدکننده وقتی میخواهد قطعهای را بسازد و نمیتواند هزینههای آن را تامین کند، چگونه باید دست به زانو شده و بلند شود؟
در ادامه کلانتری، مشکلات بیمهای در واحدهای تولیدی را یکی دیگر از مشکلات اصلی صنف خود دانست و گفت: اگر در یک کارگاه تولیدی پنج کارگر مشغول به کار باشند، 10 درصد حق بیمه از کارفرما میگیرند و اگر تعداد کارگران به شش نفر افزایش یافت، حق بیمه 30 درصد میشود. با مصرف بیشتر برق، هزینه پرداختی بابت مصرف برق تصاعدی افزایش مییابد، اما در کشور چین به تولیدکنندگان گفته میشود اگر کار نکنید، امتیاز فعالیت از شما گرفته میشود.
همچنین آهنگرزاده گفت: مالیاتهایی که برای صنف طلاسازان ردیف کردهاند، واقعا سرسام آور است، چراکه صنف طلا، به عنوان یک شغل پردرآمد در نظر گرفته میشود.
طالبی با بیان اینکه ماشین سازان طلا تلاشهای فراوانی میکنند، تاکید کرد: در حال حاضر تنها توانستهاند شرکت خود را حفظ کنند.
این فعال صنعتی با تاکید بر اینکه اگر تحریمها برداشته شود رونق اقتصادی به وجود خواهد آمد، گفت: در حال حاضر اگر یک واحد صنعتی قطعهای را مثلا از آلمان بخواهد نمیتواند مستقیم وارد کند و باید از طریق چین اقدام به واردات آن قطعه کند که در این صورت هزینه خرید کالا چند برابر میشود.
مسوولان از مشکلات آگاه هستند
صالحی با بیان اینکه تمام مشکلات موجود را مسوولان ارشد کشور میدانند، اظهار کرد: تورم بر خرید طلا توسط مصرفکننده تاثیر گذاشته است. به همین دلیل است که زرگرها در حال حاضر به جای تولید یک کیلو طلا در یک روز، در 10 روز یک کیلو طلا میسازند.
منصوری راهکار دیگری را پیشروی صنعتگران و تولیدکنندگان ماشین آلات طلاسازی گذاشت و تاکید کرد: باید مسوولان و فعالان ماشین سازی حوزه طلا و صنف طلای کشور، موضوعات و مشکلاتشان را با نمایندگان مجلس درمیان بگذارند، از آنها بخواهند به نفع فعالان قوانینی در مجلس تصویب کنند و با گمرک تعامل داشته باشند.
آهنگرزاده گفت: همه تولیدکنندگان و صنعتگران کشور چشم به راه برداشته شدن تحریمها هستند.
طالبی به حضور ماشین سازان حوزه طلاسازی و صنف طلا در نمایشگاهها اشاره کرد و گفت: یک روزنه امید در میان این افراد به وجود آمده است و این باعث شده در نمایشگاهها شرکت کنند، اگر این امید نیز از آنها گرفته شود، دیگر شاهد حضور فعالان در نمایشگاهها نخواهیم بود.
گفتوگو از: محمد فلاح، خبرنگار اقتصادی ایسنا- منطقه اصفهان