استاندارد تهران : تخلف در زمینه تولید طلا کم و محدود است
رئیس اداره اندازه شناسی، اوزان و مقیاسهای اداره کل استاندارد استان تهران با معرفی یک سامانه پیامکی، از مردم خواست قبل از خرید هرگونه مصنوع طلا، نسبت به راستی آزمایی کدشناسایی آن اقدام کنند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی “گلد نیوز” محمد پورموحد، مهم ترین الزاماتِ مورد نظر در استاندارد طلا را توجه به کدشناسایی عنوان کرد و گفت: طلایی که در کارگاه های دارای مجوز تولید می شود، از سازمان ملی استاندارد و اداره کل استانی، کد شناسایی اخذ کرده است؛ بدین صورت که با توجه به استانی که کارگاه طلاسازی در آن فعال است، حرف نخستِ [نام استان] به همراه یک عدد [روی طلا درج می شود].
وی این مطلب را با ذکر مثالی ادامه داد: به عنوان مثال کارگاهی که در استان تهران فعال است، حرف لاتین T را دریافت می کند و خریداران طلا در اولین قدم باید به این کد توجه نمایند که باید مشخص و خوانا باشد. در غیر این صورت، مصنوع مورد نظر غیر قانونی شناخته می شود که ممکن است قاچاق و یا دارای عیار پایین باشد.
به گفته پورموحد مصنوعی که فاقد این کد باشند، هیچگونه نظارتی روی آن انجام نمی شود و اگر کسی اقدام به خرید آن کند، شخصا باید پاسخگو باشد چراکه الزامِ اولیه در پروسه خرید را رعایت نکرده است.
اما طلای وارداتی از ترکیه یا ایتالیا هم از حیث کدِ تعریف شده قبل از خرید، قابل شناسایی و پیگیری است؟ رئیس اداره اندازه شناسی، اوزان و مقیاسهای اداره کل استانداردهای استان تهران در اینباره گفت: به طور کلی ورود هر مصنوع طلا به کشور ممنوع بوده و به عنوان قاچاق شناخته می شود. در این میان ممکن است برخی از مصنوعات عیاری پایین داشته باشند که قطعا باعث ضرر خریدار خواهد شد.
پورموحد تاکید دارد که فروشندگان باید کد مصنوع خریداری شده را در فاکتور خرید درج کنند. همچنین فاکتور باید دارای سربرگ باشد و عدد و ارقام قیمت و اجرت و وزن طلا نیز قید شود.
در این میان کدشناسایی، به عنوان ردیابی تلقی می شود که مشخص می کند مصنوع خریداری شده در کدام استان و کارگاه تولید شده است.

بازدید سرزده و دوره ای جهت نظارت بر تولید و فروش طلا
بنا بر گفته پورموحد عیار رسمی مصنوعات تولید شده در کشورمان کمتر از 750 نیست. در این میان سازمان استاندارد بر واحدهای تولیدی نظارت دارد و کارگاه ها به صورت دوره ای بازدید شده و از هر یک نمونه برداری می شود. بخش دیگر، نظارت بر بازار است و این کار به صورت دوره ای و سرزده صورت می گیرد. این کار هر چند ماه یکبار و گاه هرماه صورت می گیرد.
وی همچنین از روند دریافت مجوز کارگاهی سخن گفت: اتحادیه معرفی نامه ای را برای سازمان استاندارد صادر می کند و باید به صورت قانونی کارگاه ها را به ما معرفی کند تا مورد شناسایی و نظارت ما قرار گیرند.
پورموحد در پاسخ به این سوال که در بازه زمانی 5 سال گذشته حجم تخلفات با وجودافزایش قیمت طلا تا چه میزان بوده است، گفت: نمی توان گفت تخلفی صورت نگرفته است و ما هم گشت های مشترکی با بازرسی اصناف و سازمان ها صمت مواردی را کشف کرده ایم و عمده ترینِ آنها مربوط به کدشناسایی مصنوعات بوده است.
در صورت عدم درج کد شناسایی، هرگونه تخلفی قابل پیش بینی است که با توجه به نوعِ آن، به مرجع قضایی ارجاع داده و احکامی صادر می شود. تخلفات باتوجه به افزایش قیمت طلا همواره وجود داشته و خریداران باید به این موارد توجه کنند. خاصه کدشناسایی که در صورت نبودِ آن، قطعا مصنوع دارای مشکل است.
پورموحد همچنین از آزمون و نظارت بر ترازوهای سنجش وزن طلا در فروشگاه ها سخن گفت و افزود: این کار سالی دو بار انجام می گیرد و آزمایشگاه های همکار به واحدهای صنفی مراجعه کرده و ترازوها را مورد سنجش قرار می دهند.
رئیس اداره اندازه شناسی، اوزان و مقیاسهای اداره کل استانداردهای استان تهران این آزمایشگاه ها را مسئولِ عیارسنجی دانست و ادامه داد: در حال حاضر مجوزهای کارگاه طلاسازی از سوی سازمان صنایع دستی و اتحادیه طلا و جواهر شهر تهران اعطا می شود.
پورموحد به گلدنیوز گفت: کارشناسان ما از واحد طلاسازی بازدید کرده و از طلای آن ها نمونه برداری می شود.
وی خاطرنشان کرد: تخلف در زمینه تولید کم و محدود بوده است. اما در حوزه رعایت نکردنِ درج کد شناسایی شاهد تخلف هستیم.

پورموحد درباره نحوه برخورد با واحدهایی که طلا باکد باطل شده می فروشند گفت:
در این راستا سامانه 10001517 در اختیار مردم است که با پیامکِ زدنِ کدشناسایی به این سامانه می توانند درباره اعتبار آن راستی آزمایی کنند.
.