گلدنیوز در نظر دارد هربار تعدادی از آثار تمدن ایران در یکی از کشورهای جهان را معرفی کند

فهرست آثار تمدنی ایران در جمهوری آذربایجان

سنگ نوشته شاه عباس کبیر در مسجد اردوباد.این بنا در بالاترین نقطه شهر واقع شده‌است

علی اصغر کشانی(نویسنده)

1403/06/16 | 12:06

نظری ثبت نشده

فهرست آثار تمدنی ایران در جمهوری آذربایجان

به گزارش پایگاه خبری جهان طلا (گلدنیوز)؛ فهرست آثار تمدنی ایران در دیگر مناطق جهان شامل فهرست آثار فرهنگی، تمدنی یا ایران بزرگ از عهد باستان تا اوایل سدۀ بیستم بیرون از مرزهای فعلی ایران و در کشورهای مختلف جهان است. این فهرست شامل آثار موجود در موزه‌ها، کتابخانه‌ها، شهرها و بناهای تاریخی و تمدنی می‌شود. قلمرو فرهنگی و تمدنی ایران بسیار گسترده‌ بوده‌است. از این‌رو، بخش مهمی از میراث فرهنگی ایران کهن یا به عبارت بهتر میراث ایران‌شهر (مفهوم)را باید بیرون از مرزهای سیاسی کنونی جستجو کرد. آثار مربوط به تمدن ایران شهری یا ایران کهن را در کشورهای زیر می‌توان به ترتیب الفبا مورد اشاره قرار داد: افغانستان، آذربایجان، آلمان، آمریکا، اتریش، ارمنستان، ازبکستان، اسرائیل، انگلیس، اوکراین، بلژیک، پاناما، پرتقال، تاجیکستان، ترکیه، چین (ختای)، روسیه، زنگبار (یکی از جزایر تانزانیا)، ژاپن، عراق، مصر، هلند، هندوستان.

آثار تمدن ایران در آذربایجان

سنگ نوشته‌های فارسی بر مساجد و قلعه‌های آذربایجان:

سنگ نوشته شاه عباس کبیر در مسجد اردوباد.این بنا در بالاترین نقطه شهر واقع شده‌است

نمای خارجی مسجد با توجه به شواهد مربوط به قرن هفدهم میلادی است. کتیبه ای در ورودی ساختمان نشان می‌دهد که بنا در سال ۱۶۰۴ در دوران سلطنت صفوی ایران شاه عباس اول (حکومت ۱۵۸۸–۱۶۲۹) ساخته شده‌است.اما برخی عناصر در طرح مسجد وجود دارد کهنشان می‌دهد مسجد قبل از قرن ۱۷ وجود داشته و این فقط بازسازی دوباره بوده‌ است. شبستان سه بخشی قسمت اصلی پلان را شکل می‌دهد. استفاده از طاقچه‌های عمیق متصل به قوس اصلی از ویژگی‌های معماری بومی منطقه است دیوارهای این مسجد از قلوه سنگ ساخته شده و با آجرهایی به ابعاد ۲۱ در ۲۱ در ۵ پوشیده شده‌ است.

بخشی از متن کتیبه: غرض از تستیر این کلمات آنست که چون حقیقت اخلاص و جانسپاری کافهٔ اکابر و اصاغر و عامه فقراء و ضعفاء قصبه طیبه اردوباد … وضوح تمام داشت و بسبب تشیع فطری در زمانی که ولایت آذربایجان بتصرف مخالفان درآمده بود انواع ظلم و ستم بر ایشان نموده قتل و اسیر ایشان کرده بودند بنابرین در ازاء جانسپاریهاء ایشان … از مراحم بیدریغ شاهانه شامل حال ایشان شده…

دانشنامه ویکی پدیا

برچسب:

فهرست آثار تمدنی ایران در جمهوری آذربایجان

اخبار مرتبط


نظرات

نظردهی

دیدگاهی ثبت نشده نظر تو چیه؟

کامنتی برای این پست وجود ندارد

برترین مطالب

لیست قیمت