گلدنیوز در نظر دارد هربار تعدادی از آثار تمدن ایران در یکی از کشورهای جهان را معرفی کند
تاجیکستان کشوری کهن بازبان ملی فارسی است ولی فارسی را به خط سریلیک مینگارند. بنا بر این تاریخ و تمدن آن جدا از تاریخ و تمدن ایران نیست.
علی اصغر کشانی(نویسنده)
1403/06/16 | 11:06
به گزارش پایگاه خبری جهان طلا (گلدنیوز)؛ فهرست آثار تمدنی ایران در دیگر مناطق جهان شامل فهرست آثار فرهنگی، تمدنی یا ایران بزرگ از عهد باستان تا اوایل سدۀ بیستم بیرون از مرزهای فعلی ایران و در کشورهای مختلف جهان است. این فهرست شامل آثار موجود در موزهها، کتابخانهها، شهرها و بناهای تاریخی و تمدنی میشود. قلمرو فرهنگی و تمدنی ایران بسیار گسترده بودهاست. از اینرو، بخش مهمی از میراث فرهنگی ایران کهن یا به عبارت بهتر میراث ایرانشهر (مفهوم)را باید بیرون از مرزهای سیاسی کنونی جستجو کرد. آثار مربوط به تمدن ایران شهری یا ایران کهن را در کشورهای زیر میتوان به ترتیب الفبا مورد اشاره قرار داد: افغانستان، آذربایجان، آلمان، آمریکا، اتریش، ارمنستان، ازبکستان، اسرائیل، انگلیس، اوکراین، بلژیک، پاناما، پرتقال، تاجیکستان، ترکیه، چین (ختای)، روسیه، زنگبار (یکی از جزایر تانزانیا)، ژاپن، عراق، مصر، هلند، هندوستان.
تاجیکستان
به گزارش پایگاه خبری جهان طلا (گلدنیوز)؛ تاجیکستان کشوری کهن بازبان ملی فارسی است ولی فارسی را به خط سریلیک مینگارند. بنا بر این تاریخ و تمدن آن جدا از تاریخ و تمدن ایران نیست.
گنجینه آمودریا
مجموعهای دارای۱۷۰ تکه طلا و نقره و ۲۰۰ سکه متعلق به زمان هخامنشیان است که در جنوب غربی کشور تاجیکستان کنار مرز افغانستان یافت شدهاست. این گنجینه هماکنون در موزه ویکتوریا و آلبرت و موزه بریتانیا وموزه میهو ژاپن نگهداری میشود. برای این آثار تاریخ سده پنجم و چهارم پ. م پیشنهاد شدهاست،
زمانی که پادشاهی نیرومند هخامنشی پرچم خود را بر سرزمینهایی از دره سند تا رود نیل برافراشته بود. گنجینه در کناره رودخانه جیحون یا آمویدریا (Oxus River) در سرزمین کنونی تاجیکستان و به احتمال زیاد از تپه باستانی تخت کواد (قباد) که گذرگاهی در ساحل شمالی رود است بین سالهای ۱۸۷۷ و ۱۸۸۰ م. در کاوشهای غیرعلمی بهدست آمدهاست. ممکن است شمار بسیاری از آثار پراکنده یا حتی ذوب شده باشند. گفته شده که به آثار نیایشگاهی از دوره هخامنشی تعلق داشتهاند و توسط مردمان منطقه بهعنوان هدیه یا نذر در آن مکان نهاده شدهاند. این مجموعه نخستین بار در موزه بریتانیا در سال ۱۹۰۰ م. در سالن زیورهای طلایی بهنمایش درآمد.
گنجینهٔ آمودریا مجموعهای دارای ۱۷۰ تکه طلا و نقره و ۲۰۰ سکه متعلق به زمان هخامنشیان است که در جنوب غربی کشور تاجیکستان کنار مرز افغانستان یافت شدهاست. این گنجینه هماکنون در موزهٔ ویکتوریا و آلبرت و موزهٔ بریتانیا نگهداری میشود.
برای این آثار تاریخ سدهٔ پنجم و چهارم پ. م پیشنهاد شدهاست، زمانی که پادشاهی نیرومند هخامنشی پرچم خود را بر سرزمینهایی از درهٔ سند تا رود نیل برافراشته بود. گنجینه در کنارهٔ رود جیحون یا آمودریا در سرزمین کنونی تاجیکستان و به احتمال زیاد از تپهٔ باستانی تخت کواد (قباد) که گذرگاهی در ساحل شمالی رود است میان سالهای ۱۸۷۷ و ۱۸۸۰ م. در کاوشهای غیرعلمی بهدست آمدهاست. ممکن است شمار بسیاری از آثار پراکنده یا حتی ذوب شده باشند. احتمالاً آثار به نیایشگاهی از دورهٔ هخامنشی تعلق داشتهاند و توسط مردمان منطقه بهعنوان هدیه یا نذر در آن مکان نهاده شدهاند. این مجموعه نخستینبار در موزهٔ بریتانیا در سال ۱۹۰۰ م. در سالن زیورهای طلایی بهنمایش نهاده شد
بروارهی (مهراب) آتشکدهای یافت شده در شهرِ افراسیاب:
افراسیاب میدانگاهی باستانیست در سمرقند، دارای یادگارهایی از سالیانِ ۵۰۰ پیش از زادروز مسیح تا ۱۲۲۰ ترسایی. دیرنگی این آتشکده میانِ ۶۰۰_۶۵۰ ترسایی برآورد شدهاست و به ایرانیتبار و ایرانیزبانانِ سُغدی برمیگردد.
دانشنامه ویکی پدیا
فهرست آثار تمدنی ایران در تاجیکستان
اخبار مرتبط
نظرات
دیدگاهی ثبت نشده نظر تو چیه؟
برترین مطالب
لیست قیمت
نظری ثبت نشده