با حذف دلار نیما و راه‌‌‌اندازی بازار جدید ارزی، فضا برای جولان بورس فراهم شد.

پیش بینی قیمت دلار ۲۶ آذر ۱۴۰۳

کارشناسان اقتصادی معتقدند با راه‌اندازی بازار ارز توافقی احتمال کاهش تقاضای شرکت‌ها از بازار آزاد و گسیل شدن این تقاضا به سمت این بازار نوظهور وجود دارد و همین مساله قیمت دلار را کاهش خواهد داد.

دبیر خبر(دبیر خبر)

1403/09/25 | 20:09

نظری ثبت نشده

پیش بینی قیمت دلار ۲۶ آذر ۱۴۰۳

به گزارش سایت طلا گلدنیوز، بورس تهران طی سال‌های اخیر با تبعیت از فرمان قیمت ارز، مسیر صعودی را دنبال کرده؛ به طوری که شاخص اصلی این بازار عمدتا از رشد نرخ ارز پیشی گرفته و بازدهی بهتری را نصیب سرمایه‌گذاران کرده است. اخیرا با حذف دلار نیما و راه‌‌‌اندازی بازار توافقی ارز، پتانسیل سودآوری شرکت‌های بورسی افزایش خواهد یافت.

بنک طلا

با حذف دلار نیما و راه‌‌‌اندازی بازار جدید ارزی، فضا برای جولان بورس فراهم شد. اما سوال اصلی این است که چه افزایش قیمتی از دلار نیما، بازار سهام را به روند صعودی پرقدرت ترغیب می‌کند؟

به‌طور تاریخی رشد بالای 50درصد برای اهالی بازار جذاب است؛ به شرط آنکه اختلاف قیمت دلار موثر بر شرکت‌ها -در بازار نیما یا هر نوع بازار دیگری- با دلار بازار آزاد به زیر 20درصد برسد. با بازار جدیدی که برای ارز حاصل از صادرات صنایع بزرگ راه‌‌‌اندازی شده است، احتمالا میزان این اختلاف به 15درصد می‌‌‌رسد. به‌طور تاریخی سه مقطع زمانی برای بررسی قیمت دلار نیما مورد بررسی قرار گرفته است. در میانه سال 96 تا پاییز 99 دلار 4هزار و 200تومانی نیما تا 26هزار تومان پیشروی کرد. رشد بیش از 500درصدی دلار نیما در این مدت، برای اهالی بازاری مانند بورس تحریک‌کننده بود. شکاف میان دلار نیما و بازار آزاد نیز به زیر 20درصد کاهش یافت.

در بهار1400 تا زمستان 1401 نیز روند صعودی دلار نیما سبب افزایش بیش از 80درصدی قیمت این ارز شد؛ به طوری که از 20هزار تومان تا 38هزار تومان، رشد قیمتی را در این بازار شاهد بودیم. دوباره اختلاف دلار نیما که با مقاومت بانک‌مرکزی در میانه زمستان1401 به 100درصد رسیده بود تا 20درصد سقوط کرد و این موضوع برای اهالی تالار شیشه‌‌‌ای به رسمیت شناخته می‌‌‌شد. از مهر سال قبل تاکنون هم دلار نیما رشد بیش از 45درصدی را تجربه کرده و به حوالی 54هزار تومان رسیده است. هرچند با تاسیس بازار جدید ارزی شکاف 35درصدی با بازار آزاد نیز کاهش می‌‌‌یابد و افزایش بیش از 65درصدی دلار نیما به کمک بازار خواهد آمد؛ اما باید این نکته را مدنظر قرار داد که حساسیت سودآوری شرکت‌های بورسی به رشد قیمت دلار نیما به طور متوسط 1.2 است و این موضوع بر جذابیت بازار سهام خواهد افزود.

در سال‌های 97 تا 99رشد بیش از 500درصدی دلار نیما به بازدهی ‌هزار و 700درصدی شاخص کل منجر شد. به عبارت بهتر به جای آنکه شاخص کل با فرض حساسیت 1.2، حدود 600درصد رشد کند، موفق شد سه‌برابر این رقم بازدهی را ثبت کند. افزایش P/E بازار از 6واحد تا 40واحد در سال 99 کمک کرد تا چنین ارقام عجیبی برای بازدهی بازار سهام به چشم بخورد.

در سال1402 نیز افزایش 80درصدی دلار نیما در کنار افزایش P/E بازار از 6واحد تا 11واحد سبب شد تا به جای رشد 96درصدی بازار، شاخص کل بورس بیش از 115درصد رشد را تجربه کند. این درحالی بود که فشار هزینه انرژی بر صنایع بورسی و حذف برخی از یارانه‌‌‌های دولتی، کاهش سود دلاری را در این مقطع برای شرکت‌های بورسی به همراه داشت.

طی یک‌سال اخیر افزایش 45درصدی دلار نیما و احتمال افزایش بیشتر آن طی ماه‌‌‌های آینده، می‌‌‌تواند بازدهی 60درصدی را برای این ارز به همراه داشته باشد.

در نهایت بدون در نظر گرفتن بهبود P/E می‌توان افزایش 70درصدی را برای شاخص کل از کف آبان امسال متصور شد. اما با فرض کاهش نرخ بهره و رشد دلار نیما P/E آینده‌‌‌نگر بازار حداقل تا 8واحد قابل بهبود است. این درحالی است که این نسبت هماکنون در محدوده 6واحد قرار دارد. با در نظر گرفتن آنکه کاهش قیمت‌های جهانی، به عدم‌رشد قابل ملاحظه نرخ فروش شرکت‌ها منجر نشود و محدودیت‌های انرژی به کاهش تولید و افزایش بهای تمام‌‌‌شده شرکت‌ها بینجامد، احتمالا کاهش سود دلاری را می‌‌‌توان برای سال‌جاری نیز متصور بود. در این صورت، حساسیت سودآوری کمتر از 1.2 است. اما تعدیل P/E که می‌‌‌تواند رشد 30درصدی باشد، شاخص بورس را تا 3میلیون و 300هزار واحد یا 3.5میلیون واحد هدایت می‌کند.

دلار ۹۵ هزار تومانی

ارز نیمایی (نظام یکپارچه معاملات ارزی) در سال ۱۳۹۷ به دنبال نوسانات شدید بازار ارز و ایجاد رانت‌های ارزی، به دستور بانک مرکزی راه‌اندازی شد. در سیستم نیمایی، نرخ ارز بر اساس عرضه و تقاضا تعیین و به صورت روزانه توسط بانک مرکزی اعلام می‌شد و به واردکنندگان و صادرکنندگان این امکان را می‌داد که با نرخ نزدیک به واقعیت، ارز مورد نیاز خود را تأمین کنند.

موافقان سیاست تک نرخی شدن ارز معتقدند که انتقال معاملات نیما به بازار توافقی ارز می‌تواند به بهبود مدیریت بازار ارز و کاهش توزیع رانت کمک می‌کند. منتقدان، اما حذف ارز نیمایی در شرایط تورمی کنونی را به نفع اقتصاد کشور نمی‌دانند. آنها معتقدند که این تصمیم نیازمند پیش‌زمینه‌هایی است که در کشور فراهم نیست و حذف نرخ ارز نیمایی چیزی جز گرانی و تورم به همراه نخواهد داشت.

چرا علیرغم اینکه سیاست تک نرخی کردن ارز، سیاست درستی است، اما در نهایت تبعات تورمی به همراه می‌آورد؟

مسئله اصلی این است که دولت هنوز دلار بازار آزاد را گردن نگرفته است و قبول ندارد. از این رو برنامه‌ای هم برای مهار دلار بازار آزاد ندارد. بانک مرکزی در سال‌های اخیر حرکات زیگزاگی و آزمون و خطا زیاد داشته است. درصورتی که معتقدم بانک مرکزی جای آزمون و خطا نیست و مسئولان آن باید علمی و عقلانی رفتار کنند و پاسخگو هم باشند. باورم بر این است که سیاست اخیر بانک مرکزی هم خطرناک است، چراکه وقتی برای مهار بازار آزاد برنامه‌ای نداشته باشیم، روند بازار آزاد صعودی خواهد شد و تمام نرخ‌ها هم دنباله‌رو بازار آزاد خواهند بود.

بعضی از کارشناسان موافق نرخ توافقی هستند ولی به شرط آنکه بانک مرکزی یک برنامه روشنی برای مدیریت بازار آزاد داشته باشد. اظهاراتی از قبیل اینکه بازار آزاد تلگرامی است، دست دیگران در کار است و ارتباطی با دولت ندارد، سلب مسئولیت است. در حالی که ما می‌دانیم زندگی همه مردم ایران با دلار بازار آزاد تنظیم می‌شود و کاملا روی معیشت مردم تاثیرگذار است.

کنترل حساب سرمایه، حکمرانی و مدیریت ریال، نظارت هوشمند بر مصارف ارزی کشور و بازار توزیع کالا، مهار قاچاق و اقتصاد غیررسمی، برنامه برای مهار تورم و کنترل کسری‌های تجاری غیر نفتی، جزو الزامات مدیریت بازار آزاد است که در دولت این برنامه وجود ندارد. نگرانی‌ام این است که دلار بازار آزاد به همین شکل روند افزایشی خود را ادامه دهد و نرخ‌های ترجیحی و توافقی هم دنباله‌رو این بازار باشند. چنین روندی عملا منجر به له شدن بیشتر طبقات متوسط و پایین جامعه ایران می‌شود.

چرا با وجود تبعات تورمی که حذف دلار نیمایی به همراه دارد، اما دولت دست به چنین اقدامی زده است؟

استدلال دولت این است که درصورت حذف نرخ نیما، رانت از بین می‌رود، واردات کنترل و کسری‌های تجاری مهار می‌شود که استدلال درستی هم است. نرخ توافقی به مراتب از نرخ نیمایی که رانت شدیدی را نصیب یک گروهی می‌کرد، بهتر است ولی به شرط آنکه دولت بازار آزاد را در دست گیرد. اگر بازار آزاد را رها کنیم امکان مدیریت اقتصاد کلان مقدور نخواهد بود. من هم به شدت مخالف نرخ نیمایی بودم چراکه رانت بزرگی را نصیب گروه اقلیتی کرد و مسئولان مربوطه باید پاسخگو باشند، اما نرخ توافقی هم تا زمانی که بازار آزاد مسئول مشخصی نداشته و رها باشد، صدمات شدیدی بر پیکره اقتصاد کشور وارد می‌کند. باید الزاماتی صورت گیرد تا بازار آزاد ولنگار و رها شده نباشد که به هر نحوی بتوانند اقتصاد کشور را برهم ریزند. اگر آن الزامات رعایت شود، نرخ توافقی ایرادی ندارد.

با توجه به تبعات حذف ارز نیمایی، چه دورنمایی می‌توان از اقتصاد ایران در سال آینده داشت؟

تا زمانی که دولت دلار بازار آزاد را گردن نگیرد و برنامه‌ای برای مدیریت آن نداشته باشد، نمی‌توانیم این وضعیت را خوشبینانه تلقی کنیم و وارد یک دور باطل تورمِ دلار خواهیم شد.

یادمان باشد زندگی من و شما به دلار بازار آزاد متصل است. دلار بازار آزاد سقف بزرگی دارد و راهبر و پیشرو است. سایر نرخ‌ها هم از دلار بازار آزاد تبعیت می‌کنند. دولت باید برای مدیریت بازار آزاد برنامه داشته باشد که پیشتر الزامات آن را بیان کردم. ما بازار آزاد را رها کرده‌ایم در حالی که دلار بازار آزاد کاملا روی زندگی مردم و سایر نرخ‌ها اثر می‌گذارد. اگر آن بازار را رها کنیم، نمی‌توانیم اقتصاد را اداره کنیم.

قیمت دلار در دومین روز هفته با افزایش ارزش بازگشایی شد و در کریدور هفتم پیشروی کرد. رشد قیمت دلار بیش از ۱۰ روز است که ادامه دارد و معامله‌گران در صورت عبور از نیمه کریدور هفتم، این اسکناس را آماده فتح کریدور بالاتر می‌دانند.

قیمت دلار روز یکشنبه با افزایش ارزش شروع به کار کرد و رشد ۷۰۰ تومانی داشت. قیمت دلار در آخرین معامله دومین روز هفته با کانال پنجم از کریدور هفتم فقط ۵۰ تومان فاصله داشت و در بازار پشت خطی نیز در میانه کریدور هفتم معامله شد.

بررسی بازار ارز طی دو روز ابتدایی هفته اخیر حکایت از تعداد زیاد خریداران دلار متاثر از رشد انتظارات تورمی دارد. معامله‌گران صعود قیمت دلار را با وجود شرایط منطقه، سیگنال‌های وزیر اقتصاد مبنی بر کسری بودجه و رشد تقاضای دلاری شرکت‌ها، طبیعی قلمداد می‌کنند.

گفتنی است بازار ارز توافقی روز یکشنبه ۲۵ آذر رسماً آغاز به کار کرد و رقم ۵۹ هزار و ۶۷۴ تومان برای دلار کشف قیمت شد.

پیش بینی قیمت دلار

کارشناسان اقتصادی معتقدند با راه‌اندازی بازار ارز توافقی احتمال کاهش تقاضای شرکت‌ها از بازار آزاد و گسیل شدن این تقاضا به سمت این بازار نوظهور وجود دارد و همین مساله قیمت دلار را کاهش خواهد داد.

در پیش بینی قیمت دلار، تکنیکالیست‌ها نیز کف قیمت دلار را کانال دوم از کریدور هفتم در نظر می‌گیرند و سقف این اسکناس را کانال هشتم از کریدور هفتم پیش‌بینی می‌کنند.

تتر ۷۶ هزار تومانی شد

قیمت درهم روز یکشنبه با رشد ۲۰ تومانی روی رقم ۲۰ هزار و ۵۸۰ تومانی معامله شد. قیمت تتر با رشد ۹۰۰ تومانی روی رقم ۷۶ هزار تومانی ایستاد. قیمت تتر از دلار هزار و ۵۰ تومان گران‌تر است.

قیمت پوند انگلیس روی رقم ۹۵ هزار و ۵۰ تومانی ایستاد و قیمت یورو نیز در سطح ۷۹ هزار و ۱۰۰ تومانی معامله شد.

گفتنی است اسکناس دلار روز یکشنبه با رقم ۶۱ هزار و ۳۱۸ تومانی عرضه شد و رشد پنج هزار و ۳۵۴ تومانی داشت و حواله دلار با همان دلار توافقی در مرکز مبادله در اولین روز رقم ۵۹ هزار و ۶۴۷ تومانی کشف قیمت شد.

بانک مرکزی روز یکشنبه اعلام کرد با توجه به عرضه و تقاضاهای ثبت‌شده از مجموع ۷۶ میلیون دلار عرضه‌شده این قیمت کشف شده است.

گلدنیوز

انتهای پیام/

برچسب:

دلار

یورو

بازار طلا و ارز

پیش بینی قیمت دلار در روزهای آینده

اخبار مرتبط


نظرات

نظردهی

دیدگاهی ثبت نشده نظر تو چیه؟

کامنتی برای این پست وجود ندارد

برترین مطالب

لیست قیمت