چرا ایالات متحده خواهان مواد معدنی اوکراین است؟
حدود 5 درصد از "مواد خام حیاتی" جهان در اوکراین قرار دارد. مواد معدنی حیاتی "پایه اقتصاد قرن بیست و یکم هستند". آنها کلید انرژی های تجدیدپذیر، کاربردهای نظامی و زیرساخت های صنعتی هستند و "نقش استراتژیک فزاینده ای در ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک" ایفا می کنند.
امیر کشانی(سردبیر)
1403/12/15 | 11:12
به گزارش سایت طلا گلدنیوز ، ایالات متحده و اوکراین در تلاشاند تا توافقی درباره منابع طبیعی به دست آورند که به واشنگتن دسترسی به ثروتهای معدنی بکر کیف را در ازای سرمایهگذاری و آنچه اوکراین امیدوار است که تضمینهای امنیتی مشخصی باشد، بدهد.
اوکراین ذخایر جهانی با اهمیت از عناصر نادر ندارد، اما برخی از بزرگترین ذخایر دنیا از گرافیت ، لیتیوم ، تیتانیوم ، بریلیوم و اورانیوم را دارد که همه آنها به عنوان مواد معدنی حیاتی توسط ایالات متحده طبقهبندی میشوند. مواد معدنی حیاتی "پایه اقتصاد قرن بیست و یکم هستند". آنها کلید انرژی های تجدیدپذیر، کاربردهای نظامی و زیرساخت های صنعتی هستند و "نقش استراتژیک فزاینده ای در ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک" ایفا می کنند.
علاوه بر این، ایالات متحده مشتاق معامله برای منابع معدنی اوکراین است، زیرا می خواهد وابستگی به چین را که 75 درصد ذخایر خاکی کمیاب در جهان را کنترل می کند، کاهش دهد.
پیشنویس توافق به دنبال ایجاد یک "صندوق سرمایهگذاری بازسازی" است که بهطور مشترک توسط دولتهای ایالات متحده و اوکراین مدیریت خواهد شد.
نخستوزیر اوکراین، گفت که کییف نیمهای از درآمدهای پروژههای آینده منابع طبیعی متعلق به دولت را به این صندوق واریز خواهد کرد و پولهای آن دوباره در توسعههای بیشتری سرمایهگذاری خواهد شد.
شمیهال تأکید کرد که این توافق شامل "سپردهها، تأسیسات، مجوزها و حق امتیازهای" موجود مرتبط با منابع طبیعی اوکراین نخواهد بود.
او گفت: "ما فقط درباره مجوزها، توسعهها و زیرساختهای آینده صحبت میکنیم."
آمریکا در ابتدا تقاضا کرد که ۵۰۰ میلیارد دلار از منابع نادر زمین و سایر مواد معدنی اوکراین را در ازای کمکی که به کییف ارائه کرده، دریافت کند. اما زلنسکی این ایده را رد کرد و گفت که موافقت با آن به معنای "فروش" کشورش خواهد بود. ترامپ بهطور بعدی زلنسکی را "یک دیکتاتور" نامید.
زلنسکی همچنین گفت که آمریکا خواستار این است که هر گونه کمک آینده باید با دو برابر مقدار آن بازپرداخت شود: دو دلار برای هر دلاری که ارائه میشود. "ما نیاز به بازپرداخت ۵۰ میلیارد دلار داریم، اما باید آن را با نسبت یک به دو بازپرداخت کنیم. بنابراین، ما نیاز به بازپرداخت آن با ۱۰۰ درصد بهره وام داریم"، او گفت و افزود که او توافقی را امضا نخواهد کرد که به معنای وابستگی ۱۰ نسل بعدی اوکراینیها باشد.
پیشنویس دیده شده توسط سیانان در مورد اینکه آیا پولی از این صندوق به ایالات متحده پرداخت خواهد شد یا خیر، مبهم باقی مانده است. این پیشنویس میگوید که درآمدها “در نهایت بهصورت سالانه برای ترویج ایمنی، امنیت و رفاه اوکراین دوباره سرمایهگذاری خواهد شد” اما اضافه میکند که “همچنین برای توزیعهای آینده نیز فراهم خواهد کرد.”
این پیشنویس شامل هیچ عدد یا جزئیات مشخصی در مورد اندازه سهمی که ایالات متحده در این صندوق خواهد داشت، نیست.
به گزارش گلدنیوز ، موادی نظیر گرافیت، لیتیم، اورانیوم و ۱۷ عنصر شیمیایی شناخته شده به عنوان مواد معدنی کمیاب، برای رشد اقتصادی و امنیت ملی حیاتی هستند.
این مواد برای تولید الکترونیک، فناوری انرژی پاک، از جمله توربینهای بادی، شبکههای انرژی و وسایل نقلیه الکتریکی، و همچنین برخی سیستمهای تسلیحاتی ضروری هستند.
ایالات متحده به طور عمده به واردات برای مواد معدنی مورد نیاز خود وابسته است که بسیاری از آنها از چین میآید، کشوری که مدتهاست در این بازار مسلط است.
بر اساس اطلاعات مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی (CSIS)، چین مسئولیت تقریباً ۹۰٪ از پردازش جهانی مواد معدنی کمیاب را بر عهده دارد. علاوه بر این، چین همچنین بزرگترین تولیدکننده گرافیت و تیتانیوم در جهان و یک پردازشگر عمده لیتیم است.
کارشناسان از مدتها پیش هشدار دادهاند که وابستگی به چین برای مواد استراتژیک خطرناک است، اما تنشهای تجاری اخیر بین واشنگتن و پکن اهمیت بیشتری به این موضوع میدهد که آمریکا به دنبال تأمینکنندگان جایگزین باشد.
آمریکا تنها کشوری نیست که به منابع اوکراین چشم دوخته است. اتحادیه اروپا در سال 2021 توافقنامهای به امضا رساند که فرصتی برای سرمایهگذاریهای آینده در استخراج مواد معدنی را با اوکراین مشخص میکند.
مدرکی مشابه در سال گذشته تحت دولت بایدن تهیه شد. در این سند آمده بود که آمریکا فرصتهای سرمایهگذاری در پروژههای معدنی اوکراین را به شرکتهای آمریکایی ارائه میدهد، به شرطی که کیف مشوقهای اقتصادی ایجاد کند و شیوههای خوب تجاری و زیستمحیطی را پیادهسازی کند.
ترامپ بارها به این توافق به عنوان توافقی در مورد "عناصر نادر" اشاره کرده است، اما احتمالاً او به طور کلیتر درباره مواد معدنی حیاتی صحبت میکرد.
اوکراین ذخایر جهانی با اهمیت از عناصر نادر ندارد، اما برخی از بزرگترین ذخایر دنیا از گرافیت، لیتیوم، تیتانیوم، بریلیوم و اورانیوم را دارد که همه آنها به عنوان مواد معدنی حیاتی توسط ایالات متحده طبقهبندی میشوند.
طبق اطلاعات دولت اوکراین، این کشور دارای ذخایر ۲۲ نوع از ۵۰ معدنی است که توسط ایالات متحده به عنوان مهم شناسایی شدهاند. برخی از این ذخایر در مناطقی واقع شدهاند که تحت اشغال روسیه هستند.
اما در حالی که اوکراین دارای ذخایر زیادی از این مواد معدنی است، برای توسعه این بخش اقدامات کمی انجام شده است. با توجه به فشار عظیمی که تهاجم بی دلیل روسیه بر اقتصاد اوکراین وارد کرده است، بعید است که کیف بتواند این منابع را بدون سرمایه گذاری خارجی استخراج کند.
کاتسر-بوچکوفسکا که از سال 2014 تا 2019 عضو پارلمان اوکراین بوده و رئیس کمیته پارلمانی امنیت انرژی و انتقال بوده است، گفت: «بیشتر پروژهها در مرحله اکتشاف باقی میمانند، بدون امکانات پردازش در مقیاس بزرگ».
او گفت: «استخراج مواد معدنی کمیاب بسیار پرهزینه خواهد بود و به سالها (و) میلیاردها سرمایهگذاری اولیه، توسعه زیرساختها و آموزش نیروی کار قبل از شروع تولید نیاز دارد.
کیف تخمین می زند که حدود 5 درصد از "مواد خام حیاتی" جهان در اوکراین است. این شامل حدود 19 میلیون تن ذخایر اثبات شده گرافیت است که آژانس دولتی سازمان زمین شناسی اوکراین می گوید این کشور را به "یکی از پنج کشور پیشرو" در تامین این ماده معدنی تبدیل کرده است. از گرافیت برای ساخت باتری خودروهای الکتریکی استفاده می شود. اوکراین 7 درصد از ذخایر تیتانیوم اروپا را دارد، فلزی سبک وزن که در ساخت همه چیز از هواپیما گرفته تا نیروگاه ها استفاده می شود.
همچنین یک سوم کل ذخایر لیتیوم اروپا که جزء کلیدی باتریهای فعلی است، در آن وجود دارد. عناصر دیگری که در اوکراین یافت می شوند شامل بریلیم و اورانیوم هستند که هر دو برای سلاح های هسته ای و راکتورها حیاتی هستند. ذخایر مس، سرب، روی، نقره، نیکل، کبالت و منگنز نیز قابل توجه است.
علاوه بر این، اوکراین دارای ذخایر قابل توجهی از فلزات خاکی کمیاب است. اینها گروهی از 17 عنصر هستند که برای تولید سلاح، توربین های بادی، الکترونیک و سایر محصولات حیاتی در دنیای مدرن استفاده می شوند.
اما برخی از ذخایر معدنی توسط روسیه تصرف شده است. به گفته یولیا سویرینکو، وزیر اقتصاد اوکراین، منابعی به ارزش 350 میلیارد دلار (277 میلیارد پوند) امروز در سرزمین های اشغالی باقی مانده است.
در سال 2022، SecDev، یک شرکت مشاوره ریسک ژئوپلیتیک مستقر در کانادا، ارزیابی انجام داد که نشان داد روسیه 63 درصد از معادن زغال سنگ اوکراین و همچنین نیمی از ذخایر منگنز، سزیم، تانتالم و خاک کمیاب آن را اشغال کرده است.
دکتر رابرت موگا، مدیر SecDev، می گوید که چنین مواد معدنی "بعد استراتژیک و اقتصادی" را به تهاجم مستمر روسیه می بخشد. به گفته او، مسکو با توقیف آنها، دسترسی اوکراین به درآمد را رد میکند، پایگاه منابع خود را گسترش میدهد و بر زنجیرههای تامین جهانی تأثیر میگذارد.
به گزارش سایت بازار طلا گلدنیوز ، دکتر موگه توضیح داد که مواد معدنی حیاتی "پایه اقتصاد قرن بیست و یکم هستند". او گفت که آنها کلید انرژی های تجدیدپذیر، کاربردهای نظامی و زیرساخت های صنعتی هستند و "نقش استراتژیک فزاینده ای در ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک" ایفا می کنند.
بر اساس گزارش گروه سرمایه گذاری زمین شناسی، علاوه بر این، ایالات متحده مشتاق معامله برای منابع معدنی اوکراین است، زیرا می خواهد وابستگی به چین را که 75 درصد ذخایر خاکی کمیاب در جهان را کنترل می کند، کاهش دهد.
در ماه دسامبر، چین صادرات برخی از مواد معدنی کمیاب به ایالات متحده را ممنوع کرد، زیرا قبلا صادرات مواد معدنی به ایالات متحده را در سال قبل محدود کرده بود.
برخی از مفسران پیشنهاد ایالات متحده را "استعماری" توصیف کرده اند، اما کیف علاقه مند به اکتشاف مشترک منابع خود است.
بر اساس گزارش مجمع جهانی اقتصاد، اوکراین حدود 20000 ذخایر معدنی دارد که 116 نوع را پوشش میدهند، اما تنها حدود 15 درصد از سایتها در زمان تهاجم گسترده روسیه در سال 2022 به طور فعال مورد بهرهبرداری قرار میگرفتند.
یا به عنوان مثال، ذخایر قابل توجه لیتیوم کشور هنوز تا حد زیادی دست نخورده باقی مانده است. به همین ترتیب، ذخایر خاکی کمیاب وجود دارد، اما هیچ یک از آنها هنوز استخراج نشده اند، زیرا سرمایه گذاری کم است.
به گفته ایرینا سوپرون، مدیر اجرایی گروه سرمایه گذاری زمین شناسی، یک شرکت مشاوره معدنی مستقر در اوکراین، توسعه این منابع معدنی بسیار دشوار و پرهزینه است.
او استدلال می کند که اگر اوکراین بتواند سرمایه گذاران آمریکایی را برای کمک به توسعه منابع طبیعی خود جذب کند، برای اقتصاد این کشور بسیار مفید خواهد بود.
خانم سوپرون توضیح داد: «ما فناوریهایی را دریافت خواهیم کرد که صنعت معدن ما بسیار فاقد آن است. "ما سرمایه به دست خواهیم آورد. این به معنای مشاغل بیشتر، پرداخت مالیات است. ما از توسعه ذخایر معدنی درآمد خواهیم داشت."
منبع: بی بی سی و سی ان ان
جنگ روسیه و اوکراین
بازار طلای امریکا
اخبار مرتبط
نظرات
دیدگاهی ثبت نشده نظر تو چیه؟
برترین مطالب
لیست قیمت
نظری ثبت نشده