دلیل سیاه شدن نقره
مدت زمان کدر شدن نقره به میزان تماس نقره با گاز سولفور و اکسیژن موجود در هوا بستگی دارد. بهطور مثال، اگر یک قاشق نقره را در مجاورت تخم مرغ آب پزی که آن را با چاقو برش زدهاید، قرار دهید در کمتر از چند دقیقه سیاه میشود.
دبیر خبر(دبیر خبر)
1403/12/25 | 20:12
به گزارش سایت طلا گلدنیوز،نقره خالص به دلیل نرمی آن برای ساخت زیورآلات مناسب نیست؛ بنابراین، برای افزایش سختی و استحکام آن، از نقره با عیار ۹۲۵ استفاده میشود. این عیار نشان میدهد که ۹۲.۵ درصد از ترکیب استفاده شده در زیورآلات، نقره خالص است و ۷.۵ درصد باقیمانده از فلزات دیگر مانند مس تشکیل شده است. این ترکیب به زیورآلات نقره ای استحکام و طول عمر بیشتری میبخشد. زیورآلات نقره تنوع زیادی دارند. اگر شما بخواهید از آنها استفاده کنید باید شیوه نگهداری را بلد باشید.
اگر میخواهید بدانید سیاه شدن نقره نشانه چیست باید بگوییم که این اتفاق به دلیل عیبونقص یا کیفیت پایین نقره نیست و یک پیشامد کاملاً طبیعی است. نقره یک فلز نجیب محسوب میشود، به این معنی که این فلز در اثر برخورد با رطوبت هوا دچار اکسیداسیون نشده و زنگ نمیزند. بااینحال، رطوبت روی مس موجود در ترکیبات نقره تأثیر دارد و واکنش شیمیایی بین آنها است که باعث سیاه شدن نقره میشود. بااینوجود روشهایی برای نگهداری نقره و جلوگیری از سیاه شدن نقره وجود دارد که در بخش بعدی این مقاله به آنها خواهیم پرداخت. پس ابتدا بیایید ببینیم چه چیزی باعث سیاه شدن نقره میشود.
نقره به دلیل ترکیب با مادهای به نام سولفید هیدروژن یا همان گوگرد، که اغلب در هوا وجود دارد، زنگ زده و سیاه میشود. هنگامی که نقره به صورت مستقیم با این ماده در تماس باشد، یک واکنش شیمیایی صورت میگیرد و یک لایه اکسید و سیاه بر سطح نقره تشکیل میشود. این فرایند در محیطهای مرطوب یا پرنور سریعتر انجام میشود.
از طرفی، برخورد مستقیم فلز نقره با محصولات آرایشی بهداشتی، همانند اسپری مو، عطر، دئودورانت، لوسیون بدن، سفید کننده و شامپوهای پاک کننده میتواند فرایند سیاه شدن نقره را تسریع کند. تماس مستقیم نقره با سایر محصولات شیمیایی، مانند انواع شویندهها، وایتکس و سفیدکننده احتمال سیاه شدن این فلز را بسیار بالا میبرد.
از عوامل دیگری که میتواند موجب سیاه شدن نقره شود، چربیهای موجود در سطح پوست است. شاید برایتان عجیب باشد ولی میزان واکنش نقره به چربی پوست، به نوع تغذیه روزانه شما ارتباط مستقیم دارد.
داروهای مصرفی یا مواد پروتئینی و به طور کلی مواد مصرفی شما ارتباط مستقیمی با چربیهای سطح پوستتان دارند و میتوانند نوع اسیدی یا بازی بودن آن تعیین کنند به همین جهت تغذیه شما ارتباط نزدیکی با سیاه شدن نقره و لوازم و زینتی نقره شما دارد چرا که بدن مقدار بسیار زیادی آمونیاک دارد و این ماده به راحتی به پوست شما راه مییابد و سبب زنگ زدگی و سیاه شدن جواهرات نقره شما میشود.
همانطور که گفته شد مواد شیمیایی و پاک کنندهها نیز میتوانند سبب سیاه شدن نقره شوند که از بین بردن این لک و سیاهیها کمی دشوارتر است. به عنوان مثال وایتکس، مایع ظرف شویی، جوش شیرین، شویندههای بهداشتی و انواع مایع لباسشویی میتوانند به راحتی سبب زنگ زدن نقره و بروز لکههایی دائمی در سطح آن شوند. جهت از بین بردن این لکهها میتوانید از پارچههای مخصوص این کار استفاده کنید ولی اگر این روش کارساز نبود، باید حتما جواهرات خود را پیش یک متخصص ببرید تا لکهزدایی را به صورت کاملاً حرفهای برای شما انجام دهد.
مدت زمان کدر شدن نقره به میزان تماس نقره با گاز سولفور و اکسیژن موجود در هوا بستگی دارد. بهطور مثال، اگر یک قاشق نقره را در مجاورت تخم مرغ آب پزی که آن را با چاقو برش زدهاید، قرار دهید در کمتر از چند دقیقه سیاه میشود.
نقرهای که به تازگی جلا داده شده است، بیشتر در معرض سیاه شدن قرار میگیرد تا نقرهای که کمی کدر شده است. این نشان میدهد که سرعت کدر شدن در زیورآلاتی که از پیش کدر شدهاند کندتر میشود.
بنابراین، توصیه میشود که اگر زیورآلات نقره شما در حال حاضر سیاه شده است و استفاده ضروری از آن نمیخواهید کنید، بهتر است آن را به همان حال رها کنید. مگر اینکه بخواهید از آن استفاده کنید و نیاز داشته باشید که حتما زیورآلات نقرهتان را جلا دهید.عامل دیگری که سرعت سیاه شدن نقره را تسریع میکند رطوبت نسبی است. نقره در تماس با رطوبت، سریعتر از تماس با سولفید هیدروژن سیاه میشود.
تا اینجا متوجه شدیم که چرا نقره سیاه میشود و دیدیم عوامل زیادی مانند آبوهوا، رطوبت و ترکیبات شیمیایی میتوانند باعث سیاه شدن نقره بشوند. بااینحال اگر با نحوه صحیح نگهداری نقره آشنا باشید میتوانید تا حد زیادی جلوی زود سیاه شدن آن را بگیرید.
یکی از بهترین راههای جلوگیری از سیاه شدن نقره این است که هر شب قبل از خواب زیورآلات یا ظروف نقره خود را که در طول روز از آنها استفاده کردهاید تمیز کنید. برای تمیزکردن نقره از یک دستمال نخی استفاده کنید. دقت کنید که از دستمال توالت و حوله آشپزخانه برای این کار استفاده نکنید چرا که ممکن است روی سطح نقره خش بیندازند.
تمیز نگه داشتن نقره مهمترین راه جلو گیری از سیاه شدن آن است
بعد از استفاده و تمیزکردن نقره، آن را در یک ظرف، جعبه یا کیسه خشک و محفوظ از هوا نگهداری کنید. میتوانید برای نگهداری نقره آن را داخل یک جعبه با جداره ابری گذاشته و آن را در جایی تاریک قرار دهید. سعی کنید نقره بههیچوجه در معرض رطوبت، گردوخاک و تغییرات دما قرار نگیرد.
بعضی از افراد عادت دارند نقره را در حمام، سرویس بهداشتی یا آشپزخانه نگهداری کنند. نگهداری نقره در این مکانها که اغلب پیش از خروج از منزل مورداستفاده قرار میگیرند، به آنها کمک میکند استفاده از زیورآلات نقره خود را فراموش نکنند. بااینحال، رطوبت موجود در این فضاها ممکن است باعث زود سیاه شدن نقره و تغییر رنگ آن بشود. به جای این کار میتوانید زیورآلات نقره خود را در یک جعبه یا ظرف مخصوص و در بسته روی کنسول و میز آینه در ورودی خانه نگهداری کنید.
جواهرسازها برای جلوگیری از سیاه شدن نقره آن را در جعبههای نگهدارنده یا کیفهای مخصوص نگهداری میکنند. داخل این جعبهها معمولاً با یک لایه از ابر و پارچه مخمل پوشیده شده است. اگر جعبه جواهر در دسترس شما نیست، میتوانید داخل یک جعبه معمولی ابر یا دستمال نخی بگذارید. همچنین در کنار آن یک تکه گچ، یک بسته کوچک زغال فعال شده یا ژل سیلیکونی گذاشته و نقره را داخل جعبه نگهداری کنید.
برای جلوگیری از سیاه شدن نقره و خط و خش افتادن آن، همیشه سعی کنید زیورآلات نقره را تکبهتک در محفظهها و جعبههای جداگانه نگهداری کنید. خراشیده شدن سطح نقره امکان سیاه شدن آن را بیشتر میکند؛ بنابراین سعی کنید هنگام نگهداری نقره، گیرههای گردنبندها و زنجیرها را باز کنید و آنها را در حالتی قرار بدهید که پیچ و گره نخورند.
محلول محافظ نقره مایع شفافی است که میتوانید آن را روی سطح زیورآلات نقره بمالید تا یک لایه محافظ بین فلزات واکنشدهنده موجود در نقره و پوست ایجاد کند. در صورت در دسترس نبودن محلول محافظ نقره میتوانید از لاک ناخن بیرنگ یا برق ناخن برای این کار استفاده کنید.
تمیز کردن نقره با نقره پاک کن
همانطور که گفتیم ترکیبات گوگردی باعث سیاه شدن نقره میشوند. پس هنگام آشپزی و کار با مواد غذایی حاوی گوگرد مانند تخممرغ، پیاز، ماهی و غذاهای دریایی از زیورآلات نقره استفاده نکنید یا حتماً از دستکش استفاده کنید.
یکی از روشهای جلوگیری از سیاه شدن نقره این است که زیورآلات نقره خود را به مدت یک تا دو روز در محلولی با نسبت مساوی آب و اسید آمونیاک قرار دهید. این کار تا مدتها از سیاه شدن نقره در اثر استفاده یا تماس با پوست جلوگیری میکند.
رطوبت و تعریق پوست میتواند باعث سیاه شدن نقره شود؛ بنابراین سعی کنید پوست قسمتی که در آن از زیورآلات نقره استفاده میکنید همیشه خشک باشد. اگر در ناحیه گردن یا دستها تعریق زیادی دارید، قبل از استفاده از زیورآلات نقره کمی پودر بچه یا پودر ضد تعریق روی این ناحیهها بزنید تا رطوبت آنها کمتر شود. همچنین میتوانید برای نگهداری از نقره نیز کمی پودر بچه روی آن بزنید و بعد آن را لای دستمال بپیچید. این کار از نفوذ رطوبت به سطح نقره جلوگیری میکند.
لمس غیر مستقیم نقره با دستکش /تا حد امکان به صورت مستقیم به نقره دست نزنید
نور مستقیم خورشید نیز میتواند باعث سیاه شدن نقره بشود؛ بنابراین برای جلوگیری از سیاه شدن نقره سعی کنید هنگام طبیعتگردی، کویرپیمایی و آفتاب گرفتن از زیورآلات نقره استفاده نکنید.
پاککنندههای خانگی بهسرعت باعث سیاه شدن نقره میشوند؛ بنابراین هنگام استفاده از مواد شوینده، صابون و مایع دستشویی از زیورآلات نقره استفاده نکنید. موادی مانند کلر هم میتوانند نقره را سیاه کنند. پس بهتر است حتی هنگام شنا در استخر، آبشور و آب دریا هم زیورآلات نقره خود را در محلی خشک و مناسب قرار دهید.
بسیاری از افراد هنگام خواب تعریق دارند که همین باعث زود سیاه شدن نقره و اکسیداسیون سریعتر آن میشود. علاوه بر این دمای بدن زیر پتو بالا میرود و همین گرما باعث افزایش واکنش نقره با پوست میشود. همچنین زیورآلاتی مانند زنجیر و گردنبند ممکن است هنگام خواب گره بخورند و سطح آنها خراشیده شود. پس توصیه میکنیم برای جلوگیری از سیاه شدن نقره قبل از خواب زیورآلات خود را در بیاورید و بعد از تمیزکردن در محل مناسب نگهداری کنید.
لوسیونها، بدن شوها، نرمکنندهها، لوازمآرایش و عطر و اسپری همگی باعث زود سیاه شدن نقره میشوند؛ بنابراین هنگام آرایش کردن از زیورآلات نقره استفاده نکنید و قبل از استفاده از آنها دستهایتان را بهخوبی با آب و صابون بشویید. در غیر این صورت، ذرات ریز ترکیبات شیمیایی موجود در لوازمآرایش روی سطح زیورآلات مینشیند و با فلزات موجود در نقره واکنش میدهد. علاوه بر این، اگر قبل از لباس پوشیدن از زیورآلات استفاده کنید ممکن است سطح آنها هنگام پوشیدن لباس با برخورد به دکمه ها و قسمت های فلزی آن خراش بردارد؛ بنابراین برای جلوگیری از سیاه شدن نقره درست قبل از زمانی که میخواهید منزل را ترک کنید از زیورآلات نقره استفاده کنید.
آخرین راه جلوگیری از سیاه شده نقره این است که زیورآلات نقره را با روکش رادیوم تهیه کنید. گرچه روکش رادیوم نقره ممکن است بهمرورزمان و بعد از مدتی از بین برود اما میتوانید برای آبکاری رادیوم نقره مجدداً به کارگاههای جواهرسازی مراجعه کنید. روکش رادیوم به صورت موقت از نقره محافظت میکند و جلوی سیاه شدن آن را میگیرد.
بنابراین در یک نگاه کلی :
روشها و مواد زیادی برای این کار وجود دارند که بعضی در از آنها را در آزمایشگاه و بعضی را در خانه میتوان اجرا کرد. در اینجا قصد داریم تا انواع روشهای برق انداختن نقره به کمک شستشو را توضیح دهیم:
* استفاده از محلولهای تمیزکننده ملایم گزینه مناسبی برای تمیزکردن نقره هستند. قبل از مصرف حتما به نکات نوشتهشده بر روی برچسب محصول دقت کنید. به عنوان مثال نباید برای اینکه نتیجه خوبی از این کار بگیرید باید محلولها را ابتدا بر روی پارچه ریخته و پارچه را بر روی زیورآلات بکشید. اگر به چنین موادی دسترسی ندارید میتوانید از مقدار کمی آمونیاک و مایع ظرفشویی برای این کار استفاده کنید.
* شستشو با آب و صابون هم میتواند برای این منظور موثر باشد. برای این کار ابتدا نقره را با مقدار کمی صابون شسته سپس با یک پارچه نرم خشک کنید. دقت کنید که نباید از صابون زیادی استفاده کنید زیرا تماس طولانی مدت صابون با نقره باعث ایجاد هاله سبز رنگ بر روی آن میشود.
* استفاده از مسواک نرم: این کار باعث میشود تمام آلودگیهای به جا مانده در روی زیورآلات به خصوص انگشتر، دستبند و النگوها به طور کامل از بین برود. اگر لکههای ایجاد شده بر روی نقره با مسواک نرم از بین نرفت حتما این فرایند را با مسواک زبرتری انجام دهید. دقت کنید که نباید این کار را به صورت مداوم تکرار کنید چون مسواک سخت یکی از عواملی است که به مرور زمان باعث ایجاد خطوخش روی نقره میشود.
* استفاده از محلول جوششیرین: برای انجام این کار ابتدا یک لیوان جوششیرین را با نصف لیوان آب مخلوط کنید تا ماده خمیری شکلی به وجود بیاید. بلافاصله سطح نقره خود را کاملا با آن بپوشانید؛ سپس با استفاده از مسواک نرم سطح آن را کامل تمییز کنید. اگر زیورآلات شما ظریف هستند باید محلول را رقیق کنید. یعنی مقدار آب بیشتری باید به جوششیرین اضافه کنید.
* استفاده از محلول آب و نمک برای تمیزکردن نقره: در این روش تمیز کردن نقره مطابق شکل بالا باید یک فویل آلومینیومی را کف ظرف پهن کنید و نقره را بر روی آن قرار دهید سپس محلولی از سرکه (نصف فنجان)، جوششیرین (یک قاشق غذاخوری) و آب جوش (نصف فنجان) کرده و داخل ظرف بریزید. اگر نسبتها به درستی رعایت شده باشند خواهید دید که حبابهایی بر روی محلول ایجاد میشوند. بعد از گذشت چند دقیقه محلول را کمکی هم بزنید تا به خوبی با یکدیگر ترکیب شوند. در نهایت بعد از گذشت 10 دقیقه نقره را با آب سرد شسته و با دستمال نرم خشک کنید.
انتهای پیام/
اخبار مرتبط
نظرات
دیدگاهی ثبت نشده نظر تو چیه؟
برترین مطالب
لیست قیمت
نظری ثبت نشده