آشنایی با ویژگی های طلا؛
طلای خالص به آهنربا نمی چسبد ولی وقتی حدود 20% آهن با طلا آلیاژی شود جذب آهنربا میشود.
فرشاد ستوده نیا(خبر نگار)
1402/12/14 | 12:12
به گزارش پایگاه خبری جهان طلا (گلدنیوز)، طلا یک عنصر فلزی بسیار گرانبها است که ظاهر و جلایی منحصر به فرد دارد. این عنصر زرد رنگ به سختی پیدا می شود و همین کمیاب بودن، آن را بیشتر ارزشمند کرده است. انسان از زمان های دور همواره به دنبال استخراج این فلز بوده است و پیوسته تلاش کرده، تا راه های جدید و موثری برای پیدا کردن آن به کار گیرد.
همین قضیه باعث شده تا افراد به این فکر بیفتند، که چگونه می توان این عنصر را جذب و پیدا کرد؟ این پرسش همواره ذهن بشر را درگیر خود کرده و در طول تاریخ افراد زیادی به یافتن جوابش مشغول شده اند. اهمیت و ارزش طلا به حدی است که تبدیل سایر عناصر به آن همیشه رویا و آرزویی شیرین بوده است. اگر شما هم به این فلز گرانبها علاقه دارید و می خواهید اطلاعات خود را درباره این عنصر زیبا افزایش دهید؛ تا انتهای مطلب با ما همراه باشید. در این مقاله می خواهیم بررسی کنیم که آیا این فلز توسط چیزی جذب می شود؟
یافتن این عنصر به صورت خالص کاری بسیار دشوار است؛ معمولا این فلز به صورت ترکیب شده و مخلوط با مواد دیگر یافت می شود. بعد از استخراج سنگ ها و قطعات حاوی طلا، در یک فرآیند خاص این عنصر از سایر مواد و عناصر دیگر جدا می شود و به صورت خالص در می آید. این عنصر تمام ویژگی های فلزات مثل قابلیت چکش کاری و شکل پذیری و رسانایی را دارد. طلا به دلیل داشتن برخی ویژگی های منحصر به فرد، از سایر فلزات متمایز می شود. رسانایی الکتریکی و گرمایی آن بسیار بیشتر از سایر فلزات است و به همین دلیل در تولید قطعات الکتریکی خاص، از این عنصر استفاده می شود.
این عنصر بسیار منعطف است؛ به صورتی که می توان آن را به رشته ها و نخ هایی باریک در آورد تا در تولید زیورآلات و حتی لباس های فاخر استفاده شود. این عنصر بر خلاف سایر فلزات اکسید نمی شود و تمایل آن برای واکنش پذیری بسیار اندک است. این موارد باعث شده تا طلا به عنوان فلزی مهم و ارزشمند، در تاریخ بشریت مطرح شود.
در مورد زمان کشف این فلز اختلاف نظر وجود دارد؛ اما آثار به جا مانده از تمدن های کهن نشان می دهند که طلا از قرن ها پیش، برای تزیین و همچنین به عنوان پول برای داد و ستد کاربرد داشته است. احتمالا اولین برخورد انسان با این فلز، در کنار رودی جاری بوده است؛ به گونه ای که بشر با نگاه کردن به رنگ و درخشش این عنصر، مجذوب آن شده است و دیگر نتوانسته از آن چشم پوشی کند.
اگر بخواهیم جوابی ساده و سر راست به این پرسش بدهیم؛ باید بگوییم پاسخ خیر است. تقریبا هیچ ماده یا عنصری طلا را جذب نمی کند. بعضی افراد ممکن است به این فکر کنند که واکنش آهنربا در برابر این فلز چگونه است؟ آیا آن را جذب می کند یا اگر جذب نکند یعنی طلا اصل است؟ می توان گفت آهنربا این فلز را جذب نمی کند؛ ولی اگر درصدی از این فلز با آهن ترکیب شده باشد، ممکن است که توسط آهنربا جذب شود.
بنابراین آهنربا وسیله ای دقیق برای بررسی اصل بودن این عنصر نیست. روش های دیگری نیز وجود دارد که اغلب برا اساس ویژگی های مغناطیسی عمل می کنند. از آنجایی که ویژگی های مغناطیسی این فلز خاص هستند، نمی توان به این موارد زیاد اعتماد کرد. رفتار مغناطیسی طلا در دماهای مختلف و با توجه به عناصری که در آلیاژ آن شرکت دارند، متفاوت خواهد بود.
از روش های دیگر که برای شناسایی این عنصر استفاده می شود؛ به کار بردن فلز جیوه است. برخی ادعا می کنند که جیوه کشش و میل به سمت طلا دارد. این ادعا هیچ سند و مدرک علمی معتبری ندارد. در واقع مسئله ای که ثابت شده، این است که جیوه مثل بسیاری از فلزات می تواند با طلا آلیاژ تشکیل دهد.
جیوه در تماس با این عنصر، آن را در خود حل می کند و بعد در فرآیندی با جدا کردن جیوه، عنصر خالص خواهید داشت. از روش هایی که برای جداسازی جیوه استفاده می شود؛ حرارت دادن آن است. این فرآیند به حدی انجام می شود تا در نهایت تمام جیوه موجود تبخیر و از آلیاژ جدا شود.
درباره آبکاری طلا چه می دانید
یکی از شایعاتی که به تازگی به ویژه در فضای مجازی پخش شده است، این است که ماده کمیابی به نام جیوه قرمز توانایی جذب شدن به طلا را دارد و میتوان با استفاده از آن، طلای اصل را تشخیص داد. نکته جالب در مورد جیوه قرمز، این است که تاکنون هیچ ترکیب ثبت شده مشخصی برای آن ارائه نشده است.
گفته میشود که اگر مایع جیوه قرمز تحت شرایط کنترل شده در مجاورت فلز طلای خالص قرار بگیرد، جذب آن میشود. اما این امر شایعهای بیش نیست. طلا یک فلز کاملا خنثی است و حتی اگر در مجاورت آهن ربا هم قرار بگیرد، نه تنها جذب آن نمیشود، بلکه نیروی دافعه میان آنها ایجاد میشود.
ذرات سازنده فلز طلا با هیچ مادهای در شرایط عادی واکنش نخواهند داد و جیوه قرمز نیز یکی از این مواد خواهد بود.
همانطور که قبلتر به آن اشاره کردیم، طلا فلزی است که از نظر واکنش دهی و همچنین مغناطیسی خنثی است؛ بنابراین در شرایط عادی جذب شدن آن توسط مواد گوناگون غیر ممکن است. حتی مدتی شایعه شده بود که با استفاده از الماس میتوان طلای خالص را جذب کرد. این مورد هم تنها یک شایعه بود؛ زیرا دلیلی وجود ندارد که الماس به عنوان یک نافلز با ساختار کریستالی یک فلز خنثی را جذب کند.
پس اگر از شما پرسیده شد که چه چیزی طلا را به خود جذب میکند، پاسخ این است که در شرایط طبیعی هیچ مادهای و هیچ چیزی، توانایی جذب کردن طلا را نخواهد داشت.
فلز طلا، نه تنها دارای رنگ بسیار زیبایی است، بلکه قابلیت چکش خواری و ترکیب شدن آن با سایر فلزات برای ساخت آلیاژهای زیبا، سبب کاربرد بسیار گسترده آن در زمینه ساخت انواع جواهر و زیور آلات شده است. اما این موارد تنها ویژگیهای طلا نیستند که باعث شدهاند برای ساختن انواع جواهر مناسب باشد. فلز طلا، از نظر واکنش پذیری خنثی است، یعنی اینکه نه توسط مادهای خورده میشود، و نه اکسید میشود.
ساختار اتمهای طلا به شکلی است که حتی خاصیت جاذبه مغناطیسی نیز ندارند و توسط فلزات و آهنربا جذب نمیشوند. تمام این ویژگیها، طلا را به یک فلز مناسب برای جواهرسازی تبدیل کرده است.
جواب: خیر. الماس طلا را جذب نمیکند.
جواب: هیچ فلزی به طلا جذب نمیشود.
خیر. در حقیقت اتفاقی که میافتد کاملا برعکس این است. طلای خالص به آهنربا جذب نمیشود بلکه با نیروی بسیار ضعیفی از آهنربا دفع میشود.
طلای خالص به آهنربا نمیچسبد ولی وقتی حدود 20% آهن با طلا آلیاژی شود جذب آهنربا میشود. البته دما و نوع فلزات آلیاژ طلا، بر رفتار مغناطیسی آن تاثیر دارند و فقط با آهنربا نمیتوان اصل بودن طلا را مشخص کرد.
در انتها به شما توصیه می کنیم به افرادی که می گویند چیزی این فلز را جذب می کند، اعتماد نکنید و برای اطمینان از اصل بودن محصول، به روش های معتبر موجود مراجعه کنید. بهترین کار برای در امان ماندن از محصولات تقلبی، خرید از فروشگاه های معتبر و شناخته شده است. برای مطمئن شدن از اصالت کالا می توانید به متخصصین مربوطه نیز مراجعه کنید.
انتهای پیام/
اخبار مرتبط
نظرات
دیدگاهی ثبت نشده نظر تو چیه؟
برترین مطالب
لیست قیمت
نظری ثبت نشده