آیا جیوه طلا را خراب میکند؟
بیشک فلز جیوه مایع، مهمترین دشمن طلا است. جیوه برای طلا، نقش یک کارد برای پنیر را دارد. به هیچ عنوان طلا و جواهرات خود را نزدیک این ماده سمی یا وسایلی که از جیوه تشکیل شدهاست، قرار ندهید.
دبیر خبر(دبیر خبر)
1403/01/05 | 08:01
به گزارش پایگاه خبری جهان طلا (گلدنیوز)، واکنش پذیری فلزات به توانایی فلزات در ایجاد واکنش شیمیایی اشاره می کند که می تواند منجر به تولید ترکیبات جدید شود. بر همین اساس فلزات مختلف ویژگی واکنش پذیری متفاوتی از خود نشان می دهند و برای تشخیص بهتر این توانایی جدولی به نام جدول واکنش پذیری یا سری واکنش پذیری وجود دارد که فلزات را بر اساس آن دسته بندی می کند.
جیوه به عنوان یک فلز واسطه ی تقریبا پرکاربرد به دلیل خواص ویژه خود به راحتی با طلا و نقره واکنش داده و آلیاژ می سازد. نکته قابل توجه این است که اسید ها معمولا نمی توانند طلا را در خود حل کنند، طلا فلزی با واکنش پذیری کم است، اما تنها ماده ای که طلا در برابر آن مقاوم نیست، جیوه است . از جیوه برای برداشت طلا در معادن استفاده میشود.
طلا در جیوه حل میشود و آلیاژی به وجود میآورد که به آن آمالگام گفته میشود.
اولین بار جیوه در 3000 سال گذشته برای استخراج طلا بکار رفته است. این روند تا دهه 1960 در ایالات متحده رایج بود.
اکثر کمپانیهای بزرگ که طلا استخراج میکنند، در عملیاتهای معدنی خود از جیوه استفاده نمیکنند. با این حال کمپانیهای کوچک و افرادی که به صورت غیرقانونی طلا استخراج میکنند، از جیوه برای جدا کردن طلا از دیگر مواد استفاده میکنند.
از جمله کمپانیهای معدنی بزرگ که طلا استخراج میکنند عبارتند از:
♦ باریک گلد (Barrick Gold)
♦ نیومونت ماینینگ (Newmont Mining)
♦ آنگلوگلد اشانتی (AngloGold Ashanti)
بسیاری از سرمایهگذاران به طور مستقیم در این شرکتها از طریق خرید سهام شرکت یا از طریق سرمایهگذاری در صندوقهای قابل معامله در بورس طلا (ETF)، سرمایهگذاری میکنند.
بیشتر بخوانید:
علائم حساسیت به طلا و راهکارهای درمان آن چیست؟
مثقال چیست؟ هر مثقال طلا چند گرم است؟
نکاتی درباره خرید طلای آب شده و دست دوم
ابتدا جیوه با مواد حاوی طلا مخلوط میشود. سپس آمالگام طلا-جیوه(مخلوط طلا و جیوه) تشکیل میشود، زیرا طلا در جیوه حل میشود در حالی که سایر ناخالصیها حل نمیشوند. بعد از این مرحله، مخلوط طلا و جیوه را گرم میکنند و به حرارتی میرسانند که جیوه بخار شود و تنها طلا باقی بماند. شایان ذکر است، این فرآیند منجر به تولید طلای 100 درصد خالص نمیشود، اما بیشتر ناخالصیها را از بین میبرد.
مشکل این روش آزاد شدن بخار جیوه در محیط است. حتی اگر از تجهیزات مخصوص نیز برای جذب بخار جیوه از اتمسفر استفاده شود، باز هم مقداری از بخار جیوه وارد اتمسفر میشود.
جیوه همچنین در صورت آلودگی سایر مواد زائد حاصل از فرآیند استخراج ممکن است به خاک و آب، وارد شود.
اندونزی، فیلیپین و بخشی از سواحل آفریقای غربی(به عنوان مثال، غنا) از این روش همچنان استفاده میکنند و تحت تاثیر این پدیده(انتشار بخار جیوه در جو) قرار دارند.
تحت شرایط اقتصادی و سیاسی کنونی، در عملیات استخراج طلا در مقیاس کوچک، استفاده از جیوه اغلب به عنوان سادهترین و مقرون به صرفهترین راه برای جداسازی طلا در نظر گرفته میشود.
بخار جیوه بر سیستم عصبی، گوارشی، سیستم ایمنی بدن، ریهها و کلیهها تاثیر منفی میگذارد و طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی میتواند کشنده باشد. این تاثیرات منفی میتواند از طریق استنشاق، بلعیدن غذا یا حتی فقط تماس فیزیکی با جیوه، در بدن اتفاق بیفتند. از علائم رایج مسمومیت با جیوه، لرزش، مشکل خواب، از دست دادن حافظه، سردرد و از دست دادن مهارتهای حرکتی است. خاطر نشان میکنیم، یکی از روشهای رایج آلوده شدن، خوردن ماهیهای آلوده است
خیر. ولی همانطور که گفتیم جیوه طلا را در خود حل میکند. با استفاده از روشهای شیمیایی (یا حرارت) میتوان مخلوط طلا و جیوه را از هم جدا کرد ولی این فرآیندها باید با ایمنی بالایی انجام شوند و به همین دلیل به هیچ وجه این کار را خودتان انجام ندهید.
همانطور که گفتیم با حرارت و روشهای شیمیایی میتوان جیوه و طلا را از هم جدا کرد. ولی به دلیل آزاد شدن بخارات جیوه (به خصوص موقع حرارت دادن)، جداسازی طلا و جیوه کار بسیار خطرناکی است. حتما قبل از هر اقدامی با افرادی که کارشان ساخت وسایل زینتی طلایی است مشورت کنید.
انتهای پیام/
اخبار مرتبط
نظرات
دیدگاهی ثبت نشده نظر تو چیه؟
برترین مطالب
لیست قیمت
نظری ثبت نشده