تغییر در متولی سیاست گذاری گوهرسنگ ها/ احتمال پیوستن ایران به پیمان کیمبرلی

تغییر در متولی سیاست گذاری گوهرسنگ ها- احتمال پیوستن ایران به پیمان کیمبرلی

گفتگو با مهندس محمد تقی رادمان سیاستگذار، تحلیلگر و برنامه ریز حوزه ی معدن و صنایع معدنی در خصوص اقدامات جدید دولت برای توسعه صنعت گوهرسنگ در ایران و احتمال پیوستن ایران به پيمان شفاف‌سازي معاملات الماس (کيمبرلي) .

دبیر خبر(دبیر خبر)

1401/09/22 | 00:09

نظری ثبت نشده

تغییر در متولی سیاست گذاری گوهرسنگ ها- احتمال پیوستن ایران به پیمان کیمبرلی

گلدنیوز: با توجه به اینکه جلسات و نشست های زیادی در خصوص اجرایی شدن "سند جامع گوهرسنگها" برگزار شده است ؛ بفرمایید چه اتفاقات در خور توجهی در عرصه گوهرسنگ در حال انجام است؟

مهندس رادمان: در عرصه گوهرسنگ با مشکلات زیاد و متعددی مواجه هستیم که بهتر است نامش را بگذاریم "مشکلات زنجیره ارزش گوهرسنگ از معدن تا تجارت خارجی" که شامل همه مسایل گوهر سنگ می شود از نبود قوانین، فقدان سامانه گمرکی و مبادی ورود و خروج، مشکلات برندسازی و رقابت در عرصه جهانی و... اینها واقعیتهایی است که همه از آن باخبرهستیم.

دولت از سالهای گذشته طرحی با نام طرح توسعه زنجیره ارزش گوهرسنگ یا طرح توسعه گوهرسنگ کشور را تعریف کرده است. این طرح یک سند بالادستی است که برای نگارش آن زحمت کشیده شده است و رویکرد آن این است که دولت از دید خودش عنوان کرده که چه کارهایی را در عرصه گوهرسنگ انجام دهیم که از این وضعیت نابه سامان بیرون بیاید.

دولت فعلی همان متنی که در گذشته به نگارش در آمده بود را دستمایه قرار داد و عنوان نمود که علاوه بر پذیرش آن متن تعدادی از کارهایی که در متن عنوان نشده را هم به آن اضافه می کنیم و در همین مسیر با محوریت طرح توسعه حرکت می کنیم. در همین راستا سازمان ایمیدرو را متولی این کار کردند. ایمیدرو هم بر همین اساس مجموعه ای را با نام مجری طرح گوهرسنگ از دو سال و نیم پیش با مدیریت جناب آقای هاشمی تعریف کرده و در حال تلاش برای رسیدن به اهداف سند یادشده است.

در این میان معاونت معدن وزارت صمت طبق اصل 45 قانون اساسی به عنوان  متولی سیاستگذاری موارد مربوط به حوزه معدنی کشور با بررسی مشکلات عرصه گوهرسنگ در پی رفع مشکلات این عرصه برآمد. ما آمدیم حلقه های استانداردها، قوانین، گمرکات، برندسازی، تجارت جهانی ، واردات ، صادرات، اکتشاف، استخراج فراوری، تراشیدن، تبدیل کردن به جواهرات را به صورت کامل دیدیم و آن را در دستور کار معاونت معدنی قرار دادیم.

اساسی ترین مشکلتان در این مسیر چه بود؟

 با توجه به اینکه متاسفانه متولی گری این فرایند سه سال قبل مستقیم به ایمیدرو داده شده بود ما با انتقاد از این تصمیم و اشتباه خواندن آن عنوان کردیم که ایمیدرو باید طبق سیاستگذاری معاونت معدنی و با توجه به دراختیار داشتن پول و امکانات فقط مجری این سیاستها باشد. در حالی که این سیاستگذاری هم در حد یک سند بالادستی است.

با تغییر متولی سیاست گذاری صنعت گوهرسنگ چه اقداماتی صورت گرفت؟

ما در پی تبدیل سند بالادستی به سند اجرایی بر آمدیم یکی دو جلسه هم تا امروز تشکیل شده است تا استانداردها در این فراگرد تعریف شود. بخش خصوصی هم در این رابطه وارد عمل شد و با دعوت از خانه معدن، دانشگاه شهید بهشتی، انجمن گوهرسنگ (آقای دکتر کیانی) و... دعوت شدند چند جلسه تشکیل شده است.

کدام عرصه محوریت کار را به عهده دارد؟

 محور معاونت معدنی با مدیریت دکتر هادیان به عنوان مدیرکل فراوری موارد پیشرفته است. که از جمله بخش هایی است که در چارت جدید تعریف شده است.

نشست تخصصی فرصت ها و چالش های صادرات گوهرسنگ ها در قاب گلدنیوز

تاثیرات این جلسات بر صنعت گوهرسنگ ایران چه بوده است؟

یکی از تاثیرات ارتباط با روسیه و پیوستن ایران به پیمان بین المللی کیمبرلی(پيمان شفاف‌سازي معاملات الماس) با عنوان الماس خوب و الماس استاندارد است. پیمان بین المللی کیمبرلی هفتاد عضو دارد و هدفش تجارت الماس های مشروع است. حدود ده روز پیش پیوستن به این پیمان را مورد بررسی و ارزیابی قرار دادیم سوالاتی پیرامون حقوق بین الملل پیش آمد که به وزارت خارجه ارسال شد که ملحق شدن ما به این پیمان مورد ارزیابی قرار گیرد تا با منافع ملی مغایرت نداشته باشد.

اگر ما به پیمان کیمبرلی ملحق شویم چه منافعی عاید ایران می گردد؟

اعتقاد ما این است که ما مثل بسیاری از کشورهایی که واسطه الماس در جهان هستند می توانیم الماس خام را وارد کنیم روی آن تراش استاندارد بزنیم و از ارزش افزوده آن بهره ببریم.

و به نوعی وارد تجارت بین المللی الماس شویم؟

الان زمینه مناسب است و روسیه از ما دعوت کرده به این پیمان ملحق شویم و ما هم با در نظر گرفتن منافع ملی مساله تحریم و... از آن استفاده می کنیم تا گرفتاری برای کشور ایجاد نشود. ما باید از این فرصت به عنوان کالایی ارزشمند و کم حجم و کم وزن برای تجارت بین المللی ایران استفاده کنیم. طی این سالها و همین حالا الماس در خیابان کریمخان در تهران در حال خرید و فروش است چه بهتر که حاکمیت مدیریت این عرصه را به عهده بگیرد تا حقوقی که مربوط به این حوزه است را از آن خود کند.

این گفتگو ادامه دارد...

برچسب:

الماس

ترند

گوهرسنگ

ایمیدرو

پیمان کیمبرلی

اخبار مرتبط


نظرات

نظردهی

دیدگاهی ثبت نشده نظر تو چیه؟

کامنتی برای این پست وجود ندارد

برترین مطالب

لیست قیمت