چگونه سنگ قیمتی پیدا کنیم؟

معرفی سنگ های قیمتی در کوه

پیدا کردن سنگ های قیمتی نیاز به دانش، مهارت و استفاده از ابزارهای خاص و مناسب دارد. این سنگ های زیبا و ارزشمند، جز گنجینه های معدنی جهان محسوب می شوند.

دبیر خبر(دبیر خبر)

1403/03/23 | 18:03

نظری ثبت نشده

معرفی سنگ های قیمتی در کوه

به گزارش سایت بازار طلا، جست و جو برای پیدا کردن سنگ‌های قیمتی مانند یافتن نفت است. افراد با یافتن یک سنگ گران بها، زیبا و تراش نخورده طبیعی، شوقی وصف ناپذیر در آن‌ها ایجاد می‌شود. اما برای یافتن سنگ‌های گران بها، نخست باید در مورد شرایط تشکیل سنگ‌های قیمتی اطلاعاتی کسب کرد. سپس به دنبال مناطقی باشید که ممکن است به دلیل شرایطی که دارند، این سنگ‌ها در آن جا یافت شود. در پایان می‌توان شروع به حفاری و جست و جو کرد.


می‌توان گفت: در واقع اساسی‌ترین راه یافتن سنگ‌های قیمتی، کسب اطلاعات و مطالعه راجع به تشکیل آن‌ها است. زیرا در غیر این صورت اگر برای یافتن چنین سنگ‌های ارزشمندی اقدام کنیم، چیزی جز سنگ‌های بی ارزش عاید ما نخواهد شد. حتی اگر افراد، موفق به یافتن چنین سنگ هایی شوند، بدون مجوز امکان پذیر نخواهد بود. اما می‌توان یک یا چند تکه سنگ گران بها و زیبا از دامن طبیعت هدیه گرفت. جواهرات یا سنگ‌های گران قیمت، اجسامی هستند که در زیور آلات یا  دیگر موارد مورد استفاده قرار گرفته و در سنگ‌ها پیدا می‌شوند. سنگ‌ها را به سه دسته مجزا می‌کنند.

  • سنگ‌های آذرین که می‌توانند رگه‌های نرم یا سخت باشند. 

  • پگماتیت که نوع خیلی سفت آن محسوب شده که منبع مهم الماس است.

  • سنگ‌های رسوبی که لایه لایه بوده و در آن‌ها فیروزه و عین الهر، و تعداد خیلی کمی از سنگ‌های گران بها دیگر یافت می‌شود. 

در طبیعت به آسانی می‌توان کریستال را پیدا کرد. البته برای یافتن گوهر باید صخره‌های غیر سنگی را جا به جا کرد. اما باید بیان کنیم، سنگ‌های گران بها همیشه بر روی زمین پیدا نشده و گاهی در مکان‌های جدید پیدا می‌شوند. این نقاط را به عنوان معادن ثانویه در نظر می‌گیرند. پیدا کردن یک معدن ثانویه می‌تواند از جست و جو برای کشف سنگ ارزشمند، بر روی زمین آسان‌تر باشد.

چگونه سنگ های قیمتی در کوه پیدا کنیم؟

در اقلیم ایران می توان انواع سنگهای قیمتی را پیدا کرد. این سنگ ها مثل فیروزه ایرانی با قدمت ۷۰۰۰ ساله در نیشابور، عقیق ایرانی با طیف رنگ های مختلف در شهرهایی مثل خراسان جنوبی، سمنان، کرمان و سنگ قیمتی گارنت در مشهد و… می توان اشاره کرد.

سنگ های قیمتی

جدول موقعیت جغرافیایی سنگ های قیمتی در ایران

نام شهر

نوع سنگ

رنگ سنگ

مشهد

فیروزه

آبی روشن و سبز

بایگ کرمان

فیروزه

آبی روشن و سبز

اصفهان

فیروزه

آبی روشن و سبز

خراسان جنوبی

عقیق

سفید تا خاکستری، نارنجی تا قرمز، سیاه، کبود و آبی روشن

سمنان

عقیق

سفید تا خاکستری، نارنجی تا قرمز، سیاه، کبود و آبی روشن

کرمان

عقیق

سفید تا خاکستری، نارنجی تا قرمز، سیاه، کبود و آبی روشن

سیستان و بلوچستان

جاسپر یا ژاسپر

کرمی تا قهوه ای

خراسان رضوی

جاسپر یا ژاسپر

کرمی تا قهوه ای

خراسان رضوی

گارنت

رنگ سبز، نارنجی، سرخ، سیاه، آبی و صورتی

کرمان

گارنت

رنگ سبز، نارنجی، سرخ، سیاه، آبی و صورتی

آذربایجان غربی

گارنت

رنگ سبز، نارنجی، سرخ، سیاه، آبی و صورتی

یزد

گارنت

رنگ سبز، نارنجی، سرخ، سیاه، آبی و صورتی

همدان

گارنت

رنگ سبز، نارنجی، سرخ، سیاه، آبی و صورتی

آذربایجان شرقی

گارنت

رنگ سبز، نارنجی، سرخ، سیاه، آبی و صورتی

بخشی از انواع سنگ ها ی قیمتی در کوه در ایران را به شما معرفی میکنیم:

یکی از زیباترین سنگ های قیمتی در کوه فیروزه ایرانی است.

سنگ فیروزه

فیروزه یا ترکویس Turquoise که جزو کانی های رده فسفات است، به علت مس و آهن موجود در آن در طیف رنگی آبی روشن تا سبز دیده شده است. فیروزه یکی از جواهرات ۷ هزار ساله ایرانی ست که به دو شکل شجری یا رگه دار و عجمی یا صاف وجود دارد که نوع عجمی آن در ایران پرطرفدارتر است.

 

 

 

از جمله معروف ترین معادن آن می توان از معدن فیروزه نیشابور که یکی از بزرگترین معادن فیروزه جهان است و در روستای معدن در شمال غربی شهر نیشابور قرار گرفته یاد کرد. به جز نیشابور، فیروزه در روستای نیگنان در مشهد، باغو در ۱۰۰ کیلومتری جنوب دامغان (مشخصه: رگه های طلا) و شهر بابک کرمان نیز یافت می شود.

 

مواد شیمیایی، اسید و چربی ها به این سنگ آسیب وارد می کند. علاوه بر زیورآلات از فیروزه ایران در صنایع دستی، چون فیروزه کوبی استفاده می شود. اصفهان مرکز این هنر به شمار می آید. هر چقدر فاصله فیروزه هایی که بر روی ظروف فلزی به صورت موزاییکی چسبانده می شود، کمتر باشد و فیروزه های به کار رفته در آن منظم، یکدست و پر به کار رفته باشد از ارزش هنری بالاتری برخوردار است.

ظروفی مانند قندان، گلدان، شیرینی خوری و گلاب پاش یا حتی تابلو های فیروزه کوبی شده را به عنوان سوغات ایران می توان با خود همراه کرد. این سنگ با عنوان سنگ ماه تولد متولدین آذر در نظر گرفته شده است.

 

سنگ عقیق ایرانی از جمله سنگ های قیمتی در کوه است

سنگ عقیق

سنگ عقیق یا آگات Agate سنگی سیلیسی و از نوع دُر کوهی و در رنگ های طیف سفید تا خاکستری، نارنجی تا قرمز، سیاه، کبود و آبی روشن قرار دارد که در این میان عقیق سفید، زرد و قرمز جزو بهترین سنگ های عقیق در نظر گرفه می شود. این سنگ در دشت بمرود در شرق شهر قائن در خراسان جنوبی، در گسل جنوب شاهرود- سمنان و در کرمان شناسایی شده است. برای این سنگ خواص بسیاری ذکر شده است. همچنین به آن سنگ حقیقت گویی می گفتند و معتقد بودند زبان صاحب خود را به حقیقت باز می کند. در زمان های گذشته از سنگ عقیق برای دفع چشم زخم نیز استفاده می کردند.

 

سنگ جاسپر یا ژاسپر از سنگ های قیمتی در کوه است

سنگ جاسپر

 

سنگ جاسپر jasper که در زمان های گذشته معتقد بودند دارای خواص شفا بخشی و قدرت بخشی ست از خانواده کلسدون ترکیبی از کلسدون، اوپال و کوارتز است و در ایران در استان سیستان و بلوچستان در جنوب شرقی ایرانشهر، در خواف، تربت جام و کودکان در مشهد یافت می شود. این سنگ متخلخل یا سنگ لکه دار از سیلیکات و توف (خاکستر آتشفشانی) تشکیل شده است. مصریان باستان این سنگ را به منظور ایجاد گذرگاهی امن با مومیاییان همراه می کردند.

 

 

سنگ قیمتی گارنت از سنگ های قیمتی در کوه است

سنگ گارنت

گارنت که در رنگ های مختلفی از انواع رنگ سبز، نارنجی، سرخ، سیاه، آبی و صورتی قرار گرفته جزو کانی ها به شمار می آید. نوع سبز رنگ آن بسیار کمیاب و ارزشمند می باشد و به گارنت دمانتویید Demantoid مشهور است که به دلیل وجود کرومیوم و آهن فریک به این رنگ در آمده است. در ایران سنگ های کوه های گبری در شهر رفسنجان و جنوب سیرجان در استان کرمان شهرتی جهانی دارند، در منطقه خلج در طرقبه مشهد، شمال غربی ارومیه در تکاب و در جنوب استان آذربایجان غربی در شاهین دژ، تفت در استان یزد، در قسمت شمالی دره مراد بیگ و دره شاهسون در ملایر در همدان، در منطقه زند از شهرستان اهر در آذربایجان شرقی نیز ای سنگ وجود دارد. در زمان های قدیم سنگ گارنت به سنگ مسافران معروف بود.

 

 

از سنگ های قیمتی در کوه جواهر آمیتیست است

سنگ آمیتیس

آمیتیست Amethyst که یک جواهر است جزو کانی های سیلیکاتی و ماگمایی (مواد مذاب) و از نوع کوارتز ها به شمار می آید. این سنگ به دلیل وجود عناصری، چون تیتان، آهن و منگنز به رنگ بنفش، بنفش تیره و ارغوانی در آمده است. تیره ترین رنگ ها با قیمت های بالاتری به فروش می رسد. این سنگ در ایران در گسل ترود شاهرود در سمنان، در ۲۵ کیلومتری رفسنجان در قسمت شرق در کوه های گبری و در شهر فردوس در استان خراسان جنوبی یافت می شود. گفته می شود آمیتیست سنگ متولدین بهمن ماه در نظر گرفته شده است.

 

 از سنگ های قیمتی در کوه سنگ قیمتی توپاز است

سنگ توپاز

کانی توپاز Topaz که در برخی از رگه های پگماتیتی (سنگ آذرین درونی) گرانیت مجموعه پلوتونیک کوه الوند دیده شده و آثار آن در جزیره هرمز ایران نیز یافت می شود یکی از کانی های سلیکاتی از خانواده سیلیس ها ست. کانی های سیلیکات از مهم ترین کانی کره زمین است که از ترکیب اکسیژن، سیلیسیم و چند فلز به وجود می آید.

این کانی را در صورت تراش خوردن می توان جزو جواهرات به حساب آورد. این سنگ که از آن به عنوان نماد ماه تولد متولدین آبان یاد می کنند در رنگ های سبز و آبی روشن، صورتی مایل به قرمز، زرد مایل به قهوه ای و بی رنگ با سختی ۸ (سخت ترین کانی طبیعت) یافت می شود. این سنگ نزد مصری ها سمبل خورشید است.

 

 

سنگ بریل یکی دیگر از سنگ های قیمتی در کوه است

سنگ بریل

سنگ های بریل Beryl که جزو کانی های سیلیکات به شمار می آید در پگماتیت های همدان و در کانی های میکاشیست های کوه سنگی مشهد در ایران یافت می شود. خانواده بریل، زمرد (رنگ سبز به دلیل وجود کرومیوم در ترکیبات شیمیایی آن) و آکوآمارین (رنگ آبی با هاله ای از رنگ سبز به دلیل وجود آهن در ترکیبات آن) و مورگانیت و سایر انواع را شامل می شود.

 

سنگ تورمالین زیبا هم یکی دیگر از سنگ های قیمتی در کوه است

سنگ تورمالین

کانی تورمالین Tourmaline که مانند کانی توپاز در رگه های پگماتیتی گرانیت مجموعه پلوتونیک کوه الوند در روستای ترکان همدان در برخی از نقاط مانند روستای منگاوی و اطراف جاده همدان- تویسرکان و در مناطق دیگر ایران مانند خاش در سیستان و بلوچستان، جنوب غربی شهرستان نهبندان در خراسان جنوبی و در قسمت شمال و شمال شرقی شهر ازنا و در شمال غرب الیگودرز در استان لرستان یافت می شود. تورمالین که به دلیل وجود عناصر رنگ زا مانند مس، کروم، آهن و وانادیوم در رنگ های متنوع در رنگ های صورتی، قرمز، بنفش، ارغوانی، زرد، نارنجی، سبز، آبی، سیاه و بی رنگ است. این سنگ ها در دسته بندی های مختلفی بر اساس اختلاف در ترکیبات مواد شیمیایی قرار می گیرند.

به عنوان مثال به ترکیب آن با آهن، شورل Schorl می گویند که این تورمالین سیاه به وفور در ایران یافت می شود، اما به عنوان جواهر ارزشمند نیست، ولی از آن به عنوان یک محافظ روانی استفاده می کنند که می تواند انرژی های مخرب را دفع کرده و به پاکسازی بدن از این انرژی های منفی کمک کند.

 

 

 

فلوریت Fluorite در کانسار (تشکیل کانی توسط پدیده های زمین شناسی در آن منطقه) پاچی مینا در سوادکوه استان مازندران و کانسار کمر مهدی در شهر طبس و کانسار سرب در انگوران، کوه لعل کان در شهر ماهنشان زنجان، روستای قهرآباد در شهرستان سقز استان کردستان در ایران یافت شده است. به همراه داشتن این سنگ باعث می شود تا عقل بر احساس فائق بیاید- به آن سنگ نابغه هم می گویند- و بدن آرامش پیدا کند. این سنگ درخشان تنوع بالایی در رنگ دارد از جمله آبی، بنفش، قرمز، زرد، سبز و سفید.

 

 

 

کانی زیرکن یا زرگون یکی دیگر سنگ های قیمتی در کوه است

زیرکن

 کانی زیرکن Zircon یا زرگون که طیف رنگی آن شامل سبز تیره تا نارنجی و بی رنگ می شود جزو کانی های سیلیکات به شمار می آید. ممکن است زیرکن بی رنگ با الماس اشتباه گرفته شود چرا که ضریب انکسار بالایی در نور دارد و اگر با تراش برلیانی تراش خورده باشد ممکن است آن را با الماس اشتباه بگیرید. این کانی در برخی از آپلیت های Aplite‎ (سنگ گرانیتی ریز بلور) توده گرانیتی کوه الوند که دره عباس آباد یا دره تبنابر را در همدان قطع می کند، وجود دارد. گرانیت های حاوی دانه زیرکن در شهر بزمان استان سیستان و بلوچستان و در توده های گرانیتی در روستای زریگان استان یزد دیده شده است.

آیا راهی برای تشخیص سنگ های قیمتی در کوه وجود دارد.

روش اول تشخیص سنگ های قیمتی در کوه :

از سالیان دور، روش هایی برای تشخیص چشمی سنگ ها ارائه می شده، اما نکته ی قابل توجه این است که ابتدا باید مطمئن شویم سنگی که در دست داریم یک تکه سنگ قیمتی است و با سنگ های معدنی و شیشه ها تفاوت دارد.

اگر این سنگ، سخت و شنی باشد نباید آن را یک سنگ قیمتی بشمار آوریم. همچنین اگر نرمی سنگ تا حدی باشد که بتوان شکل و فرم آن را با ابزاری ساده مانند چکش و انبر تغییر داد، مطمئناً این تکه سنگ نیز نمی تواند قیمتی باشد. سنگ های قیمتی معمولا به خاطر شکل کریستالی خود معروف اند و تنها به وسیله ی ساینده ها و دستگاه های برش می توان شکل آن ها را تغییر داد.

حتی مروارید که در صنعت جواهر سازی کاربرد بسیاری دارد، سنگ قیمتی به حساب نمی آید. حتی تنه ی درخت فسیل شده هم نمی تواند با وجود درخشش، رنگ و خطوط زیبایی که روی سطح آن وجود دارد در شمار سنگ های قیمتی قرار بگیرد.

روش دوم تشخیص سنگ های قیمتی در کوه :

دومین راه و البته مهم ترین راه شناسایی سنگ های قیمتی توجه به میزان سختی آن هاست. شاید تشخیص میزان سختی یک سنگ به تشخیص دقیق نوع آن سنگ منجر نشود، اما در هر صورت کمک بسیار زیادی می کند تا بتوان سنگ مورد نظر را در لیست سنگ های احتمالی قرار داد. برای تخمین صحیح سختی سنگ ها باید از وسایل مخصوصی استفاده شود که از الماس بهره می برند.

احتمال باقی ماندن آثار خراشیدگی روی سنگ بعد از تست سبب می شود، شیشه های مخصوصی به جای الماس مورد استفاده قرار بگیرند و همین امر از دقت دستگاه شما می کاهد و برای اطمینان می بایست این تست سختی، برای چندین بار تکرار شود.

روش سوم تشخیص سنگ های قیمتی در کوه :

مرحله ی بعد توجه به این نکته است که آیا بلور های سنگ کریستالی شما به راحتی در هر زاویه ای ازآن جدا می شوند. سنگ ها ی متفاوت در این ویژگی نیز از یکدیگر متمایزاند و نمی توان به راحتی بلور های سنگ را از آن جدا کرد. سنگ هایی نظیر کوارتز و میکا به راحتی با همین روش قابل شناسایی هستند، اما اگر شما نگران آسیب رسیدن به سنگ قیمتی خود هستید می توانید از این مرحله صرف نظر کنید.

روش چهارم تشخیص سنگ های قیمتی در کوه :

یکی دیگر از روش های جالب تشخیص سنگ های قیمتی، ایجاد خراشی رنگی روی یک سطح سرامیکی است که رنگ حاصل از این خراش نمایانگر نوع سنگ ما خواهد بود. با مراجعه به جداول علمی و مقایسه ی خطوط رنگی سنگ ها ی مختلف می توانید سنگ خود را از سنگ های دیگر تمیز دهید.

روش پنجم تشخیص سنگ های قیمتی در کوه :

شکل کریستالی سنگ ها نیز می تواند نشانه ی چشمی مناسبی برای تشخیص سنگ به شمار آید. استفاده از تجربه و دانش روز دنیا، در این بخش از آزمایش شما بسیار مهم است. شکل اتم ها و مولکول های هر سنگ سبب شده تا سنگ ها اشکالی منحصر به فرد و مخصوص به خود داشته باشند و همین اشکال آن ها را از دیگر سنگ ها متفاوت می سازد.

روش ششم تشخیص سنگ های قیمتی در کوه :

رنگ هر سنگ، از اولین نشانه های تشخیص چشمی هر سنگ به حساب می آید، اما باید توجه داشته باشیم که رنگ نمی تواند معیاری قابل اعتماد برای تشخیص باشد. مثلا یاقوت می تواند در طیف های متنوع رنگی یافت شود و همین تنوع رنگ سبب می شود تا یاقوت صورتی، سبز و یا زرد با سنگ های قیمتی دیگر اشتباه گرفته شوند.

حتی سنگ های کریستالی بی رنگی نیز موجودند که شباهت زیادی به الماس دارند و ممکن است ما را در تشخیص دچار اشتباه نمایند.

روش هفتم تشخیص سنگ های قیمتی در کوه :

امروزه از اساسی ترین روش های تشخیص سنگ، استفاده از وسایل حرفه ای تست سنگ می باشد. کشف کانی های متنوع و تشابه ظاهری بعضی از سنگ ها بعد از تراش، مشکلات متنوع را در زمینه ارزیابی سنگ های قیمت بوجود می آورد، پیشرفت علم و فناوری در زمینه رشد کریستال های کاملا مشابه به کانی طبیعی و ابداع روش های مختلف بهسازی گوهر های طبیعی، به این مشکلات دامن زده است.

گوهرسنگ چیست؟

انتهای پیام/

برچسب:

سنگ قیمتی

اخبار مرتبط


نظرات

نظردهی

دیدگاهی ثبت نشده نظر تو چیه؟

کامنتی برای این پست وجود ندارد

برترین مطالب

لیست قیمت