بانکهای مرکزی دنیا فرآیند «دلار زدایی» را کلید زدند
به نظر میرسد عطش بانکهای مرکزی برای خرید طلا در دوره فعلی بیش از آنکه دلایل ژئوپلتیکی داشته باشد یک جنبش نانوشته بینالمللی برای کاهش اتکا به دلار در تجارت و سرمایهگذاری است.
دبیر خبر(دبیر خبر)
1402/08/15 | 16:08
به گزارش گلدنیوز ، بانکهای مرکزی دنیا بیش از یک پنجم طلایی که در طول تاریخ استخراج شده را در ذخایر خود نگهداری میکنند و در واقع آنها بزرگترین دارندگان طلا در دنیا هستند که با اهداف مختلف به خصوص در مواقع بحرانهای ژئوپلتیک به خرید و نگهداری طلا دست میزنند.
مناقشات خاورمیانه و طلای جهانی
بر اساس گزارش شورای جهانی طلا (WGC) بانکهای مرکزی دنیا در ۹ ماهه ابتدایی سال ۲۰۲۳ اقدام به خرید ۸۰۰ تن طلا نمودهاند که این رقم بی سابقه ترین حجم از خریدهای بانکهای مرکزی دنیا در بازار طلا بوده است. این در حالی است که سال گذشته نیز با خرید ۱۱۰۰ تن طلا توسط بانکهای مرکزی، رکورد خرید طلا در یک سال شکسته شده بود.
به نظر میرسد عطش بانکهای مرکزی برای خرید طلا در دوره فعلی بیش از آنکه دلایل ژئوپلتیکی داشته باشد یک جنبش نانوشته بینالمللی برای کاهش اتکا به دلار در تجارت و سرمایهگذاری است.
بررسی روند ذخایر طلا در بانکهای مرکزی دنیا نشان میدهد که از سال ۲۰۰۰ تا پایان سال ۲۰۲۰ متوسط رشد خرید طلا توسط بانکهای مرکزی در حدود ۵۰ درصد بوده اما به یکباره این رقم در سال ۲۰۲۲ به ۱۸۰ درصد میرسد.
بانکهای مرکزی در سال ۲۰۲۱ تنها ۴۰۰ تن طلا خریداری کردهاند که این رقم برای ۲۰۲۲ به ۱۰۸۳ تن رسیده است.
دلایلی که باعث خرید طلا توسط بانک مرکزی می شود تا همین چند سال پیش صرفا تنوع بخشیدن به ذخایر، بهبود ترازنامه و به دست آوردن نقدینگی از یک دارایی بدون ریسک اعتباری تعریف میشد اما روند ناگهانی و رو به رشد این مهم نشان میدهد که در دو سال اخیر به خصوص بعد از جنگ روسیه و اوکراین، این «دلارزدایی» است که در دستور کار برخی از بانک های مرکزی قرار گرفته است.
پیام جدید آمریکا به ایران درباره جنگ غزه
جالب است که در سال ۲۰۲۲ و ۹ ماهه ابتدایی ۲۰۲۳ که خرید طلا توسط بانک های مرکزی دنیا رکورد شکسته است، سهم دلار از ذخایر ارزی این بانک ها حدود ۲۰ درصد کاهش پیدا کرده است. دلار تا سال ۲۰۱۴ دلار سهم ۷۵ درصدی از ذخایر ارزی را در دنیا دارا بود که این رقم هم اکنون به ۵۰ درصد رسیده است.
در سالهای اخیر از سیستم پرداخت «انجمن ارتباطات مالی بین بانکی جهانی (SWIFT)» برای اعمال تحریمها هم علیه ایران در سال ۲۰۱۵ و هم علیه روسیه در سال ۲۰۲۲ استفاده شده است که برخی از کارشناسان بینالمللی این تاکتیک را «سلاحسازی» توصیف کردهاند.
بنابراین اگر دولتی تحریمهای بینالمللی را بهعنوان یک تهدید واقعی تلقی کند، تغییر از داراییهای دلار آمریکا به یک دارایی دیگر مانند طلا بسیار جذاب میشود، بهویژه در سناریوهای تحریمهای چندجانبه توسط چندین کشور این موضوع اولویت بیشتری پیدا میکند.
منبع:نود اقتصادی
انتهای پیام/
ترند
طلای جهانی
دلار زدایی
اخبار مرتبط
نظرات
دیدگاهی ثبت نشده نظر تو چیه؟
برترین مطالب
لیست قیمت
نظری ثبت نشده