موافقان و مخالفان افزایش اجرت ساخت طلا درسال 1401/ گزارش ویژه گلدنیوز
مخالفان به کوچ سرمایه ها از بازار طلا و رونق بازار دست دوم فروشی اشاره میکنند و موافقان از افزایش سرسام آورهزینه های تولید می گویند. برخی نیز معتقدند نظام اجرت ساخت ،نیازمند ساماندهی است.
امیر کشانی(سردبیر)
1401/02/05 | 00:02
به گزارش گلدنیوز ، با آغاز سال 1401 برخی از تولیدکنندگان طلاوجواهر در داخل کشور اقدام به افزایش درصد اجرت ساخت محصولات خود کرده اند که با واکنش منفی برخی فعالان بازار طلاوجواهر مواجه شده است. وبسایت تخصصی گلدنیوز بر مبنای رسالت حرفه ای خود و به دور از هرگونه جانب داری به واکاوی این اتفاق پرداخته است.
مجید یوسفی طلا فروش در اعتراض به افزایش اجرت ساخت طلا به گلدنیوز گفت: همکاران طلافروش برای جذب مشتریان و ایجاد انگیزه خرید در مردم همیشه محصولات خود را با تخفیف به مشتریان می فروشند و این مبلغی که برای تخفیف به مشتری می دهند از سود خود آنها کم می شود؛ چراکه دستمزد اجرت را که قبلا پرداخته کرده اند و دولت هم مالیات خود را بر می دارد و آن 7 درصد سود طلافروش به 5 یا 6 درصد کاهش می یابد و گاهی ضرر و زیان بسیاری در نتیجه نوسان قیمت به وجود آمده است.
زمانی که 7 درصد سود طلافروش به صورت کامل پرداخته نمی شود و چندین سال است که این مبلغ ثابت است چرا باید اجرت ساخت طلا افزایش یابد؟ صنف طلافروشان تا به این لحظه به دنبال افزایش سود خود نبوده است. در سال های گذشته افزایش اجرت وجود داشته است اما آن افزایش قیمت به صورت ریالی بوده و نه درصدی.
به گفته یوسفی، افزایش اجرت ساخت می تواند باعث کوچ سرمایه ها از بازار طلا به سمت بازارهای رقیبی مثل دلار شود.
یوسفی ادامه داد: باید فاصله قیمت فروش با فاصله قیمت خرید طلا کم شود تا مردم به خریدن طلا برای سرمایه گذاری رغبت داشته باشند. اما با افزایش قیمت اجرت، مردم دیگر به سمت خرید طلا نمی روند و سرمایه های خود را به سمت خرید دلار می برند. همه میدانیم که خرید دلار توسط مردم چه مضراتی برای اقتصاد ملی دارد.
امین عبدالله زاده مسئول صنف طلاوجواهر شهرستان درگز در گفتگو با خبرنگار گلدنیوز و با اشاره به مخالفت خود با افزایش اجرت ساخت گفت: هدف از این مخالفت ها افزایش رضایت مردم و مشتریان و آشتی دادن دوباره مردم با خرید طلا است.
با افزایش اجرت ها و فاصله قیمتی که بین خریدوفروش طلا برای مردم ایجاد می شود رکود بازار طلا ادامه خواهد داشت.
به گفته عبدالله زاده ، تا زمانی که مردم تمایل به خرید طلا نداشته باشند تولیدکنندگان، طلافروشان و تمامی افرادی که در این صنف مشغول فعالیت هستند متضرر خواهند شد. در حقیقت دود افزایش اجرت ساخت در نهایت به چشم تولیدکننده خواهد رفت.
وی افزود: زمانی که تولیدکنندگان درصد اجرت را افزایش می دهند ، مصرف کننده به سمت طلای مستعمل می رود که به ضرر تولیدکنندگان است.
او ادامه داد: اجرت ساخت طلا باید به یک ثبات و پایداری برسد. در حقیقت اگر درصد لحاظ می شود یک درصد معینی باشد که در طول زمان با هر تورمی تغییر نکند یا اگر هم مبلغ اجرت ساخت تغییر می کند، حداقل به ریال محاسبه شود.
او خاطر نشان کرد: برای ما طلافروشان سوال ایجاد می شود که طلافروشان باید هر سال با همان 7 درصد سود خود کنار آیند و هیچ افزایشی نداشته باشد اما تولیدکنندگان می توانند هر سال به مبلغ اجرت ساخت اضافه کنند. البته تولیدکنندگان با انصافی هم وجود دارند که به دنبال منافع خود نیستند.
شهنیزی یکی دیگر از طلافروشان در مخالفت با افزایش اجرت ساخت طلا به خبرنگار گلدنیوز گفت: با افزایش درصد اجرت ساخت، بازار طلا دچار اختلال می شود.
با توجه به رکود تورمی که در سال 1401 پیش بینی می شود و به مراتب می تواند از سال 1400 هم بدتر باشد، این افزایش اجرت نه تنها رونقی را به بازار نمی دهد بلکه خرید و فروش طلاهای دست دوم نیز افزایش خواهد داشت.
حسین پنداروند پیشکسوت صنف طلاوجواهر به گلدنیوز گفت: فروشندگان هرگز متوجه نمی شوند که اجرت واقعی یک محصول چقدر است.
او خاطر نشان کرد: هیچ منبع واقعی برای اطلاع از دانستن اجرت واقعی محصولات وجود ندارد به همین دلیل کیفی ها، تولیدکننده ها و... برای اجرت ساخت هر محصول می توانند قیمت های متغیری به خریداران ارائه دهند.
پنداروند با اشاره به ضرورت ساماندهی اجرت ساخت طلا اظهار داشت: با توجه به اینکه سامانه ای برای استعلام مجوزها و دریافت کد استاندارد وجود دارد، میتوان در کنار آن و با کمک آن برای ساماندهی اجرت ساخت هم فکری کرد.
ایشان ادامه داد: باید سامانه ای ایجاد شود که وقتی در آن کد استاندارد تولیدکننده وارد می شود، بیانگر تولید محتوای آن تولیدکننده باشد. به عنوان مثال کد استاندارد نشان دهنده تولید النگو یا محصولاتی دیگر باشد و همچنین در همین حین اجرت ساخت نیز طبق نظر کارشناسان وارد سامانه شود. با این روش یک شفاف سازی مناسبی در میزان اجرت ساخت محصولات انجام خواهد شد.
محمد جواد حیدری ، تولیدکننده و عضو انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان طلاوجواهر استان تهران در خصوص دلایل درصدی شدن اجرتهای ساخت به گلدنیوز گفت: با توجه به نوسانات بسیار زیاد قیمت دلار و طلا در سالهای اخیر اگر اجرت ها به ریال و تومان محاسبه می شد به دلیل این که هزینه های تولید طلا ، مثل کسر ساخت مستقیماً طلایی محاسبه می شود، در عمل تولیدکنندگان از نوسانات بازار عقب می افتادند و توانایی جبرای هزینه های تولید را نداشتند.
به بیانی دیگر هزینه های جاری تولید با تورم روز در حال افزایش است و اجرت درصدی به تولیدکننده این امکان را میدهد که حداقل در این بازار متلاطم کمتر متضرر شود .
حیدری برای روشن شدن موضوع به مثالی اشاره کرد: به عنوان نمونه اگر اجرت یک مصنوع که در حال حاضر 10درصد است را به تومن محاسبه کنیم میشود 130 هزار تومان ، اما اگر بازار دلار دچار تلاطم شد و طلا افزایش قیمت یافت و به گرمی دومیلیون تومن رسید! تکلیف تولیدکننده چیست؟
همه میدانیم که با افزایش قیمت دلار و طلا ،تمام اجناس مخصوصا مواد و ابزارآلات تولید افزایش قیمت چند برابری پیدا میکنند؛ اگر اجرت ها به تومان باشد، چه کسی جبران هزینه های تولیدکنندگان را می کند؟
به اعتقاد این عضو انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان طلاوجواهر تهران، اجرت درصدی به نوعی حمایت از تولیدکنندگان در شرایط پرتلاطم اقتصادی کشور است.
به گفته حیدری ، یکی دیگر از دلایل محاسبه اجرت ها به درصد این است که در بازار طلا اگر اجرت ها به تومان باشد ، نحوه پرداخت آن به تولید کننده با تاخیر مواجه می شود در صورتی که هیچ یک از هزینه های جاری تولید ثابت نمی ماند.
این تولیدکننده در پاسخ به اعتراض فروشندگان مبنی بر نبودن فرمول مشخص برای تعیین اجرت ساخت طلاوجواهر گفت: این اعتراض همکاران صنفی کاملا حق است و ما هم معتقدیم که اجرت ساخت طلا نیازمند ساماندهی است. اما معنای این ساماندهی تبدیل درصد به ریال یا تومان نیست.
برای این ساماندهی نیازمند یک سامانه هستیم که انجمن تولیدکنندگان استان تهران میتواند به عنوان متولی با کمک وزارت صمت ، این سامانه را طراحی کند.
در این سامانه باید تولیدکنندگان برمبنای کیفیت تولیدات، تجهیزات ، ابزارآلات و... رتبه بندی شوند و فرآیند اجرت گذاری در هر گرید از طرف انجمن تعریف گردد .
با طراحی این سامانه رتبه و محدوده اجرتی هر نوع محصول برای تولید کنندگان مشخص خواهد شد.
در نهایت باید توجه داشت که بازار فعلی ، کاملاً رقابتی و محدود است، اگر تولید کننده ای نتواند هزینه های خود را کنترل کند و قیمت مناسب از محصولات خود ارائه دهد ، نا خوداگاه چرخه بازار او را حذف خواهد کرد .
حیدری در پاسخ به همکارانی که از افزایش اجرت ساخت در سال 1401 گلایه دارند گفت: افزایش هزینه های تولید طلا خیلی بیشتر از افزایش قیمت طلا بوده است.
به جرات میتوان گفت که افزایش قیمت طلا حتی 20درصد افزایش هزینه های تولید را هم پوشش نداده است.
به عنوان نمونه قیمت برخی ابزارآلات مصرفی تولید تا 300 درصد رشد داشته است. حقوق نیروی انسانی هم 57 درصد رشد داشته است. حتی رشد قیمت حامل های انرژی مثل برق هم بیشتر از افزایش قیمت طلا بوده است!
حیدی تاکید کرد: این نکات که عرض کردم، دلیل اصلی افزایش اجرت هاست و معتقدم اگر طلا افزایش قیمت مناسبی را در سال جاری داشته باشد ، تولیدکنندگان می توانند اجرت ها را به حالت قبل بازگردانند.
من به عنوان تولیدکننده عرض می کنم که اگر قیمت طلا در سال جاری رشد قابل توجهی داشته باشد، بخشی از هزینه های ما جبران می شود و می توانیم اجرت ساخت اضافه شده به محصولاتمان را حذف کرده و با درصدهای سال گذشته محصولات خود را به بازار عرضه کنیم.
اما در شرایط فعلی که افزایش قیمت طلا نسبت به سال گذشته نسبت به افزایش هزینه ها خیلی ناچیز بوده است، افزایش درصد اجرت ها عملا فقط جلوگیری از ضرر برای تولیدکنندگان محسوب میشود و هیچ عایدی دیگری ندارد.
حیدری در پایان اظهار داشت : راهکار اساسی برای کاهش اجرت ها و ورود به بازار بین المللی ، حمایت واقعی از تولید کنندگان و همکاری بین تولیدکنندگان داخلی است .
ما باید در صنعت طلا به شکلی اصولی با اتحاد خودمان و همکاری دولت ، هزینه های تولید را کاهش دهیم و نگرش کسب درآمدمان از فروش محدود کالا با قیمت بالا را به گرفتن سهم بازار صادراتی با بالا بردن تیراژ تولید و کاهش هزینه های تولید تغییر دهیم.
اگر می بینیم که کشوری همچون ترکیه با گذشت کمتر از 20 سال از ورود به عرصه تولید مصنوعات طلا ، قادر می گردد با قیمت های مناسب و تنوع بسیار بالا سهم قابل توجهی از بازار بین المللی تولیدات طلا را به خود اختصاص دهد ، حاصل اتحاد بین تولید کنندگانشان ، به شکلی که هزینه ها در پروسه تولید را با تخصصی کردن هر بخش کاهش داده اند.
البته حمایت های بی دریغ دولت ترکیه در جهت تحقق این مهم بی اثر نبوده است.
انتهای پیام/
ترند
برتر
پیشنهاد ویژه
اجرت ساخت طلا
گزارش ویژه گلدنیوز
اخبار مرتبط
نظرات
دیدگاهی ثبت نشده نظر تو چیه؟
برترین مطالب
لیست قیمت
نظری ثبت نشده