جای خالی استراتژی مدون برای معادن طلا
فریال مستوفی عضو هیت نمایندگان اتاق بازرگانی :به طور سالانه حدود 11 تن طلا در ایران استخراج میشود با این حال در کشورمان دولت معادن را در راستای سود اقتصادی نمیبیند و سیاستگذاریهای درستی هم در این خصوص به کار نگرفته است.
پروانه کاوسی(خبر نگار)
1401/03/13 | 00:03
فریال مستوفی عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران و کارشناس حوزه معادن در گفتوگو با پایگاه خبری جهان طلا(گلدنیوز)، اظهارکرد: بر اساس آمار منتشر شده از سوی وزارت صمت حدود 20 معدن طلای فعال در کشورمان وجود دارد که حدود 3/0 درصد طلای جهان از آن استخراج میشود و مجموع ذخایر طلای کشف شده کشور حدود 200 تن گزارش شده است. طبق گزارش وزارت صمت هم اکنون و به طور سالانه حدود 11 تن طلا در ایران استخراج میشود.
او ادامه داد: طلا اولین فلز شناخته شده توسط بشر است که به صورت آزاد در طبیعت یافت میشود. از آنجایی که فلز طلا به عنوان یک دارایی امن سرمایهای و پشتوانه پولی دولتها به حساب میآید و به دلیل نقد شوندگی سریع و ارزش افزوده بالا از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، لذا معدن کاری طلا، صنعتی پیشران در کشور است.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران یادآور شد: در سنوات اخیر عرضه طلای معدنی در جهان نسبت به طلای بازیافتی افزایش داشته است. در دهه 1970 سهم تولید طلای معدنی قاره آفریقا حدود 81 درصد بوده است، ولی در سالهای اخیر کشورهای دیگر در خصوص کشف ذخایر طلا، استخراج و تولید طلای معدنی فعالیتهای زیادی را انجام دادهاند و در حال حاضر در عرضه طلای معدنی، کشورهایی چون چین،استرالیا،روسیه،آمریکا و پرو از آفریقا پیشی گرفتهاند و رویکرد این کشورها در توسعه صنعت طلا هم در صنایع بالادستی و هم در صنایع پایین دستی مناسب بوده است.
او با بیان اینکه معدن کاری طلا در ایران صنعتی نوظهور به حساب میآید گفت: آغاز فعالیت بخش معدنی طلا در ایران از سال 1370 بوده و هم اکنون در کشورمان معادن خوبی در حال فعالیت هستند.
با توجه به ظرفیت و میزان ذخیره طلای موجود در کشور باید تولید آن را با سرمایهگذاری در این بخش افزایش دهیم .
بدیهی است با حمایت مسئولان و دست اندرکاران و تدوین طرحهای جامع و شفاف میتوان چشمانداز روشنی برای این بخش ترسیم کرد.
مستوفی درباره رویکرد و سیاستهای دولت در بخش معادن طلا اظهار کرد: متاسفانه در کشورمان دولت معادن را در راستای سود اقتصادی نمیبیند و سیاستگذاریهای درستی هم در این خصوص به کار نگرفته است. به طوری که بعد از گذشت یک سال از روی کار آمدن دولت جدید سیاست، استراتژی و برنامه جامعی را برای توسعه و بهبود وضعیت معادن شاهد نبودهایم و هیچ نشانه جدی از حمایت دولت از بخش معادن از جمله در حوزه معادن طلا دیده نمیشود.
این کارشناس حوزه معادن درباره مهمترین چالشهای فعلی پیش روی توسعه معادن طلای ایران توضیح داد: میتوان به چالشها و نیازهای مختلفی در بخش معادن طلای ایران اشاره کرد که توجه به آنها از الزامات توسعهای معادن طلا است.
برخی از این موارد شامل؛«لزوم ارتقای استانداردها و دستورالعملهای کارآمد جهت اکتشاف بهینه و ثبت ذخایر طلا»،«ایجاد بانک اطلاعاتی دقیق و یکپارچه از ذخایر طلا»، «چالش تامین مالی و سرمایه»،« نیاز به بروزرسانی ابزار و تجهیزات مورد نیاز»،«لزوم اصلاح قوانین بازدارنده» (قانون بیمه و مالیات ارزش فزوده)،«لزوم ایجاد سیستم قوی نظارتی بر بازار طلا»،«بی انگیزه شدن سرمایهگذاران بر توسعه معادن به دلیل عدم حمایت از سرمایهگذاران» (با توجه به برداشت ذهنی مردم از سودآوری معادن طلا که با واقعیت معدنی و تولیدی متفاوت است.
ضروری است که دولت با تمام ظرفیتهای ممکن از سرمایهگذاران حمایت کند تا شاهد برداشتهای غیرمجاز و افزایش معارضات محلی با تولیدکنندگان نباشیم.)«چالشهای فروش داخلی شمش و نبود بازار برای محصولات تولیدی طلای معادن ایران» و«عدم دسترسی به بازارهای جهانی و نبود کارخانههای تولید شمش طلا با استادارد جهانی» میشود.
مستوفی با اشاره به موانع پیش روی صادرات فلز طلا عنوان کرد: متاسفانه در سنوات گذشته صادرات کل مواد معدنی با مشکلات زیادی مواجه بوده است، چه برسد به صادرات این ماده معدنی با اهمیت و گرانبها. طبق آییننامه مصوب شورای پول و اعتبار در تیر ماه سال 1398، صدور فلزات گرانبها به صورت شمش ذوب شده خام از کشور به هر نحو ممنوع است، مگر از طریق بانک مرکزی و با قید شرایط و محدودیتهایی قابل انجام خواهد بود.
این عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران اضافه کرد: از جمله این محدودیتها میتوان به اثبات عدم توانایی فروش داخلی با قیمت رقابتی اشاره کرد. با توجه به این مصوبه سه دستگاه وزارت صمت، بانک مرکزی و گمرک ایران دارای مسئولیتهایی در خصوص صادرات طلای تولیدی معادن ایران هستند که این موضوع باعث به وجود آمدن بوروکراسی پیچیدهای شده است، به طوری که انجام فرآیند صادرات حداقل 6 ماه زمان نیاز خواهد داشت.
از طرفی متولی اصلی صادرات طلا در ایران بانک مرکزی است که میتواند با الزام رعایت قوانین بانک مرکزی به وزارت صمت محول شود.
او تصریح کرد: با توجه به پیچیده بودن فرآیند صادرات طلای تولید معادن آن طور که اشاره شد، اگر به این موضوع توجه شود که طلای تولید معادن با سایر محصولات تولیدی و صنعتی تفاوتی ندارد و این طلا با طلای ذخایر بانک مرکزی جهان متفاوت است، این تغییر نگاه به صادرات شمش طلای تولید معادن از پشتوانه ارزی به یک محصول معدنی، قطعا به صادرات و جهش تولید و رونق اکتشاف و بهرهبرداری از معادن کمک فراوانی خواهد کرد.
انتهای پیام/
ترند
معدن طلا
پیشنهاد ویژه
فلزات گرانبها
صادرات طلا
معادن طلا
فریال مستوفی
اخبار مرتبط
نظرات
دیدگاهی ثبت نشده نظر تو چیه؟
برترین مطالب
لیست قیمت
نظری ثبت نشده