سنگ طلا در کجای ایران یافت می شود
برخی از مقامات ایران گزارش داده اند که پیش بینی می شود ایران در مجموع 320 تن ذخایر طلا داشته باشد.هر چند که به ارقامی مثل 500 تن و 900 تن هم در برخی منابع غیر رسمس اشاره شده است.
حسین راشدی(مترجم)
1402/02/25 | 00:02
گروه بین الملل گلدنیوز : ایران به داشتن حجم عظیمی از معادن و ذخایر طبیعی با حدود 68 نوع ماده معدنی با ارزش تجاری از جمله ذخایر فراوان طلا شناخته شده است. ایران یکی از پیشروترین تولیدکنندگان مواد معدنی در جهان، در رتبه 15 کشور ثروتمند معدنی جهان قرار دارد. بسیاری از مقامات خبری ایران گزارش داده اند که پیش بینی می شود ایران در مجموع 320 تن ذخایر طلا داشته باشد. طبق برنامه کوتاه مدت، ایران سالانه 12 تن طلا تولید می کند، در حالی که در بلندمدت انتظار می رود تولید سالانه خود را به 25 تن افزایش دهد.
در مقاله پژوهشی نیما نظافتی، مرتضی مومن زاده و ارنست پرنیچکا از وجود زیورآلات و ابزار طلا از مقبره هایی با قدمت 4000 سال قبل از میلاد در شوش، تپه سیلک و کرمان صحبت شده است. در دوره سالهای 3100 تا 2600 قبل از میلاد، طلا در تل ملیان، تپه سیلک و تپه حصار یافت شد. برخی از متون سومری که قدمت آنها به 3000 سال قبل از میلاد می رسد نشان می دهد که طلا در زرشاشم، زرشو و زرشور در جایی از ایران یافت شده است. نام این مکان ها به نظر می رسد شبیه به «زره شوران» امروزی باشد که بزرگترین ذخایر طلای ایران در آن یافت شده است. معدنی در موته واقع در مرکز ایران که هنوز فعال است، شواهدی از فعالیت های معدنی باستانی دارد که در آن ابزار معدن، چراغ ها و سفال ها به دست آمده است. از دیگر نقاطی که آثاری از معادن باستانی طلا یافت شده است، خویناری، کوهزار و زرترشت است.
بزرگترین معدن طلای ایران در شهرستان تکاب استان آذربایجان غربی کشف شد. گزارش شده است که شهرستان تکاب دارای ذخایر طلای تایید شده بالغ بر 4 تن است. میانگین سنگ معدن آن تقریباً 5 گرم طلا در هر تن است. منابع داخلی در سال 2012 از کشف سه معدن طلای دیگر در شهر سقز در غرب کردستان خبر داد. تخمین زده می شد که این معادن تا 16 تن طلا داشته باشند. منابع دیگری در سال 2014 گزارش دادند که معدن زره شوران واقع در آذربایجان غربی حدود 20 میلیون تن سنگ طلا دارد. کارخانه طلای زره شوران بزرگترین کارخانه در کشور است و در حال حاضر سه تن طلا در سال تولید می کند. پس از گسترش امکانات تولید، کارخانه تا سال 1396 قادر به تولید شش تن طلا خواهد بود. معدن زره شوران در فاصله 35 کیلومتری تکاب و 15 کیلومتری بنای تاریخی تخت سلیمان قرار دارد. سرمایه گذاری عظیمی در این معدن انجام شده است که زمینه اشتغال 1250 نفر را فراهم می کند.
در سالهای 1348 تا 1351 رگههای غنی از طلا، اکسید آهن و مس در استان خراسان جنوبی ایران که در غرب نهبندان و در حدود 180 کیلومتری جنوب شهر بیرجند قرار دارد، یافت شد. فعالیت های معدنی در این منابع از سال 1351 در حال انجام است. سایر مناطقی که دارای ذخایر طلا هستند، میدوک در شهربابک در استان کرمان است که به دلیل وجود ذخایر ارزشمند مس به آن لقب «سرزمین مس» داده شده است. مهرآباد و شیخ آباد در شرق، نبیجان در کالابر و علیخ در جلفا در استان آذربایجان شرقی، خوراپه در پیرانشهر، لقه در استان زنجان، قلقله در استان کردستان و سقز در کردستان همگی دارای مناطقی هستند که در آن طلا استخراج می شود. عملیات معدنی در ایران به دلیل جلوگیری از ورود فناوری توسط غرب با تحریم های اعمال شده علیه ایران به علت برنامه هسته ای با مشکل مواجه شده است.
منبع: وبسایت تخصصی قطعات کمیاب (raregold nuggets) https://raregoldnuggets.com/?p=1713
عمده ترین مناطق طلا خیز ایران عبارتند از:
میدوک در شهربابک (استان کرمان)
خوراپه در پیرانشهر (استان آذربایجان غربی)
نبیجان در کلیبر (استان آذربایجان شرقی)
اندریان در شهرستان ورزقان استان آذربایجان شرقی
علیخ در جلفا (استان آذربایجان شرقی)
لغه (استان زنجان)
قلقله (استان کردستان)
سقز در غرب
پیرانشهر در غرب
ماهرآباد در شرق
شیخ آباد، در شرق.
معدن طلای شهر تکاب در استان آذربایجان غربی (بزرگترین معدن طلای ایران تا سال 2012) بیش از 4 تن ذخایر طلای ثابت شده دارد و از هر تن سنگ طلای استخراج شده از این معدن، 5.81 گرم طلا خالص می شود.
در سال 2012، سه معدن طلای جدید با 16 تن ذخایر خالص طلا در شهرستان سقز در غرب استان کردستان کشف شد.
ذخایر سنگ طلای معدن زارع شوران آذربایجان غربی (بزرگترین کارخانه طلا در M.E.) تا سال 1393 بالغ بر 20 میلیون تن با عیار متوسط 5.5 گرم در تن برآورد شده است که یکی از با ارزش ترین معادن شناخته شده کشور به شمار می رود.
در سال 2020 مقامات استانی پس از انجام مراحل اکتشاف و بررسی گسترده از کشف ذخایر بزرگ طلا در جنوب شرق سیستان و بلوچستان خبر دادند. مجوز اکتشاف معدن با ذخیره قطعی هشت تن طلا صادر شد. مقامات ایرانی سیستان و بلوچستان را «رنگین کمان معدنی» ایران با سودآورترین ذخایر آنتیموان، تیتانیوم، مس و طلا نامیدند.
بر اساس آمار و اطلاعات غیر رسمی در اکتبر 2010، با اتخاذ «اقدامات پیشگیرانه» از سوی بانک مرکزی برای جلوگیری از مسدود شدن دارایی های احتمالی توسط کشورهای غربی، ذخایر طلای ایران به «بالاترین رکورد» رسید. ایران 15 درصد از ذخایر ارزی خود را به طلا تبدیل کرده است زیرا این رقم برای کشورهایی مانند هند و چین 1.7 درصد است.
در ژانویه 2012، رئیس اتاق بازرگانی تهران گزارش داد که ایران 907 تن طلا دارد که بهطور متوسط بهازای هر اونس 600 دلار و ارزش آن به قیمت فعلی 54 میلیارد دلار خریداری شده است. با این حال، CBI تنها 500 تن (یعنی ذخایر طلای بالای زمین) را گزارش میکند. این اختلاف قابل توضیح نیست، اما 907 تن می تواند (به اشتباه) شامل ذخایر طلای زیرزمینی (320 تن متریک تا سال 2012) و احتمالاً طلای موجود در دستان خصوصی ایران (حدود 100 تن در سکه یا شمش) باشد.
در سال 2014، گزارشهای بانک مرکزی نشان میدهد که ذخایر طلای این کشور تنها 90 تن بوده است، بقیه احتمالاً پس از تحریمها در تجارت پایاپای استفاده میشوند.
بیشتر بخوانید:
معدن طلا در استان کردستان کشف شد
معدن طلا
اخبار مرتبط
نظرات
دیدگاهی ثبت نشده نظر تو چیه؟
برترین مطالب
لیست قیمت
نظری ثبت نشده