گزارش گلدنیوز از تاثیر سکه های بدون تاریخ در بازار

ضرب سکه های بدون تاریخ ، فقط مسکن بی قراری بازار خواهد بود

اکنون با گذشت 3 هفته از اعلام سیاست‌های جدید بانک مرکزی در حوزه طلا و سکه قیمت سکه سیر صعودی داشته و فعالان بازار طلا و سکه و تحلیلگران اقتصادی بازار طلا و ارز معتقدند ضرب سکه های تمام بهار آزادی بدون تاریخ هم نمیتواند درمان درد التهاب و بی قراری های بازار سکه باشد و فقط مسکنی کوتاه مدت است.

پروانه کاوسی(خبر نگار)

1402/11/14 | 10:11

نظری ثبت نشده

ضرب سکه های بدون تاریخ ، فقط مسکن بی قراری بازار خواهد بود

به گزارش پایگاه خبری جهان طلا (گلدنیوز)،طبق اعلام رئیس کل بانک مرکزی، سکه های جدید و بدون تاریخ در ضرابخانه بانک مرکزی ضرب شده و بناست در کنار سکه های قبلی وارد بازار شوند، زمان اعلام این خبر حباب سکه بیش از  ۷ میلیون تومان بود و تا چند روز بعد از اعلام خبر حباب سکه  به ۵ میلیون و 5۰۰ هزار تومان رسید ولی اکنون با گذشت 3 هفته از اعلام سیاست‌های جدید بانک مرکزی در حوزه طلا و سکه قیمت سکه سیر صعودی داشته و فعالان بازار طلا و سکه و تحلیلگران اقتصادی بازار طلا و ارز معتقدند ضرب سکه های تمام بهار آزادی بدون تاریخ هم نمیتواند درمان درد التهاب و بی قراری های بازار سکه باشد و فقط مسکنی کوتاه مدت است.

ضرب سکه های جدید شوک مقطعی و کوتاه مدت به بازار

دکتر علی صادقین، مدرس و پژوهشگر اقتصادی در این باره با تاکید بر اینکه در حال حاضر نرخ ارز و دلار و اخبار سیاسی تنها عوامل غالب و تاثیر گذار در بازار هستند و  به واسطه اخبار منطقه انتظارات تورمی نیز بالا رفته است بیان داشت: در شرایط فعلی ضرب سکه شاید در کوتاه مدت و به صورت مقطعی بازار را به تعادل برساند ولی در میان مدت بازار به سمت و سوی انتظارات تورمی برمی گردد.

وی افزود: ضرب سکه می تواند ذخایر ارزی بانک مرکزی (پایه پولی و پشتوانه پولی) را کاهش دهد که این تجربه را سال 96 بانک مرکزی در قالب پیش فروش سکه داشت و در کوتاه مدت ممکن است عطش بازار را بخواباند ولی در بلند مدت تاثیری ندارد.

صادقین تصریح کرد: مهمترین راهکار برای کنترل بازار، کنترل ارز است نه طلا  و باید ریشه  آنچه که  در بازار دیده می شود  را در ارز و قیمت درهم و دلار جستجو کرد و ضرب سکه لزوما و اصولا در شرایط فعلی حتی برای دوره میان مدت نمی تواند بازار طلا را به تعادل برساند و فقط می تواند شوک مقطعی و کوتاه مدت تلقی شود.

این مدرس و پژوهشگر اقتصادی تصریح کرد: ضرب سکه بدون تاریخ در شرایط فعلی در قالب کاهش ذخایر بانک مرکزی خیلی مناسب نیست ولی در شرایط نرمال و عادی که اخبار سیاسی آرام باشد، سیاست بسیار خوبی است.

اخبار سیاسی کنترل نشود؛سکه های ضرب جدید در کوتاه مدت هم موثر نیست

وی اظهار داشت: ضرب سکه های جدید در حالت امروز که اخبار سیاسی انتظارات تورمی را بالا برده خیلی موثر نیست و صرفا در کوتاه مدت آن هم به شرط اینکه اخبار سیاسی کنترل شود، شاید حباب سکه را کاهش دهد و اگر اخبار سیاسی کنترل نشود در کوتاه مدت هم قادر به کنترل و تعادل بازار نیست.

صادقین اذعان داشت: بدون تاریخ بودن سکه صرفا می تواند حباب سکه های قدیمی و سکه های سال 86 را کاهش دهد ولی مسئله مهم این است که حباب سکه  تحت تاثیر قیمت انس جهانی و نرخ دلار است و دوباره می تواند تشکیل شود.

تشکیل حباب سکه، زیر سر دلار است

وی با تاکید بر اینکه در بازار فعلی دلار حباب سکه را تشکیل می دهد و اصلا به معنای عرضه و تقاضای سکه نیست بیان داشت: در شرایط و انتظارات تورمی بالا قطعا با حجم نقدینگی موجود در اقتصاد ما هر چقدر هم سکه عرضه شود جامعه در این حجم نقدینگی خریدار است، بنابراین این عرضه سکه در بازار هم می تواند اثر گذار نباشد و فقط یک شوک درمانی باشد.

این مدرس و پژوهشگر اقتصادی خاطر نشان کرد: در شرایط فعلی، صرفا کنترل نرخ ارز و عرضه مستمر دلار به ویژه درهم در سامانه نیما و بازار و کاهش تنش سیاسی که وجود دارد مهمترین راهکار است که اگر این مهم اتفاق بیفتد بازار خود به خود به تعادل خواهد رسید.

سکه های بدون تاریخ، اشتباه بزرگ دولت که مردم را متضرر می کند

یوسف تقی زادگان، رئیس اتحادیه طلا، جواهر و نقره مشهد مقدس  نیز در این باره گفت: ضرب سکه های جدید و بدون تاریخ هیچ تاثیری در بازار سکه ندارد و دولت مرتکب اشتباه بزرگی شده است چون سکه نباید بدون تاریخ باشد.

وی با اشاره به اینکه 16 سال سکه به یک تاریخ نگه داشته شد ولی اکنون چنین حبابی در سکه وجود دارد بیان داشت: با ورود سکه های ضرب جدید و بدون تاریخ به بازار، شاید حباب سکه هایی که در دست مردم است کاهش یابد و بدین گونه فقط مردم متضرر می شوند.

تقی زادگان با اشاره به اینکه با اعلام خبر ضرب سکه حباب سکه هایی که دست مردم بود ریخت و یک میلیون و 500 هزار تومان مردم متضرر شدند بانک مرکزی که ضرر نکرد بیان داشت: این اقدام وجهه خوبی ندارد و باعث شده نگاه ها به خرید سکه کمرنگ شود.

 وی با تاکید بر اینکه ضرب سکه جدید و بدون تاریخ به هیچ عنوان باعث کاهش قیمت سکه نمی شود، اظهار داشت: بانک مرکزی از بخواهد حباب سکه را بشکند که دلش نمی خواهد، بهترین کار این است که با اتحادیه ها هماهنگ کند و اتحادیه های شهرها روزانه 10 تا 100 کیلو طلا را در اختیار بانک مرکزی قرار دهد و بانک مرکزی سکه ها را ضرب بزند و سکه ها ضرب شده به جای توزیع در بین صرافی ها، بین اعضای اتحادیه ها تقسیم شود تا حباب سکه شکسته شود و مردم هم متضرر نشود.

تقی زادگان با تاکید بر اینکه تاریخ سکه نباید به هیچ عنوان تغییر کند و قالب سکه ها همان 86 باشد اذعان داشت: بانک مرکزی نمی خواهد از خود مایع بگذارد،لذا می تواند همان شمش و  طلاهایی که قرار است در فرابورس و بازار وارد کنند را به شکل سکه دربیاورند و در اختیار واحدهای سکه و طلافروشی ها قرار دهند تا بین اعضا تقسیم شود قیمت واقعی سکه مشخص می شودچرا که با افزایش عرضه تقاضا کم شده و قیمت به قیمت واقعی خود می رسد.

ورود سکه های با تاریخ، تقلب در بازار سکه را کم می کند

رئیس اتحادیه طلا، جواهر و نقره مشهد ادامه داد: با ورود سکه های جدید تاریخ دار به بازار تقلب از بین می رود و برای کسی صرف نمی کند که سکه غیر بانکی را بزند.

وی با تاکید بر ضرورت قرار گرفتن پروانه و کد آیسیک سکه فروشی در اختیار اتحادیه های طلا و جواهر تاکید کرد: قرار گرفتن سکه تحت صرافی ها با توجه به عدم شناخت صرافان به سکه درست نیست و نداخلی شغلی ایجاد کرده است، در حالی که  ذات سکه طلا برای صنف طلا است و دلیلی ندارد که سکه  در صرافی ها  توزیع شود.

سکه بدون تاریخ؛ سکه های بدون شناسنامه که سکه را دو نرخی می کنند

سید حجت شفایی، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان طلا، جواهر ، نقره و سنگ های قیمتی ایران در این باره بیان داشت: ضرب سکه جدید بدون تاریخ کار کارشناسی شده ای نیست و سکه باید تاریخ ضرب داشته باشد و این اقدام  ممکن است موجب دو نرخی شدن سکه شود و سکه سال 86 نرخ متفاوت تری نسبت به سکه های بدون تاریخ پیدا کند.

وی با تاکید بر اینکه سکه بدون تاریخ سکه بدون شناسنامه است و مشخص نیست که چه تاریخی متولد شده است،بنابراین  نمی تواند نسبت به حباب سکه بازدارنده باشد بیان داشت: در ضرب سکه باید تاریخ همان سالی که سکه ضرب می شود روی سکه حک شود.

 شفایی تصریح کرد: ضرب سکه های جدید و بدون تاریخ شاید در کوتاه مدت بتواند کمی تاثیر گذار باشد ولی در میان مدت و دراز مدت احتمال دارد موجب دو نرخی شدن سکه 86 و سکه بدون تاریخ شود بنابراین بهتر است  اگر بانک مرکزی می خواهد سکه ضرب کند به تاریخ همان سال ضرب کند.

وی با اشاره به اینکه اعتراض همیشگی من در سالهای گذشته بر چرایی ضرب سکه به تاریخ سال 86 بوده  و عدم ضرب سکه به تاریخ جدیده بوده است و معتقدم که اگر قرار است سکه ای ضرب شود بایستی با تاریخ همان سال ضرب شود اظهار داشت: اعتراض دیگر من به چرایی ضرب این میزان سکه بوده است چون ضرب سکه به این میزان به نفع صنعت طلا و جواهر کشور نیست .

سکه هیچ نفعی برای صنعت طلا و جواهر ندارد

رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان طلا، جواهر ، نقره و سنگ های قیمتی ایران ادامه داد: ضرب سکه هیچ نفعی برای صنعت طلا و جواهر ندارد، و هیچ اشتغالزایی ایجاد نمی کند و سرمایه های را به سمت خود سوق داده و تولید طلا را تحت شعاع قرار می دهد و مردم به سمت و سوی واسطه گری سوق پیدا می کنند و سرمایه هایی که در تولید در گردش بود و مصنوعات را خرید می کردند به سمت خرید سکه سوق پیدا کرده است و نتیجه این بوده که سکه  حبابی بالای 5 میلیون تومان داشته است.

شفایی با اشاره به اینکه ضرب سکه باید محدودیت داشته باشد تا سرمایه ها به سمت چرخ تولید هدایت شوند نه به سمت خرید و فروش سکه و واسطه گری و ایجاد حباب  در قیمت سکه گفت: در سالهای گذشته قیمت سکه حبابی نداشت ولی اکنون حباب وحشتناک دارد و مشخص نیست با ورود سکه های بدون تاریخ مردم چقدر متضرر خواهند شد.

وی با تاکید بر اینکه در هیچ کجای دنیا اینقدر سکه ضرب نمی شود بیان داشت: اگر تعداد سکه هایی که از سال 86 تا کنون ضرب شده، در 5 میلیون تومان حباب قیمت سکه ضرب شود، رقمی نجومی خواهد بود.

شفایی اذعان داشت: ای کاش بانک مرکزی در مورد ضرب سکه های بدون تاریخ از کارشناسان حوزه طلا مشورت می گرفت و در جلساتی در مورد این مهم کارشناسی و تصمیم گیری می شد ولی متاسفانه بدون اینکه نظر بخش خصوصی را بخواهند اقدام به ضرب سکه بدون تاریخ کرده که کارشناسانه نیست.

وی ادامه داد: سکه یک سال و نیم است که کم و بیش حبابی حدود 5 میلیون تومان دارد و یک مدتی به دلیل بحران های سیاسی و منطقه ای حباب سکه به 6 تا 7 میلیون تومان رسید و اینکه سکه بدون تاریخ ضرب می شود  هیچ تاثیری در روند عرضه سکه ایجاد نمی کند  و کار کارشناسی نبوده است.

نامشخص بودن واکنش بازار، با دلیل ابهام در زمان و شرایط عرضه سکه ها

نادر بذرافشان، رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران نیز در این باره بیان داشت: اعلام ضرب سکه های بدون تاریخ توسط بانک مرکزی فقط در حد سخنرانی و اعلام یک خبر بوده و فقط اعلام شده سکه هایی با ضرب جدید و بدون تاریخ وارد بازار خواهد شد و نوع و مدل سکه مشخص نیست.

وی گفت:  در ابتدای اعلام این خبر واکنش برای کاهش قیمت سکه انجام شد ولی اکنون بعد از گذشته سه هفته هنوز نسبت به نحوه عرضه، قیمت، زمان سکه ها اطلاعاتی وجود ندارد و فقط در حد اعلام است و باید منتظر بود که نحوه عرضه سکه ها  به شکل خواهد بود.

بذرافشان با تاکید بر اینکه بعد از اعلام شفاف زمان و نحوه توزیع سکه ها می توان واکنش بازار نسبت به این سکه ها را دید بیان داشت: روز اول که خبر ضرب سکه های بدون تاریخ اعلام شد حباب سکه بیش از 7 میلیون و قیمت سکه 34 میلیون و 400 هزار تومان بود  و با اعلام خبر، قیمت سکه به 32 میلیون و 300 رسید و حباب سکه تا 5 میلیون کاهش یافت.

وی تصریح کرد: واکنش بازار نسبت به کاهش قیمت سکه در لحظه اوج خوب بوده است ولی چون بعد از سه هفته هیچ صحبت و اعلامی در مورد شرایط عرضه نشده باید منتظر بود در روزهای آینده واکنش بازار چگونه خواهد بود و تا زمانی که سکه ها وارد بازار نشوند نمی توان تاثیرات آن را پیش بینی کرد.

استقبال یا عدم استقبال از سکه های جدید، وضعیت بازار را مشخص میکند

رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران اظهار داشت: با ورود سکه ها به بازار ممکن است سکه های جدید مورد استقبال مردم و بازاریان قرار بگیرند و حباب سکه شکسته شود و شاید استقبال خوبی صورت نگیرد و واکنش بازار به این سکه ها خوب نباشد.

بذر افشان اذعان داشت:  تا زمانی که سکه های جدید وارد بازار نشوند و  واکنش مردم، بازار و همکاران صنف نسبت به عرضه سکه های جدید و بدون تاریخ مشخص نشود نمی توان به قطع گفت که در کاهش قیمت یا کاهش حباب تاثیر دارد. 

انتهای پیام/

 

برچسب:

اخبار مرتبط


نظرات

نظردهی

دیدگاهی ثبت نشده نظر تو چیه؟

کامنتی برای این پست وجود ندارد

برترین مطالب

لیست قیمت