مصنوعات طلا از حمایت معاونت صنایع دستی برخوردارند .
وام های اشتغال زایی ، تحت عنوان "تسهیلات فنی اعتباری" و "تسهیلات تبصره قانون بودجه"
دبیر خبر(دبیر خبر)
1400/05/02 | 00:05
گلد نیوز: لطفا درباره مجوزهای سه گانه که طلاسازان برای تولید انفرادی یا کارگاهی و گروهی نیاز دارند، توضیح و مراحل اخذ آن ها را تشریح کنید.
این مجوزها زیر مجموعه آمار رسمی اشتغال کشور است. مجوز کارت شناسایی مختص تولید کننده هایی است که تحت عنوان کارگاه های خانگی فعالیت دارند. این کارت شناسایی همچنین به گروهی اعطا می شود که صبح ها به شغلی دیگر مشغولاند و ساعات فراغت خود را به حرفه صنایع دستی اختصاص می دهند.
مجوز تولید انفرادی مختص آن دسته از صنعتگران هنر دستی است که خارج از محیط منزل به حرفِ هنری اشتغال دارند و به صورت انفرادی دست به تولید می زنند و مجوز سوم نیز شامل کارگاه هایی است که رابطه کارگر و کارفرمایی را برقرار می کند. در این میان یک کارفرما، حداقل دو یا سه کارگر را تحت پوشش دارد.
این سه مجوز از مالیات عملکردی و ارزش افزوده معاف است و نیز حائز دریافت تسهیلات و بیمه می شود. البته اعتبارات اندک و متقاضیان بیمه اندک هستند.
در این میان تقسیم بندیِ استان هایی که با ماده اولیه طلا اقدام به تولید صنایع دستی می کنند، چگونه است و چه زیور آلاتی در این استان ها ساخته و پرداخته می شود؟
این تقسیم بندی شامل مهارت ساخت زنجیر چینابی و زنجیر هل و ملیله یزدی، روش ساخت زنجیر توپ ملیله یزدی، روش ساخت زنجیر کلافه ای یزد، دستبند اشرفی یزدی، زنجیر هل و گل یزد و مدال ماهی لرزون و... می باشد. همچنین شمار قلیل ملیله سازها در استان اصفهان و نیز طلای بلوچ و زیورآلات ترکمن، و نیز شمال خراسان، کردستان، سیستان و بلوچستان و بختیاری به این صنایع دستی مشغولاند.
بر اساس قانون حمایت از فعالان و تولید کنندگان صنایع دستی –مصوب سال 96- رشته های ما به ثبت رسیده است که با توجه به اصالت و سنت ایرانی اسلامی تولید می شوند.
در این رشته های هنر دستی، مصنوعات باید توسط دست انجام گیرد و بهره گیری از ماشین های صنعتیِ دیجیتال مثل سی ان سی یا لیزر و پرینتر سه بعدی ممنوع است. چرا که چنین روش هایی هویت ایرانی ندارد. در این میان روشِ سنتیِ ریخته گری پذیرفته شده است –یعنی روش خاک و ماسه یا کفِ دریا- اما روش "موم گمشده" خاصِ روش صنعتی بوده و از نظر این اداره کل در سازمان میراث فرهنگی پذیرفته شده نیست.
در استان یزد رشته به عنوان مهارت سنتی و ایرانی ثبت شده اند و برای آن ها مجوز صادر می کنیم. دومین رتبه متعلق به زیورآلات ترکمن است که بخش اعظم آن با دست ساخته می شود. از طرفی زنان عشایر در کهگیلویه و بویر احمد و چهارمحال و بختیاری در برخی نقاط ایران در فصولی خاص به تولید زیورآلاتی طبیعی می پردازد. کار به این شکل است که دانه های مخصوصی روئیده در دل طبیعت برداشت شده و با ریسه کشی توسط نخ هایی ویژه، به دستبند و سایر زیورآلات زنانه تبدیل می شود. فلز برنج، مس و نقره هم در این کار دخیل است و قسمی دیگر از زیورآلات شامل بافت های چوبی می شود که جزئی از تولیداتِ طبیعی است. بخش دیگر زیورآلات از بافته های شبه گلیم یافرش تهیه می شود یا عده زیادی از سوزن دوزانِ بلوچ به دلیلِ گران بودن بافته های این رشته، بخش های کوچکی را تهیه و به عنوان گوشواره، گردنبند و دستبند عرضه می نمایند.
آنچه هنرمندان در زمینه صنایع دستی با "طلا" تولید می کنند و زیر نظر معاونت صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی است، فقط محدود به زیورآلات می شود یا مصنوعاتِ دیگر را هم شامل می گردد؟
در استان یزد عموما زیورآلات با تکنیک ملیلیه یا به صورت زنجیر چینابی تولید می شود ولی در سایر استان ها علی الخصوص اصفهان هستند صنعتگرانی که قلم زنی را با پایه طلا تولید می کنند. البته بسیار کم و نادر است و عموما در راستای بازسازیِ آثار باستانی است.
در این میان چرا برخی هنرمندان با داشتن کارت صنعتگری از نظر مالی حمایت نمی شوند؟ و به طور کلی چه مراحلی برای اخذ مجوز باید طی شود؟
قسمی از مجوزهای ما علاوه بر تولید زیورآلات، مخصوصِ کارگاه های تولیدی است که در شهرک های صنعتی واقع هستند و یا ملک آن ها در زمین های تجاری است. بدین منظور باید در سامانه my.mcth.ir ثبت نام کنند و مجوزهای اعطایی از مالیاتِ مستقیم و ارزش افزوده معاف می باشد.
همچنین بخشی از حمایت ها شامل اعطای تسهیلات است و حمایت های مالی برای مشاغل خانگی نیز در پروژه ای مشترک میان وزارتخانه های میراث فرهنگی و کار و رفاه اجتماعی می گنجد. تسهیلات به صورت مستقل یا به صورت پشتیبانی ارائه می گردد اما عدد و رقم بالایی ندارد چراکه فرد در منزل کار می کند و اجاره کارگاهی نداردو از طرفی حقوق کارگر پرداخت نمی کند.
همچنین همه ساله وام های اشتغال زایی تحت عنوان "تسهیلات فنی اعتباری" و "تسهیلات تبصره قانون بودجه" ابلاغ می شود که اعداد و ارقام خوبی از 20 میلیون تا 6و نیم میلیارد تومان را شامل می شود و بازپرداخت نیز به قانون هر سال و بانکِ عاملِ اعطای وام بستگی دارد.
زمانی که تسهیلات ارائه می شود، معاونتِ صنایع دستی وام گیرنده را رها می کند و صرفا کار با بانکِ عامل پیش می رود؟
ما وظیفه داریم مبلغ تخصیص یافته را از یک به سه برابر توسعه دهیم. اهلیت سنجی و راستی آزماییِ ادعای صنعتگران از قدم های دیگر است که تسهیلات دهنده اقدام به پیمودن آن می کند. طرح توجیحیِ تسهیلات گیرنده بررسی می شود تا در این میان، حمایت مالی صرفِ خرید دستگاه و تجهیزاتی نشود که هنرمند را به طور کلی از ذیل حمایتِ هنرهای دستی خارج سازد.
بانک ها نیز گاه در مبلغ مورد نظرِ هنرمندان دست می برند و عدد و ارقام را کاهش داده و یا مدت بازپرداخت را تغییر می دهند. چون ما ممکن است مبالغ بالاتری تعیین کنیم که بانک آن را بر اساس قوانینِ خود کم و زیاد می کنند و ما هیچ دخالتی در این بخش نداریم.
در این میان مشوق های مالی دیگر هم در نظر گرفته شده است؟
برخی افراد اجازه دارند در نمایشگاه های استانی به صورت رایگان شرکت کنند و این خود یک مشوق مالی است. همچنین ضرایب نمایشگاه بین المللی توسط مجری خصوصیی تعیین می شود و ما نیز برای حمایت از برخی استان های محروم، مبالغی را به مجری نمایشگاه پرداخت می کنیم.
این هنرمندان از نظر بیمه هم ساماندهی شده اند؟
برای آن دسته از هنرمندان قالیباف یا صنعتگرانی که فاقد کارفرما هستند، دولت متعهد می شود تا سهم کارفرما را پرداخت نماید. در این میان 20درصد سهم کارفرما بر ضمه دولت و البته منوط به تامین اعتبار است. از سال 88 به بعد اعتبار مورد نیازتامین نشد و در نتیجه فقط حدود 80هزار نفر ذیل حمایت سازمان تامین اجتماعی مشغولاند. دولت نتوانست منابع لازم را به سازمان اختصاص دهد و لذا اگر تشخیص داده شود یک کارگاه غیر فعال است، فرد مورد نظر از بیمه محروم می شود.
حمایت های صورت گرفته در حوزه فروشِ صنایع دستی هنرمندانِ طلاکار، خاصه در قلب برگزاری نمایشگاه های هنری به چه صورت است؟
معاونت صنایع دستی به نوعی تسهیل گر بوده و وظایف حاکمیتی دارد. ما وظیفهی دقیقی نسبت به فروش نداریم و تقویت بنیه صنعتگران و تجار را در دستور کار خود داریم و در این راستا اقدام به حمایت از فروشگاه ها و سایت های فروش مجازی کرده و امکاناتی را تقبل می کنیم. در این حوزه فروشگاه های تخصصی عدد بالایی را به خود اختصاص می دهند و لذا میراث فرهنگی توان کمی برای پشتیبانی دارد.
لبته قبو داریم که حمایت ما از فروشگاه ها کم بود ولی برای سایت های فروش مجازی امکانات خوبی را در نظر گرفتیم.ما 80 سایت فروش مجازی داریم و 530 هزار نفر نیز تولید کننده زیر نظر ماست که توان ما برای پشتیبانی همه این ها اندک است. از طرفی با پیگیری هایی که از ستاد ملی کرونا داشتیم، از این پس عرضه کنندگان صنایع دستی می توانند با ثبت نام در سامانه "کارا" از تسهیلات کرونا برخوردار شوند. به گونه ای که سال گذشته 143 میلیارد تومان حمایت تسهیلاتی از تولید کنندگان داشتیم و هم اینک بسترهای لازم برای عرضه کنندگان صنایع دستی شامل فروشگاه های فیزیکی و مجازی را خواهیم داد.
آموزش در معاونت شما چه جایگاهی دارد؟
وظیفه ی آموزش به اداره کل دیگری واگذار شده است. در این میان مبالغ وام بلاعوض نادر و کم است و فقط رقم های چند میلیاردی در دوران کرونا توزیع شده که مختصِ خسارت دیدگان و پیشکسوتان است.
انتهای پیام/
ترند
طلا
برتر
صنایع دستی
اخبار مرتبط
نظرات
دیدگاهی ثبت نشده نظر تو چیه؟
برترین مطالب
لیست قیمت
نظری ثبت نشده