مرور تاریخ همراه با گلدنیوز
سه روشنفکر دهه سی و چهل ایران
علی اصغر کشانی(نویسنده)
1403/07/23 | 22:07
به گزارش پایگاه خبری جهان طلا (گلدنیوز)؛بهجت صدر فروغ فرخزاد در عکسی از فریدون رهنما دیده می شوند.
بهجت صدر
بهجت صدر (زاده ۸ خرداد ۱۳۰۳ درگذشته ۱۹ مرداد ۱۳۸۸ نقاش ایرانی در سال ۱۳۳۳ با رتبهٔ نخست رشته نقاشی از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران پایاننامه هنری دریافت کرد و در سال ۱۳۳۴ بورسیهای برای هنرآموزی از آکادمی هنرهای زیبای رم، در ایتالیا گرفت. در سال ۱۳۳۵ برنده جایزه سیمین همترازی شهر سنویتو شد و یک نقاشی از او به همراه چند کار از نگارگران جوان ایران در بیست و هشتمین دوسالانه ونیز پذیرفته شد.
در سال ۱۳۳۶ نخستین نمایشگاه او در نگارخانه «پینچو» در رم برگزار شد. وی دو سال پس از ازدواج با مرتضی حنانه در سال ۱۳۳۹ به ایران بازگشت و در دانشگاه تهران به آموزش نگارگری پرداخت و تنها فرزندش، دختری بنام میترا که کاکوتی صدایش میزنند، را در ۱۳۴۲ به دنیا آورد.
بهجت صدر در سال ۱۳۴۱ نیز در سومین دوسالانه تهران، جایزه نخست را میگیرد و نگارههایش به سی و یکمین دوسالانه ونیز، فرستاده میشود. با آنکه در سالهای پایانی دههٔ شصت بیماری سرطان سینه را در او نشان یابی میکنند اما او نگارگری را با آسودهدلی دنبال میکند.
هنرمند زن تأثیرگذار و آوانگارد دوران خود
بهجت صدر، هشیارانه در پردههای تازهاش رنگهای سرد و مات را با بازی سایه روشنها، به هماهنگی و با مواد گوناگونی همچون چوب، فلز، رنگ روغن و اکرلیک و دیگر ماتهها به کار میبرد. آثار انتزاعی او یادآور پردیسها و باغهای پارسی است. وی به عنوان هنرمند زن تأثیرگذار و آوانگارد دوران خود جایگاه ویژه ای در هنر معاصر ایران دارد.
فروغ فرّخزاد (۸ دی ۱۳۱۳ – ۲۴ بهمن ۱۳۴۵) از پیشگامان شعر نوی فارسی که با شش کتاب شعر از نمونههای شایان شعر نوی فارسی و با مجموعههای اسیر، دیوار و عصیان در قالب شعر نیمایی کار خود را آغاز کرد.
آشنایی با ابراهیم گلستان، نویسنده و فیلمساز سرشناس ایرانی و همکاری با او، موجبِ آغاز دوران فیلمسازی او شد . فرّخزاد در بازگشت دوباره به شعر، با انتشار مجموعهٔ تولدی دیگر ستایش گستردهای برانگیخت. سپس مجموعهٔ ایمان بیاوریم به آغاز فصل سرد را منتشر کرد تا جایگاه خود را در شعر معاصر ایران به عنوان شاعری برجسته تثبیت کند. آثار و اشعار فرّخزاد به زبانهای انگلیسی، ترکی، عربی، چینی، فرانسوی، اسپانیایی، ژاپنی، آلمانی و عبری ترجمه شدهاند.
تحسین منتقدان
فرّخزاد از عامهترین جلوههای فرهنگی فمینیسم در تاریخ ایران بوده است. شعرها و گفتاوردهای او در طی زندگی کوتاه هنری خود مورد تحسین منتقدان و محبوبیت فراوان نزد مردم و ادبیات دوستان بوده است. او در ۳۲ سالگی بر اثر واژگونی خودرو درگذشت.
فریدون رهنما (زاده ۲ خرداد ۱۳۰۹ – درگذشته ۱۷ مرداد ۱۳۵۴) شاعر، روزنامهنگار و سینماگر در دوران کوتاه عمر خود به ساختنِ سه فیلم و انتشار پنج دفتر شعر به زبان فرانسه و یک دفتر شعر به فارسی و نگارش دهها مقاله در نقد سینما و ادبیات مبادرت ورزید.وی همواره مدافع حرکتهای مدرن و آوانگارد در حوزه ادبیات، سینما و تئاتر بود و تأثیر غیرقابل انکاری در معرفی شعر و اندیشههای مدرن در ایران دهه سی و چهل داشت. وی در فاصله سالهای ۴۹–۱۳۴۵ رئیس بخش پژوهش تلویزیون ملی ایران بود.
بهجت صدر
فروغ فرخزاد
فریدون رهنما
اخبار مرتبط
نظرات
دیدگاهی ثبت نشده نظر تو چیه؟
برترین مطالب
لیست قیمت
نظری ثبت نشده