به مناسبت هفتم آبانماه روز کوروش کبیر

روز کوروش پادشاه پرافتخار تمدن بزرگ ایران

۷ آبان مطابق با ۲۸ اکتبر «روز کوروش» نام‌گذاری شده است که همه ملت‌ها از دیرباز آن را گرامی می‌دارند. این روز به مناسبت تکمیل تصرف امپراتوری بابل به دست ارتش ایران(اکتبر سال ۵۳۹ پیش‌از میلاد) و پایان دوران ستمگری در دنیای باستان نام‌گذاری شده است.

علی اصغر کشانی(نویسنده)

1403/08/07 | 22:08

نظری ثبت نشده

روز کوروش پادشاه پرافتخار تمدن بزرگ ایران

«کوروش هخامنشی» در ۷ آبان ۵۳۹ پیش‌از میلاد بدون جنگ بر امپراطوری بابل فائق آمد و به همین علت این روز به عنوان بزرگداشت «کوروش» در تقویم کشورمان ثبت شده است، به نحوی که حکومت تمدنی کوروش به عنوان «هویت تاریخی ایران باستان» شناخته شده و «منشور کوروش» با اعتبار بین‌المللی نشان‌دهنده‌ی «فرهنگ و تمدن غنی ایرانیان» پیش از سایر تمدن‌های جهانی است که پرداختن به آن مایه «افتخار ملی» ما در سطح جهانی محسوب می‌شود.

به گزارش سایت طلا گلدنیوز؛ ۷ آبان مطابق با ۲۸ اکتبر «روز کوروش» نام‌گذاری شده است که همه ملت‌ها از دیرباز آن را گرامی می‌دارند. این روز به مناسبت تکمیل تصرف امپراتوری بابل به دست ارتش ایران(اکتبر سال ۵۳۹ پیش‌از میلاد) و پایان دوران ستمگری در دنیای باستان نام‌گذاری شده است.

در چنین روزی، «کوروش بزرگ» پس از گشودن دروازه‌ی شهر بابل، بدون جنگ وارد آن شهر بزرگ، باشکوه و بسیار کهن شد. مردم بابل گمان می‌کردند که اکنون با چپاول، کشتار و دست‌درازی به جان و دارایی و زنان‌شان روبه‌رو خواهند شد و سپس فرمانروایی زورگو و ستمگر بر آنان شهریاری خواهد کرد، ولی کوروش بزرگ و سربازانش نه‌تنها چنین نکردند، بلکه کوروش «فرمان آزادی و برابری» داد. فرمانی که در سال ١٩٧١ میلادی از سوی سازمان ملل متحد، «نخستین منشور آزادی مردم در جهان» شناخته شد. نکات مطرح‌شده در آن، از بین بردن تبعیضات نژادی و ملی، آزادی انتخاب محل اقامت، آزادی دین و مذهب و تلاش برای صلح پایدار میان ملت‌هاست.

حکومت تمدنی کوروش چگونه شکل گرفت؟

«کوروش دوم» که به «کوروش بزرگ» و «کوروش کبیر» مشهور است، بنیان‌گذار و نخستین شاه شاهنشاهی هخامنشی بود که در بین سال‌های ۵۵۹ تا ۵۲۹ پیش‌از میلاد، بر نواحی گسترده‌ای از آسیا حکومت می‌کرد. کوروش در استوانهٔ خود که در بابل کشف شده است، خودش را فرزند کمبوجیه از خانواده‌ای سلطنتی معرفی می‌کند.

به گفتهٔ «هرودوت» نخستین تاریخ‌نگار یونانی، کوروش نَسَب شاهانه داشته‌است و بجز کتزیاس دیگر نویسندگان یونانی، ماندانا دختر آستیاگ را مادر کوروش دانسته‌اند و گزارش داده‌اند که کوروش حاصل ازدواج کمبوجیه یکم و ماندانا بوده‌است. برخی از مورخان امروزی این روایت را معتبر می‌دانند اما برخی دیگر اعتقاد دارند رواج این روایت ریشه‌های سیاسی داشته‌است و هدفش این بوده که از بنیان‌گذار شاهنشاهی هخامنشی، مردی نیمه‌مادی بسازد تا مادها را با فرمانروایی پارس‌ها آشتی دهد و اصولاً رابطه‌ای بین ماندانا دختر آستیاگ و کوروش قائل نیستند و آن را افسانه می‌دانند.

درباره کودکی و جوانی کوروش و سال‌های اولیهٔ زندگی او روایات متعددی وجود دارد؛ اگرچه هر یک سرگذشت تولد وی را به شرح خاصی نقل کرده‌اند، اما شرحی که آن‌ها درباره ماجرای زایش کوروش ارائه داده‌اند، بیشتر شبیه افسانه‌ است. هرودوت، در مورد دستیابی کوروش به قدرت، چهار داستان نقل می‌کند ولی فقط یکی از آن‌ها را معتبر می‌داند.

کوروش ابتدا علیهٔ شاه ماد به پاخاست و سپس به پایتخت حکومت ماد در هگمتانه یورش برد و با کمک‌هایی که از درون سپاه ماد به او شد، هگمتانه را فتح کرد. سپس کرزوس شاه لیدیه را شکست داد و به‌سوی سارد لشکر کشید و پس از دو هفته، شهر سارد به اشغال نیروهای ایرانی درآمد. کوروش مسئولیت فتح دیگر شهرهای آسیای صغیر را به فرماندهانش واگذار کرد و خود به اکباتان بازگشت و به‌سوی «پارت»، «زرنگ»، «هرات»، «خوارزم»، «باختر»، «سُغد»، «گندار»، «ثه‌تَ‌گوش» و «اَرَخواتیش» لشکر کشید. جزئیات این جنگ‌ها در تاریخ ثبت نشده‌است و اطلاع کمی دربارهٔ کیفیت این نبردها وجود دارد.

در بهار سال ۵۳۹ پیش از میلاد، کوروش آهنگ تسخیر بابل را کرد و وارد جنگ با بابل شد. به گواهی اسناد تاریخی و عقیدهٔ پژوهشگران، فتح بابل بدون جنگ بوده‌است و توسط یکی از فرماندهان کوروش به‌نام گئوبروه در شب جشن سال نو انجام شد. هفده روز پس از سقوط بابل در روز ۲۹ اکتبر سال ۵۳۹ پیش از میلاد، خود کوروش وارد پایتخت شد. تصرف بابل نقطهٔ عطفی بود که باعث ایجاد تعادل بین قدرت‌های درگیر در آسیای غربی شد و زمینهٔ بازگشت یهودیان تبعیدی به میهن‌شان در اسرائیل را فراهم کرد. کوروش همچنین دستور داد که پرستش‌گاه اورشلیم را بازسازی کنند و ظروف و اشیای طلایی و نقره‌ای را به یهودیان تحویل داد.

ایسنا

null
برچسب:

کوروش کبیر

۷ آبان

اخبار مرتبط


نظرات

نظردهی

دیدگاهی ثبت نشده نظر تو چیه؟

کامنتی برای این پست وجود ندارد

برترین مطالب

لیست قیمت