در ضلع جنوبی این خیابان بازار تهران قرار دارد

تصویری زیبا از خیابانی که صنف طلای تهران هر روز می بینند

نام‌های پیشین خیابان بوذَرجُمِهری، خیابان جباخانه و خیابان تخته‌پل بوده است حالا تصویر این خیابان را در سال 1355 ببینید

علی اصغر کشانی(نویسنده)

1403/08/11 | 19:08

نظری ثبت نشده

تصویری زیبا از خیابانی که صنف طلای تهران هر روز می بینند

تصویری از خیابان بوذرجمهری تهران در سال ۱۳۵۵‌

به گزارش سایت طلا گلدنیوز؛خیابان ۱۵ خرداد (نام‌های پیشین: خیابان بوذَرجُمِهری، خیابان جباخانه، خیابان تخته‌پل) یکی از قدیمی‌ترین خیابان‌های شهر تهران است که در منطقه ۱۲ شهرداری تهران واقع شده است. در ضلع جنوبی این خیابان بازار تهران قرار دارد. تقاطع این خیابان با خیابان خیام (تهران)، چهارراه گلوبندک نام دارد و ایستگاه متروی پانزده خرداد در این تقاطع قرار گرفته است.

این خیابان در دوره پهلوی به پاس خدمات کریم بوذرجمهری به نام وی، نام‌گذاری شده بود.

کریم بوذرجمهری که بود؟

سرلشکر کریم آقا بوذرجمهری (۱۲۶۵، نطنز - ۱۳۳۱، تهران) از جمله کسانی بود که رضا خان فوق‌العاده به او اعتماد داشت. بعضی مشاغل مهم وی در قشون متحدالشکل عبارت بودند از: رئیس اداره نقلیه قشون، فرمانده تیپ پیاده مرکز، وزیر فواید عامه و رئیس املاک سلطنتی. وی به مدت ۱۰ سال نیز شهردار تهران بود.

 

ورود یک وطن پرست به قزاقخانه

کریم آقا قبل از دخول در قشون به مشاغل آزاد سرپائی اشتغال داشت: مدتی در نطنز، موطن خود، و بعد در کاشان به خشت‌مالی و ناوه‌کشی مشغول بود. بوذرجمهری در اوائل مشروطه به تهران آمد و به سفارش حبیب‌الله ریاحی (معین السلطنه نطنزی) به عنوان سرباز ساده به استخدام قزاقخانه درآمد و از قضا در گروهان شصت تیر که فرماندهی آن را سلطان رضاخان سوادکوهی برعهده داشت، با سمت توبره‌کش به خدمت گمارده شد. کریم آقا مردی صمیمی و پرکار بود و توانست مورد توجه رضاخان قرار گیرد، به‌طوری‌که تا کودتای ۱۲۹۹ همیشه در کنار رضاخان قرار داشت. مدتی انباردار و زمانی جامه‌دار سرتیپ رضاخان بود و مقارن کودتا درجه نایب اولی داشت.پس از پیوستن به نیروی قزاق، مدرسهٔ گروهبانی را گذراند و در کودتای سوم اسفند ۱۲۹۹ش از همراهان رضاخان و مسئول بازداشت برخی از رجال مخالف کودتا بود.

 

شهرداری که تهران را مدرن کرد

در اواسط ۱۳۰۲ که سردار سپه به نخست‌وزیری رسید، کریم آقا به کفالت بلدیه تهران منصوب شد و ده سال متوالی رئیس بلدیه تهران بود.

وی در نوسازی شهر تهران و خیابان‌کشی و ساختن عمارات مورد لزوم زحمات زیادی متحمل شد. کریم آقا عوارض جدید را وضع کرد و مالیات خودروها و کالسکه‌ها و سایر عوارض شهری را لغو کرد، اداره خیریه و مریضخانه بلدیه و دارالمجانین و آتش‌نشانی را تأسیس کرد و در آسفالت کردن خیابان‌های تهران کوشید.

بوذرجمهری توانست سهم عمده‌ای در مدرنیزه کردن تهران بین سال‌های ۱۳۰۲ تا ۱۳۱۲ داشته باشد. ویران ساختن دروازه‌های دوازده‌گانه شهر تهران نیز در همان زمان صورت گرفت.

او میدان توپخانه را با الگوبرداری از میدان سن پترزبورگ ساخت. ادامه ساخت خیابان ولیعصر تا تجریش و دستور کاشت چنار در کنار خیابان ولیعصر از اقدامات او است. احداث میدان حسن‌آباد با هشت گنبد اطراف آن از دیگر اقدامات بوذرجمهری بود. به دستور بوذرجمهری، مجسمه ناصرالدین شاه سوار بر اسب، اولین مجسمه شهری جدید ایران، تخریب شد و از آن فشنگ ساختند.

به پاس فعالیت‌های کریم‌آقا بوذرجمهری، پس از کناره‌گیری، یکی از خیابان‌های بزرگ تهران آن روز که از جلوی بازار عبور می‌کرد به نام وی نامگذاری کردند (که اکنون نام آن به خیابان پانزده خرداد تغییر کرده‌است).

ناخوشی و سفر به اروپا

بوذرجمهری مردی فعال و خستگی‌ناپذیر بود تا اینکه در ۱۳۱۲ به علت فعالیت زیاد سخت بیمار شد و چون در تهران معالجه نشد، رضاشاه او را به اروپا فرستاد. پس از بهبودی به ایران بازگشت، به درجه امیرلشکری ارتقای مقام یافت و بزرگ‌ترین و مجهزترین لشکر ایران که لشکر اول تهران بود به او سپردند.

بازنشستگی و درگذشت

پس از وقایع شهریور ۱۳۲۰ بوذرجمهری از ارتش بازنشسته شد. وی از جمله کسانی بود که جسد رضاشاه را به ایران بازگرداندند. کریم آقا بوذرجمهری در ۱۳۳۱ در تهران درگذشت.

هفت صبح و دانشنامه ویکی پدیا

null
برچسب:

خیابان بوذَرجُمِهری

اخبار مرتبط


نظرات

نظردهی

دیدگاهی ثبت نشده نظر تو چیه؟

کامنتی برای این پست وجود ندارد

برترین مطالب

لیست قیمت