بازخوانی پرونده فساد اقتصادی بابک زنجانی
بابک زنجانی در مصاحبه ای میگوید در دوران تحصیل کارگاه طلاسازی داشته و در کار طلا و جواهر فعال بوده است. در اواخر فعالیت های بابک زنجانی و در جریان جنجالهای مربوط به بحران فساد مالی ترکیه بار دیگر نام او در ارتباط با اتهام «انتقال غیرقانونی طلا» مطرح شد.
دبیر خبر(دبیر خبر)
1402/12/02 | 23:12
به گزارش گلدنیوز ، این روزها که گفته میشود دو میلیارد دلار از داراییهای ارزی بابک زنجانی به حسابهای ارزی بانک مرکزی واریز شده است به نظر میرسد پرونده فساد جنجالی بابک زنجانی با تادیه بدهی وی و انتقال داراییهای ارزی او از خارج کشور به داخل ایران به ایستگاه نهایی رسیده باشد . اما بابک زنجانی چه فعالیت های اقتصادی داشت؟ بابک زنجانی که میگوید در حوزههای مختلف اقتصادی فعالیت داشته از واردات آدامس و شامپو گرفته تا چرم سالامبور و فروش ارز، اما چگونه راهش را به این مسیرها پیدا کرد؟
آقای زنجانی خود را «کارآفرین» معرفی میکند و میگوید که برای «نجات» ایران از تحریمها تلاش کرده است.شهریور ماه ۱۳۹۲، بابک زنجانی در گفتوگویی مفصل با هفتهنامه آسمان گفت که «نقطه صفر و آغاز» فعالیتهای اقتصادیاش از دوران تحصیل در مدرسه آغاز شده است. او که به گفته خودش در هنرستان رسالت مهندسی برق خوانده و ادعا کرد آن زمان هنرستانها رشتهای به نام «برق و قدرت» داشتهاند. او گفته سپس به دانشگاه «اگ» در ترکیه برای ادامه تحصیل رفته است.
زنجانی در مصاحبه با هفتهنامه آسمان میگوید در دوران تحصیل کارگاه طلاسازی داشت و در کار طلا و جواهر فعال بوده است. او همچنین گفته متولد راهآهن در تهران است و پدرش نیز جرو بنیانگذاران شرکت تیبیتی (اتوبوسرانی) بود.
در این مصاحبه اگر چه تاریخها را دقیق به یاد ندارد و تناقضهایی در حرفهایش است که مصاحبهکننده بر آنها تاکید میکند، اما در نهایت میگوید که دوران سربازی را در تهران گذرانده تا اینکه اکبر هاشمی رفسنجانی در یکی از بازدیدهایش از قرارگاه درخواست تعدادی سرباز برای ریاست جمهوری و بانک مرکزی کرده بود، و از این طریق او به عنوان راننده سیدمحسن نوربخش، رئیس وقت بانک مرکزی در آمده است.
او میگوید در آن زمان به پیشنهاد رئیس بانک مرکزی، به عنوان عامل تزریق ارز به بازار برای کنترل قیمتها عمل میکرده است. زنجانی ادعا میکند بدون اینکه کسی او را به رئیس بانک معرفی و سفارش کرده باشد، سقف اعتبار ۲۰ میلیون دلاری برای تزریق ارز در بازار داشت.گفته میشود که فعالیتهای او در همین دوره باعث آشنایی او با فضای تجارت و اقتصاد و ورود او به دنیای تجارت شده است.آقای زنجانی در همین مصاحبه گفته بعد از اینکه خدمت سربازیایش به پایان رسید، رئیس وقت بانک مرکزی به او پیشنهاد داده که اگر بخواهد میتواند در بانک مرکزی بماند، اما زنجانی با این استدلال که «دوست دارد کاسبی کند» پیشنهاد او را نپذیرفته است.با اینحال مهرماه سال ۱۳۹۲ رئیس دفتر محسن نوربخش اعلام کرد که او هیچگاه رانندهای به نام بابک زنجانی نداشته است.
در فروش نفت ایران و انتقال پول آن به داخل کشور فعال بوده است.اتحادیه اروپا به دلیل آنچه «کمک به دور زدن تحریمها از طریق داشتن نقش کلیدی در تجارت نفت ایران و انتقال پول مربوط به فروش آن به دولت ایران» خوانده شد، اواخر سال ۲۰۱۲ میلادی (دی ماه ۱۳۹۱) نام زنجانی را در فهرست تحریم ها قرار داد. چند ماه بعد آمریکا هم نام او را به فهرست سیاه افراد ناقض تحریمهای ایران افزود.بابک زنجانی گفته بود که کاری خلاف قواعد اتحادیه اروپا نکرده و نفت ایران را در کشورهای معاف از تحریم و طبق قوانین بینالمللی فروخته است.
در نخستین هفتههای دولت حسن روحانی، بیژن زنگنه، وزیر وقت نفت ایران، گفت که آقای زنجانی دو میلیارد دلار از پول فروش نفت را به خزانه واریز نکرده است، اما بابک زنجانی در ویدئویی که منتشر کرد پاسخ داد که عدم انتقال این پول به وزارت نفت، ربطی به او ندارد. زنجانی در این ویدئو گفت که نقش او در این ماجرا صرفا کمک به افتتاح حساب برای یکی از شرکتهای وزارت نفت در بانکی بوده که او در تاسیس آن نقش داشته است.به گفته آقای زنجانی مانع اصلی انتقال این پول به ایران، اقدام وزارت نفت بود که میخواست موجودی این حساب به حسابهای وزارتخانه و یا بانک مرکزی واریز شود که به دلیل تحریمهای بینالمللی انتقال این مبلغ به آن حسابها امکانپذیر نبود.
او گفته بود به محض اینکه شرکت هنگکنگی وابسته به وزارت نفت حسابی را معرفی کند که برای انتقال مشکلی نداشته باشد، بلافاصله این پول را به حساب منتقل خواهد کرد.اتفاقی که قوه قضاییه ایران میگوید با وجود مهلتهایی که به وکلای زنجانی داده، در آن زمان هرگز اتفاق نیافتاد.
در جریان جنجالهای مربوط به بحران فساد مالی ترکیه نام بابک زنجانی هم در ارتباط با اتهام «انتقال غیرقانونی طلا» مطرح شد.رضا ضراب، تاجر ایرانیالاصل تبعه ترکیه در این پرونده به پرداخت رشوه و جابهجایی غیرقانونی ارز و طلا متهم شد و بعضی رسانهها نوشتند که شریک او در ایران بابک زنجانی بوده است.
اما آقای زنجانی گفت که رضا ضراب را تنها به مدت چند دقیقه دیده و هیچ معامله یا همکاری با او نداشته است.اما ابوالقاسم صلواتی، قاضی دادگاه بابک زنجانی در چهاردهمین جلسه دادگاه، او را متهم کرد که ۴۴۵ میلیون یورو را از طریق بانکهای سرمایه و پارسیان به حساب رضا ضراب در ترکیه واریز کرده و به او ۱۲ میلیون یورو «کارمزد» داده است.رسانههای ترکیه سال ۹۱ خبر دادند که یک فروند هواپیمای باری با یک و نیم تن طلا در فرودگاه استانبول ترکیه توقیف شده است. به گفته این رسانهها هواپیما از غنا عازم ایران بوده است. در این ماجرا رضا ضراب به انتقال محموله طلا به شرکت سورینت که متعلق به بابک زنجانی بود متهم شد.
٢٠٠٠ میلیارد ریال طلای قاچاقی که قلابی بود!
بابک زنجانی در چهاردهمین جلسه دادگاه فساد نفتی در پاسخ به سوال قاضی صلواتی ماجرای خرید هزار و ٥٠٠ کیلوگرم طلا از آفریقا و واردکردن این بار به ایران را تشریح کرد. به گزارش «تسنیم»، زنجانی در پاسخ به سؤال رئیس دادگاه مبنی بر اینکه شما از آفریقا هزارو ٥٠٠کیلو طلا خریدهاید و این طلاها کجا هستند، گفت: «من چنین چیزی نخریدم».
قاضی صلواتی در واکنش به این اظهار نظر زنجانی گفت: «شما طلاها را از آقای الف خریدید». متهم پرونده نفتی توضیح داد: «آقای الف، آدم کلاهبرداری است که به دستور بازپرس و با شکایت من به همراه آقای م بازداشت شده است. این آقایان مدعی بودند که در آفریقا طلا دارند و من به آنها گفتم قراردادی ببندیم و طلاها را به ایران بیاورم. در این خصوص با رئیس کل وقت بانک مرکزی صحبت شد و قرار شد برای رفع برخی مشکلات طلاها به ایران بیاید. آقای الف ٥ میلیون دلار پیشپرداخت دریافت کرد. از ترکیه یک هواپیمای مسافربری بزرگ به همراه دو مأمور نظارتی و یک نماینده از سوی من به آفریقا رفتند. وقتی که به آفریقا رفتند، به ما زنگ زدند و گفتند که طلاها را رویت کردهایم و اگر اجازه بدهید بارگیری کنیم. آن آقایان به خاطر هزینههای گمرکی آفریقا یک میلیون دلار دیگر از ما طلب کردند و بدون هیچ مدرکی یک میلیون دلار پرداخت کردیم». زنجانی ادامه داد: «طلاها بارگیری شد و هواپیما در استانبول نشست و قرار بود بار به ایران منتقل شود.
متأسفانه آقای الف و م اطلاعاتی را به پلیس استانبول دادند مبنی بر اینکه یک محموله قاچاق در داخل هواپیما وجود دارد. پلیس استانبول هواپیما را توقیف کرد و خواست مدارک بیاوریم. مدارکی را که داشتیم به گمرک استانبول ارائه کردیم اما از ما اصل مدارک را خواستند». زنجانی افزود: «به آقای الف و م گفتم اصل مدارک را بدهند، ولی برای اینکه اصل مدارک را بدهند پنج میلیون دلار دیگر طلب کردند و ما هم پنج میلیون دلار دیگر دادیم». زنجانی ادامه داد: «در مجموع ١١ یا ١٢ میلیون دلار دادیم و در مدارکی که ارائه کرده بودند، نوشته بودند این کالا مصنوعی است. گفتند به اینخاطر نوشتهایم تا گمرک کمتر پول بگیرد. در نهایت بار از استانبول به دوبی منتقل شد.
در دوبی آقای م که صاحب بار بود و دوستان ما نیز رفته بودند تا بار را ترخیص کنند، دیدند روی شمشهای طلا اکلیل پاشیده شده است. این آقایان زیر بار نمیرفتند و مدعی شدند ما طلاها را عوض کردهایم. از آنجا که خدا میخواست گروهشان را در آفریقا دستگیر کردند و در روزنامهها نیز این موضوع منعکس شد. ما نیز از آنها شکایت کردیم و دو نفر از آقایان را زندانی کردند». ماجرایی که زنجانی درباره قاچاق ١,٥ تن طلا تشریح کرده از آن جهت دارای اهمیت است که یکی از اتهامات اصلی رضا ضراب در پرونده فساد اقتصادی موسوم به «١٧ سپتامبر» انتقال غیرقانونی محمولههای طلا به ایران است.
بر اساس اظهارات زنجانی، او ١.٥ تن طلا برای قاچاق به ایران از کشور آفریقایی غنا خریداری کرده و با پرداخت حدود ١٢ میلیون دلار (با قیمت دلار سههزارو ٣٠٠ تومان در بازار آزاد آن روز، معادل ٣٩ میلیارد و ٦٠٠ میلیارد تومان) آن را به دوبی رسانده و در آنجا مشاهده کرده که طلاها تقلبی بوده و بر روی آن اکلیل پاشیدهاند! با احتساب اینکه هر اونس طلا در بازار جهانی در آن مقطع هزارو ٢٠٥ دلار و قیمت دلار در بازار آزاد ایران حدود ٣٣٠٠ تومان بوده است، ١.٥ تن طلای خریداری شده در آن روز ١.٩١٧.٧١٦.٠٣١.٠٠٠ میلیارد ریال بوده است. حدود دوهزار میلیارد ریال (با احتساب آن ١٢ میلیون دلار پرداختی برای حمل بار) طلای تقلبی از محل اعتبارهای بانکهای ایران خریداری شده بود.
اخبار مرتبط
نظرات
دیدگاهی ثبت نشده نظر تو چیه؟
برترین مطالب
لیست قیمت
نظری ثبت نشده