حذف ارز ترجيحی ، سفره مردم و جیب دولت / تحلیل گلدنیوز
حذف ارز ترجيحي قطعا تورم زاست و مردم ديگر تحمل تورم مضاعف را ندارند. به نظرمیرسد این ارز دستکم تاپایان سال حذف نشود.
امیرحسین راسخ(کارشناس)
1400/08/11 | 00:08
گلدنیوز: فصل پاييز و به ويژه ماه آخر آن ماهي أست كه رسانه ها شاهد تكاپوي مسوولان سازمان برنامه و بودجه و مجلس در خصوص بودجه اند و اصحاب قلم و مطبوعات و كارشناسان گمانه هاي اقتصادي سال بعد را در همين ماه به طور تقريبي پيش بيني مي كنند. اما در پاييز امسال از همان اواخر مهر ، موضوعاتي رسانه اي شده كه از حفره ها و هرزه خرجي هاي بودجه امسال حكايت دارد . ارز ترجيحي از جمله همان هرزه خرجي هاست كه در قالب نقد از بسياري از نمايندگان مجلس مي شنويم و شاخص ترين اين اظهار نظرها ، سخنان رييس مجلس در مشهد است كه به رانت عظيم ٤٥٠ هزار ميليارد توماني موجود در تخصيص ارز ترجيحي اشاره كرده أست .
گمان مي رود اظهار نظر در اين سطح از مقامات عالي كشور به اين معني أست كه تخصيص اين ارز قطع خواهد شد .
اما بايد به صراحت گفت اين ارز دستكم تا پايان سال جاري حذف نخواهد شد .
از بعد از خروج آمريكا از برجام ، ارزي با محاسبه تورم موجود و اعلام معاون أول رييس جمهور وقت متولد و موسوم به ارز ترجيحي شد.
اين ارز كه عدد آن ٤٢٠٠ تومان اعلام شد از ارديبهشت ٩٧ براي رفع نياز ارزي كشور به همه متقاضيان تجارت پرداخت شد .
به ناچار و با افزايش انفجار گونه قيمت ارز در مدتي كوتاه و با محدوديت شديد منابع ارزي درپي تحريم ها ، اين ارز كه در ابتدا به واردات ٢٥ قلم كالا اختصاص مي يافت تا اين كالاها در بازار به قيمت ارزان بدست مصرف كننده برسد در بودجه سال ٩٨ رقم آن به ١٤ ميليارد دلار كاهش و از ٢٥ قلم به ١٦ و طي اين سه سال به هفت قلم كالا كاهش يافت .
اينك بعد از گذشت سه سال اين رقم به هشت ميليارد دلار در سال جاري و فقط براي شش ماهه اول سال كاهش يافته و شامل نهاده هاي دام و طيور و دارو و تجهيزات پزشكي مي شود . گفتني أست مجلس شوراي اسلامي هنگام تصويب بودجه ١٤٠٠ با همين مقدار هم مخالف و معتقد بود تخصيص ارز ترجيحي در اين چند سال بالغ بر ٤٥٠ هزار ميليارد تومان رانت ، نصيب سود جويان كرده و عملا ارز ارزان ، موجب واردات ارزان نشده و كالاها با قيمت آزاد در بازار توزيع شده أست .
از سوي ديگر بر اساس قانون بودجه از شش ماهه دوم سال بايد همين مقدار كالاهاي اساسي (دام و طيور ،دارو و تجهيزات پزشكي ) كه توليد آن به واردات مواد اوليه وابسته أست با ارز نيمايي يا آزاد وارد كشور شود يعني قانون بودجه اجازه تخصيص ارز ترجيحي ٤٢٠٠ را نمي دهد ، اما از پايان شهريور به اين سو با تصميم سران عالي سه قوه ، حدود دو ميليارد دلار ديگر به واردات كالاهاي اساسي يا مواد اوليه توليد آن اختصاص داده شده و بنظر مي رسد در مجموع رقم ٩ ميليارد دلار ديگر تا پايان سال به همين ترتيب ارز ترجيحي براي كالاهاي اساسي داده شود كه مي شود ١٧ ميليارد دلار . يعني سه ميليارد دلار ارز ترجيحي بيشتر از سال ٩٨ و هشت ميليارد دلار بيشتر از سال ٩٩ .
نتيجه اين فراز و فرودها اينكه اگر ارز ترجيحي در سه سال گذشته براي عده اي رانت ايجاد كرده اين دولت نيز همين سياست را پيش گرفته و ناچار از تداوم اين مسير است . درست يا غلط برخي تصميم ها نمي تواند صرفا معطوف به اوضاع اقتصادي باشد بلكه مولفه هاي سياسي، اجتماعي و فرهنگي گاهي چنان پررنگ و اثر گذار مي شوند كه تصميم گيري را دشوار مي كند.
تصميم به تداوم تخصيص ارز ترجيحي به واردات كالاهاي اساسي در شرايطي است كه پيشنهادهاي جايگزيني براي حذف ارز ترجيحي داده شده از جمله:
١- اعطاي كارت اعتباري به شهروندان كه نقدهاي جدي بر آن وارد است زيرا سرنوشت اين پيشنهاد مانند يارانه نقدي أست .
٢- حذف ارز ترجيحي قطعا تورم زاست و مردم ديگر تحمل تورم مضاعف را ندارند بنابراين بهتر است به جاي تخصيص اين ارز به واردات ، مابه التفاوت آن با ارز آزاد را به حلقه نهايي پيش از مصرف بدهيم اين پيشنهاد هم مثل اين است كه سد را بجاي اول رودخانه آخر رودخانه بزنيم و
٣- پيشنهاد معاون اقتصادي رييس جمهور كه بر آن اصرار دارد و البته فارغ از حذف ارز ترجيحي، قرار است كارت اعتباري خريد كالا به پنج دهك جامعه داده شود ، براي هر شهروند ماهانه دويست هزار تومان .
ميبينيم كه با تصويب يك قانون درسال ٩٥ دارو و مواد اوليه توليد دارو با ارز ترجيحي وارد كشور و قاچاق معكوس مي شود . داروهاي وارداتي بيمارستاني به ويژه داروهاي مقابله با كرونا عليرغم الزام قانوني در سامانه اطلاعات دارويي (ttac) ثبت نمي شود و به قيمتهاي گزافي در بازار بفروش می رسد . توليد كنندگان تجهيزات پزشكي از تخصيص منابع براي واردات گله مندند، پزشكان و پرستاران از تبعيض در پرداخت ها و …
آن وقت دولت ريال ريال به دنبال تامين كسري بودجه از محلهاي مختلف أست . به راستي ارز ترجيحي بايد حذف شود يا انديشه ها شستشو یابد، كدام راه علاج بهتری است ؟
انتهای پیام/
ترند
تورم
تحلیل بازار
پیشنهاد ویژه
امیر حسین راسخ
ارز ترجیحی
اخبار مرتبط
نظرات
دیدگاهی ثبت نشده نظر تو چیه؟
برترین مطالب
لیست قیمت
نظری ثبت نشده