بازارها چشم انتظار جلسه شورای حکام

بازارها چشم انتظار جلسه شورای حکام

در روزهای اخیر، بازارهای مالی بیشتر تحت تاثیر اخبار و حواشی مرتبط با مذاکرات موسوم به احیای برجام قرار گرفته است.

مژده تهرانی(خبر نگار)

1401/03/16 | 00:03

نظری ثبت نشده

بازارها چشم انتظار جلسه شورای حکام

به گزارش پایگاه خبری جهان طلا (گلدنیوز )،در روزهای اخیر، بازارها بیشتر تحت تاثیر اخبار و حواشی مرتبط با مذاکرات موسوم به احیای برجام قرار گرفته است. بررسی اخبار رسمی نشان می‏دهد که روند مذاکرات هسته‌ای در حالی متوقف شده که دو طرف تاکید دارند بخش زیادی از توافقات انجام شده، اما چند مورد اساسی و مهم باقی مانده که از آن جمله می‏توان به باقی ماندن سپاه پاسداران در لیست گروه ‏های تروریستی و مشمول تحریم آمریکا اشاره کرد.

تا چندی پیش مقامات مختلف در کشورهای طرف مذاکره معتقد بودند که توافق در دسترس است. اما حالا برخی مقامات به ویژه در آمریکا نسبت به این موضوع تردیدهایی را مطرح کرده‌اند. از سوی دیگر مقامات ایرانی نیز بی‌تصمیمی در آمریکا را عامل وقفه در مذاکرات می‌دانند. در این میان، اخبار مربوط به توقیف نفت‌کش یونانی از سوی ایران نیز بر بازارها اثر گذاشت و حالا نیز معامله‌گران منتظر ۱۶ خرداد هستند.

در هر حال کارشناسان روند صعودی انتظارات تورمی ناشی از افزایش مبلغ یارانه و اخبار گرانی کالاهای اساسی را مهمترین عامل اثرگذار بر رفتار بازارها در در دو هفته اول خرداد می‌دانند.

در 16 خرداد قرار است چه اتفاقی بیفتد؟

۱۶ خرداد ماه نشست شورای حکام آژانس اتمی برگزار می‌شود و گویا قرار است آژانس انرژی اتمی، گزارش جدید خود در خصوص ایران را در این نشست ارائه کند.

دو دیدگاه درباره نشست پیش روی شورای حکام وجود دارد. برخی معتقدند ممکن است گزارش آژانس به صدور قطعنامه ضد ایرانی در این نشست منجر شود که این خبری نگران‌کننده برای بازارها است.

اما عده دیگری می‌گویند شرایط انرژی و قیمت بالای نفت فعلا مانع اقدام جدید این شورا علیه ایران است. استدلال این افراد این است که جنگ روسیه و اوکراین و تحریم انرژی روسیه تبعات منفی خود را با بازار انرژی جهان گذاشته و فعلا کسی خواستار تنش جدید در بازار انرژی نیست.

عدم تناسب دلار با شرایط اقتصادی

برخی کارشناسان اعتقاد دارند که افزایش قیمت دلار در مقطع کنونی، تناسبی با شرایط فعلی اقتصاد ایران ندارد و بیشتر تحت تاثیر فضای تورمی ایجاد شده در کشور، مسائل بین‏ المللی، جنگ روسیه با اوکراین و موضوع ‏گیری ‏های اخیر در مورد آینده برجام است.

استدلال این افراد اینگونه است که شرایط فعلی بازار ارز به مانند آذرماه سال گذشته است؛ در آن زمان دلار بدون توجه به متغیر‌های بنیادین اقتصاد کشور به کانال ۳۱ هزار تومان صعود و پس از مدتی به کانال ۲۵ هزار تومانی سقوط کرد.

مورد دیگر اینکه آنها در استدلال‏ های خود به اظهارنظر اخیر علی صالح ‏آبادی، رییس کل بانک مرکزی استناد می‏کنند. به گفته صالح ‏آبادی بانک مرکزی برنامه مفصلی را در حوزه مدیریت بازار ارز دارد که در این خصوص می‌توان به امکان خرید و فروش ارز از بانک‌های دیگر (به غیر از بانک مرکزی) و همچنین عرضه اوراق ارزی اشاره کرد.

این نهاد پولی قصد دارد تا عرضه ارز را نسبت به گذشته بیشتر کند. دلیل این موضوع هم وضعیت خوب درآمدهای ارزی است. بنا بر آمارهای رسمی در دو ماهه ابتدایی سال جاری صادرات نفت، فرآورده، میعانات، گاز و پتروشیمی کشور حدود ۵/ ۷ میلیارد دلار بوده که در مقایسه این عدد با سال گذشته که این رقم ۵/ ۴ میلیارد دلار بوده؛ بیش از ۶۰ درصد رشد در در‌آمدهای ارزی وصول شده را نشان می‏دهد.

دیگر اینکه افزایش درآمد نه فقط در بحث درآمدی بلکه در بحث وصول درآمدی نیز برقرار بوده است. بنابراین پیش‌بینی می‌شود که با افزایش عرضه در بخش اسکناس و همچنین حواله‌جات ارزی کانال قیمتی فعلی ارز ثبات چندان نخواهد داشت. با این وجود، در حال حاضر بزرگ‌ترین چالش پیش روی بانک مرکزی دسترسی به منابع حاصل از صادرات و آزاد‌سازی منابع بلوکه شده کشور است.

2 اهرم فشار بر طلا

در روزهای اخیر شاهد آن بودیم که طلا پس از مدت‌ها مجددا وارد کانال یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومانی شد و سکه نیز درحال پیشروی در کانال جدید ۱۵ میلیون تومانی است. تحلیل‏گران مسائل اقتصادی این موضوع را به وجود دو دسته عوامل مرتبط می‏دانند:

دسته اول به وجود اخبار و نشانه‌های نامطمئنی در رابطه با روند مذاکرات مرتبط بوده که نشان از سخت‌تر از شدن مسیر توافقات در پرونده هسته‌ای ایران دارد. این موارد سبب شد تا قیمت دلار افزایش پیدا کند. این افزایش اثر مستقیم روی بازار طلا داشت و سبب شد تا رقم یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومان را برای طلای ۱۸ عیار شاهد باشیم.

از سوی دیگر در بازارهای جهانی نیز عدم ثبات رمزارزها و همچنین افزایش تورم کشورهای مختلف و مثبت نبودن نتایح سیاست‎‌های آمریکا برای کاهش تورم، باعث شد قیمت انس جهانی نیز افزایش باید. بنابراین می‏توان گفت در بازه زمانی مذکور شاهد دو اهرم فشاری را برای رفتار صعودی طلا بودیم؛ یکی از جانب دلار و دیگری از سوی انس طلا.

متهم حباب بالای سکه

بازار سکه نیز از ابتدای خرداد تا پایان روز یکشنبه، شاهد وجود حباب قابل توجه در بین معامله ‏گران بود. به نحوی که حباب سکه در روزهای یاد شده بالای 5 درصد بود و حتی در بعضی از روزها به بالای 10 درصد هم رسید. تحلیل‏گران بر این باورند که رشد دلار سبب افزایش ریسک پذیری در بین معامله گران شد.

سناریو احتمالی طلا

کارشناسان اقتصادی بر این باورند که در روزهای آتی انتظار می‌رود که روند انس جهانی تغییری نکند و این شیب با ملایمت ادامه‌دار باشد.

از سوی دیگر عدم حصول توافقات و اخبار ضدونقیض درخصوص جایگزینی روسیه و ایران را برای فروش نفت به چین، از جمله عوامل موثر بر افزایش نرخ دلار است.

این موارد می‌تواند به طور مستقیم روی قیمت طلا موثر باشد. بنابراین می‏توان گفت که درصورت ثابت بودن شرایط فعلی انتظار کاهش قیمت طلا نمی‌رود و این فلز ارزشمند احتمالا با شیب بسیار ملایم‌تر از تورم ادامه مسیر می‌دهد.

انتهای پیام/

برچسب:

ترند

طلا

برتر

قیمت سکه

قیمت طلا

تحلیل بازار

دلار

قیمت دلار

مذاکرات

آژانس حکام

شورای حکام

اخبار مرتبط


نظرات

نظردهی

دیدگاهی ثبت نشده نظر تو چیه؟

کامنتی برای این پست وجود ندارد

برترین مطالب

لیست قیمت