چشم انداز بازار ارز در سایه تصمیمات جدید /تحلیل گلدنیوز
به گفته برخی تحلیلگران احتمال دارد بانک مرکزی، خرید ارز همه اشخاص حقیقی و حقوقی به صرافیها به نرخ توافقی را نیز همچون صادرکنندگان آزاد کند. در صورت اتخاذ چنین تصمیمی پیشبینی میشود عرضه ارزهای خانگی به بازار سرعت بگیرد چراکه مردم میتوانند با مراجعه به همه صرافیها ارزهای خود را به قیمت توافقی روز به فروش برسانند.
مژده تهرانی(خبر نگار)
1401/03/28 | 00:03
به گزارش پایگاه خبری جهان طلا(گلدنیوز )،دلار که در روزهای ابتدایی هفته گذشته روند صعودی روزهای انتهایی هفته سوم خرداد ماه را در پیش گرفته بود؛ در جهت معکوس، تغییر روند داد به نحوی که روز در تحلیل بازار دوشنبه با نوسانات کاهشی مواجه شد و روز سه شنبه شاهد عقب نشینی یک پله ای قیمت اسکناس آمریکایی بوسیله مداخله شدید بازارساز بوسیله تزریق عرضه ارز بودیم. با وجود تداوم روند نزولی آهسته دلار نکته ای که مشخص است اینکه عوامل غیراقتصادی همچنان در مسیر تعادل بخشی بازار مقاومت ایجاد میکند.
کارشناسان اقتصادی برای توجیه تغییر آهنگ دلار در بازار آزاد در روز دوشنبه سه استدلال را مطرح میکنند؛ مورد نخست اینکه به باور تکنیکالیستها، این کاهش قیمتی، به مانند یک استراحت برای بازار بوده و برای ادامه روند صعودی دلار لازم است. دیگر اینکه برخی دیگر از معاملهگران معتقد بودند بازارساز با تزریق، نرخ را پایین آورد و در شرایط فعلی سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کشور ضرورت این مداخله بیش از پیش احساس میشد.
از سوی دیگر امکان این مداخله با توجه به میزان منابع در دسترس بازارساز برای این نهاد پولی وجود داشت. به باور تحلیلگران ارزی با افزایش عرضه ارز و نیز افزایش اختیارات صرافی ها در خرید و فروش ارز، نوسانات ارزی محدودتر شد و بازار روندی معکوس را در پیش گرفت. در نهایت اینکه استدلال موثر دیگر به وجود پدیده خبردرمانی مرتبط است به نحوی که با خبرهای مثبتی که بازارساز در روزهای اخیر به بازار تزریق کرد؛ موجب شد برخلاف روز یکشنبه، برخی از دارندگان ارز تمایل به عرضه داشته باشند.
با وجود مداخله بازارساز در بازار ارز در هفته گذشته 2 نکته مهم در توضیح مقاومت ارز در برابر کاهش قیمت مورد توجه است. دلیل نخست به برجسته سازی اخبار منفی در بازار توسط معامله گران افزایشی مرتبط است. این دسته از افراد روی صحبت های مقامات ارشد دو طرف که صرفا روی جمله توافقی در دسترس نداریم مانور میدادند. درحالیکه مقامات ارشد ایرانی بر این موضوع تاکید داشتند که اگر طرف مقابل گامهای مثبتی بردارد، تمام اقدامات ایران هم از لحاظ فنی برگشتپذیر است.
مورد دیگر اینکه با وجود شروع روند کاهشی در بازار، وجود عطش خرید ارز مسافرتی همچنان برقرار است به نحوی که با وجود افزایش عرضه ارز در بازار دلار، برخی افراد با سندسازی به دنبال خرید ارز مساقرتی و استفاده از رانت بوجود آمده هستند. از نگاه این افراد وقتی هنوز دلار ۲۷ تومانی وجود دارد، این رانت به مضاق سوداگران شیرین می آید. بنابراین از دید این گروه تزریق ارز در قیمتهای کنونی اثربخشی بالایی ندارد. به نظر میرسد که بازارساز باید درباره روش و قیمت تزریق تامل کند و چند نرخ بودن ارز مانعی بر سر مدیریت موثر بازار ارز محسوب میشود.
بانک مرکزی با اختیارات ویژه ای که اخیرا از سوی سران قوا اخذ کرد؛ در حال ساماندهی به بازار ارز است. علی صالح آبادی در اولین اقدام، نشست ویژه ای با صرافان برگزار کرد و مجوز فروش ارز با قیمت توافقی به صرافی ها را صادر کرد. بانک مرکزی در اقدام بعدی جلسه دیگری با فعالان صنعت پتروشیمی برگزار کرد و از آنها خواست ارز خود را به بازار عرضه کنند به دنبال این اقدامات معامله گران افزایشی از بازار خارج شدند و نرخ دلار به سمت پایین حرکت کرد.
طبق این مجوز خرید ارز همه اشخاص حقیقی و حقوقی به صرافیها به نرخ توافقی همچون صادرکنندگان آزاد شد. از سوی دیگر روز پنجشنبه وزیر نفت در توئیتر نوشت: خوشبختانه با دیپلماسی فعال انرژی و پس از چندماه مذاکره، ۱.۶ میلیارد دلار طلب معوق سالهای گذشته بابت صادرات گاز به عراق وصول شد. خبری که می تواند قدرت بازار ساز را بیشتر کند.
علی صالح آبادی هم روز پنجشنبه بار دیگر گفت بانک مرکزی به لحاظ اسکناسی بیشترین ذخایر را در تاریخ بانک مرکزی دارد. نرخ دلار در بازار آزاد روز جمعه یک کانال پایین آمد و تا پله اول کانال 32 هزار تومان پایین آمد.
پس از ابلاغیه اخیر بانک مرکزی که فروش ارز صادرکنندگان را به نرخ توافقی مجاز کرد، به تدریج قیمت ارز رو به کاهش گذاشته و روز پنجشنبه قیمت خرید ارز صادرکنندگان به کمتر از ۳۰ هزار تومان هم رسیده است.
بر این اساس، صرافان ارزهای خریداریشده از صرافان را با قیمت کمتر از ۳۱ هزار تومان میفروشند. کارشناسان اقتصادی در خصوص دستورالعمل جدید بانک مرکزی بر این باورند که پس از این تصمیم، صادرکننده با قیمت نزدیک بازار، ارز خود را به فروش میرساند و اسکناس بازار هم از این طریق تامین میشود درحالیکه پیش از این صادرکنندگان پیش از این دستورالعمل مکلف بودند تا ۳۰ درصد از ارز خود را در بازار متشکل ارزی به قیمت ۲۵، ۲۶ یا ۲۷ تومان فروش برسانند و این انگیزه چندانی برای عرضه مستمر ارز نزد صادرکنندگان ایجاد نمیکرد.
زمانی که صادرکنندگان بتوانند ارز خود را با قیمت توافقی بفروشند، حجم قابلتوجهی از ارز صادرکنندگان که معمولا نگه میدارند تا قیمت اصلاح شود، بدون توقف و در جهت تامین گردش نقدینگی خود، به سامانه صرافیها عرضه خواهد شد، به عبارتی بانک مرکزی با این طرح بدون اینکه از منابع ارزی خودش استفاده کند، میتواند از منابع واقعی در بازار ارز استفاده کند و با اصلاح چرخه قیمتی هر زمان که نیاز و ضرورت داشت، از منابع ارزی خودش استفاده کند.
دیگر اینکه در شرایط موجود و با وجود این مصوبه، بانک مرکزی نیازی ندارد که از منابع ارزی خودش استفاده کند و این اقدام بسیار مثبتی برای بازار ارز خواهد بود. پیش از این صادرکنندگان میتوانستند ارزهای خود را صرفا به صرافیهای عضو بازار متشکل بفروشند اما با مجوز جدید بانک مرکزی همه صرافیهای مجاز، اجازه دارند ارزهای صادرکنندگان را با نرخ توافقی خریداری کنند.
روز پنجشنبه هفته گذشته علی صالح آبادی، رییس کل بانک مرکزی در نشستی که در هفتمین اجلاسیه سراسری کانون دانشگاهیان داشت؛ تصریح کرد که با اتخاذ تدابیر صورت گرفته توسط این نهاد به دنبال برقراری آرامش و حذف هیجانات کاذب کوتاه مدت بازار ارز هستیم.
در نهایت صالح آبادی اشاره کرد که بازار ارز به سمت آرامش جلو می رود و نرخ ارزی که در بازار غیر رسمی بود کاهش یافته است و این روند تداوم دارد، انشالله آرامش خوبی در بازار ارز خواهیم داشت.
به گفته برخی تحلیلگران احتمال دارد بانک مرکزی، خرید ارز همه اشخاص حقیقی و حقوقی به صرافیها به نرخ توافقی را نیز همچون صادرکنندگان آزاد کند. در صورت اتخاذ چنین تصمیمی پیشبینی میشود عرضه ارزهای خانگی به بازار سرعت بگیرد چراکه مردم میتوانند با مراجعه به همه صرافیها ارزهای خود را به قیمت توافقی روز به فروش برسانند.
از سوی دیگر با حضور نرخ ارز در یک بازه قیمتی محدود، قیمت اجناس وارداتی موجود در بازار نیز نوسانات کمتری را تجربه میکنند و در نتیجه میتوانند در نرخ تعادلی واقعی خود معامله شوند. اما در صورتی که نرخ ارز به صورت هیجانی و تنها در راستای انتظارات مثبت کاهش یابد، اجناسی که با ارقام بالاتر خریداری شدهاند، کاهش قیمت کشش نداشته و ناهماهنگی موجود در بازار مجددا منجر به افزایش نرخ ارز خواهد شد.
در همین حال بسیاری از کارشناسان ایجاد ثبات مستمر در بازار ارز را محصول کاهش انتظارات تورمی میدانند چراکه وقتی مردم پولی در اختیار دارند، نباید نگران آن باشند که چه خریدی انجام دهند تا از ارزش آن کاسته نشود.
بازار طلا با افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو، آرایش صعودی به خودگرفت. با رسیدن تورم به بالاترین حد خود در 40 سال اخیر، بانک مرکزی آمریکا به سرعت انتظارات بازار را برآورده کرد و نرخ بهره را افزایش داد. بازار طلا در پی آخرین حرکت بانک مرکزی و پیشبینیهای بهروز شده، به رشد اندکی ادامه میدهد.
انس طلا در روز جمعه در سطح 1843 دلار به ازای هر اونس معامله شد. در حالی که فدرال رزرو از تشدید سیاست های پولی تهاجمی بیشتر خبر می دهد، پیش بینی های رشد خود را برای سال جاری و 2023 کاهش داده و چشم انداز تورم خود را افزایش داده است.
این بزرگترین افزایش نرخ بهره از سال ۱۹۹۴ تاکنون است. این اقدام نشان میدهد که نهاد ارشد پولی آمریکا به بالاترین سرعت در دهههای اخیر به افزایش نرخ بهره ادامه میدهد.
انتهای پیام/
ترند
طلا
برتر
قیمت طلا
تحلیل بازار
دلار
قیمت دلار
چشم انداز دلار
مداخله بازارساز
اخبار مرتبط
نظرات
دیدگاهی ثبت نشده نظر تو چیه؟
برترین مطالب
لیست قیمت
نظری ثبت نشده