آثار اقتصادي رفت و آمدهای سياسی / آیا برجام به انجام خواهد رسید؟
باز شدن باب مذاكرات براي ايران ، تنها فايده اي كه در اين شرايط زماني دارد ، پنهان كردن مقطعي كسري بودجه و ناترازي بانكها و تنفسي براي فروش بيشتر نفت است .
امیرحسین راسخ(کارشناس)
1401/04/07 | 00:04
به گزارش گلدنیوز: خبرگزاري رويترز به تازگي به نقل از آژانس بين المللي انرژي هسته اي اعلام كرد ايران درحال نصب و راه اندازي تعدادي سانتريفوژ نسل پيشرفته ، IR6 در تاسيسات فردو است. انتشار اين خبر و خبرهاي ديگري از اين دست از جمله قطع دوربين هاي فراپادماني از سوي جمهوري اسلامي پس از بيانيه خرداد ماه شوراي حكام ، آشكار شدن بيشتر منازعات ميان ايران واسرائيل ، تحولات منطقه اي و سفر رييس جمهور آمريكا به برخي كشورهاي منطقه ، تصميمات تحريمي اخير آمريكا عليه ايران نشان از تلاش براي فشار بر جمهوري اسلامي ايران است .
با توجه به موارد ذکر شده فوق آيا سياست فشار وچانه زني جواب مي دهد ؟جمهوري اسلامي تلاش كرده در مقابل هر تصميم يا رفتار تهديد آميز محور عبري عربي و غربي پاسخي درخور دهد .
در شرايط فعلي كه اروپا با چالشهايي نه فقط از جنس اقتصادي كه بعضا امنيتي و آمريكائيها بيشتر از خاورميانه با چالش چين مواجهند ، چاره را حضور جوزف بورل مسؤول سياست خارجي اتحاديه اروپا در تهران براي رفع بن بست مذاكرات وين ديدند.
اسراييل بر طبل تهديد و جنگ عليه تاسيسات هسته اي ايران ميكوبد و در اين ميان ، اروپا و آمريكا نمي خواهند با طناب اسراييل وارد چاه بحران خاورميانه شوند. زيرا نمي خواهند با ايجاد بحران و جنگ در خاورميانه به بحران انرژي ، غذا و امنيت (حتی اقتصادي) خود بيفزايند.
معتقدم با وجود رفت و آمدهاي سياسي در سطوح عالي ، تنش هاي طولاني در خاورميانه قطعي است فقط به تاخير مي افتد، زيرا اختلافات با اسرائيل ريشه اي است و در اين بين عراق نيز نقش ميانجي ميان ايران و عربستان را ايفا ميكند .
سابقه تاريخي اقدامات سياسي عربستان نشان داده تا امتيازات لازم را درباره ايران از غرب نگيرد تن به حل مشكل ايران نمي دهد. روسيه را نيز نمي شود ناديده گرفت. پس از سفر وزير خارجه اين كشور به ايران قرار است رييس جمهور روسيه به ايران سفر كند . روسيه اي كه سنگ اندازيهايش در مسير تحقق برجام بر كسي پوشيده نيست.
آنچه به نظر مي رسد ، اين حجم از رفت و آمدهاي سياسي نشان از اراده سياسي همه جانبه براي بازكردن گره برجام است. اراده اي كه از سر ناچاري و فشارهاي ناشي از جنگ اوكراين و براي پيشگيري از بحراني جديد در خاورميانه ، اين حجم از رفت و آمدهاي سياسي را رقم زده است.
اين فشارها البته در ايران نيز خود را در قالب اعداد و ارقام شاخص هاي اقتصادي و جان كلام ، زندگي و معيشت روزمره مردم به خوبي نشان داده است . عليرغم اظهارات اخير رييس جمهور مبني بر تورم جهاني به عنوان علت تورم در كشور ، تورم ماهانه بيش از ١٢ درصد(كه در يك دهه گذشته بي سابقه بوده أست ) ، تورمي كه عدد آن براي دهك اول جامعه بيش از بيست درصد بوده است ، تصور كنيد دهك ضعيف جامعه فقط ظرف يك ماه بيست درصد قدرت خريدش عليرغم اعطاي يارانه كاهش يافته أست .
اين تورم ماهانه فقط در حوزه مواد غذايي بالغ بر ٢٥ درصد بوده است. تورم نقطه به نقطه بالغ بر ٥٠ درصد و باز براي دهك اول جامعه يعني ضعيف ترين قشر ، بالغ بر ٦٠ درصد بوده . واقعيت اين است كه ما هم به همان اندازه مشتاق بازشدن باب مذاكره ايم.
در يادداشتهاي پيشين به بازه هاي زماني تير ، شهريور و آبان به بعد اشاره كردم . علاوه بر بحران آب و برق ، شاخص تورم خرداد كه در بالا به آن اشاره شد گواهي است بر اين كه اين اعداد به زودي ترميم و كاهشي نمي شود ، شايد با باز شدن باب مذاكرات، نشست بعدي شوراي حكام نتيجه اي متفاوت از خرداد درپي داشته باشد و جلوي هجوم انتظارات تورمي را بگيرد.
از پيغام و پسغام هاي عربستان كه توسط نخست وزير عراق به ايران داده شد چيزي نميدانيم اما مي شود حدس زد موافقت عربستان با افزايش سطح روابط ديپلماتيك ، يخ روابط را در دراز مدت باز خواهد كرد ، البته اگر تندروها ، همانطور كه ترمز مذاكرات را در چند ماه گذشته كشيدند ، اجازه دهند و فتنه تازه اي به پا نكنند.
به قوت معتقدم ، مديران رشد داده شده بجاي مديران رشد يافته، توان جلوگيري از دست اندازهايي كه افراطيون داخلي بر سر راه توسعه كشور ايجاد مي كنند ، ندارند.
دستكم به لحاظ فني با حذف دوربين هاي آژانس از تاسيسات هسته اي بازگشت به برجام بسيار دشوار است و اين خواست جدي و عجيب عده اي افراطي در داخل نيز هست ، ضمن اينكه اسرائيل با بهانه جويي هاي هميشگي ، (نزديك شدن ايران به توانايي غني سازي براي ساخت بمب ) ، كار مذاكرات آنطور كه انتظار مي رود پيش نخواهد رفت.
پيش تر درباره احتمال پيروزي جمهوري خواهان در انتخابات مياندوره اي كنگره در آبان ماه گفته شد.
ظرف حدود يكسال از عمر دولت نه مكانيسم هاي سلبي مالياتي و نه اقدامات تنظيم گرانه اين حوزه ، از ماليات بر خانه هاي خالي تا ماليات بر عايدي سرمايه ، از توقف فرارهاي مالياتي تا سامانه موديان و نظائر آن هيچيك به سرانجام نرسيده است.
واقعيت اين است كه وضع اقتصادي و معيشتي مردم و كاهش سرمايه اجتماعي، حاكميت را به نشستن بر سر ميز مذاكرات كشانده است.
ناتواني عيني در بستن منافذ فساد اقتصادي و رانت نشان مي دهد يك مدير رشد یافته از دهها معدن طلا ارزشمند تر و یک انسان رشد داده شده از هر آفتی خطرناكتر است.
تيم اقتصادي كشور بيشتر رشد داده شده و گزينشي هستند ، به همين دليل شاخص هاي اقتصادي نه تنها بهبود نيافته كه حتي پس از گذشت دو ماه اطلاعات معيشتي شهرونداني كه درخواست دريافت يارانه جديد را داده اند به روز نشده أست.
باز شدن باب مذاكرات براي ايران ، تنها فايده اي كه در اين شرايط زماني دارد ، پنهان كردن مقطعي كسري بودجه و ناترازي بانكها و تنفسي براي فروش بيشتر نفت است .
اين مذاكرات براي آمريكائيها نيز فضايي ايجاد مي كند تا بتواند با خيالي آسوده تر از گذشته به رقيب اصلي يعني چين بپردازد و براي اروپائيها نيز تمركز بيشتر بر حل بحران انرژي در اين اتحاديه است.
مذاكراتي كه عنقريب در قطر از سرگرفته خواهد شد به همه طرفهاي درگير امكان بازسازيهاي كوتاه مدت مي دهد اما آيا همه ذينفعان ، شكيبايي لازم را خواهند داشت ؟!!
خاورميانه عزيز و بزرگ به هزار و يك دليل تاريخي ، سياسي ، اقتصادي و ژئو پلتيك همچون عروسي مي ماني كه هر از گاهي تو را به عقد يكي در مي آورند.لااقل يكبار و اين بار با چشمان باز و آگاهانه بر سر سفره عقد بنشين.
انتهای پیام/
ترند
برتر
تورم
مذاکرات
امیر حسین راسخ
دیپلماسی اقتصادی
مذاكره با عربستان
اخبار مرتبط
نظرات
دیدگاهی ثبت نشده نظر تو چیه؟
برترین مطالب
لیست قیمت
نظری ثبت نشده