بر ماهیان تپیدن دریا مبارک است

بر ماهیان تپیدن دریا مبارک است

تحلیلی بر ساختارهای سیاسی کشور به قلم امیر حسین راسخ

امیرحسین راسخ(کارشناس)

1402/01/08 | 00:01

نظری ثبت نشده

بر ماهیان تپیدن دریا مبارک است

 

نوروز بر ايرانيان مبارك . نميدانم پيش آمده كنار ساحل دریا برويد و در اين ايام بهاري از آرامش ساحل و نگاه به افق دور لذت ببريد و نسيم روحبخش بهاري جانتان را تازه كند ؟ ترديد ندارم حتي اگر تجربه اين موضوع را هم نداشته باشيد ، تصور اين تصوير سازي هم لذت بخش است ، خاصه اينكه اهل و عيال را هم يه همراه برده باشيد و از لذت آنها هم كه شده به شما خوش بگذرد ، حالا اگر در دل اين تجربه روحبخش ، ياد چكي بيفتيد كه بعد از تعطيلات نوروز بايد آن را پاس كنيد و هيچ محلي براي پر كردن آن نداشته باشيد و حتي سرمايه اي كه با نقد كردن آن بتوانيد به اين تعهد عمل كنيد ، در عين لذت بردن از آن لحظات، ذهنتان ، چنان مي خراشد كه عيشتان را منقّص مي كند.

سعي كردم مثالي بزنم كه اگر در حال تجربه خيالي از آن هستيد، ذهنتان ، نخراشد يا لااقل با خود بگوييد اگر اين لذت ، خيالي و ذهني است ، بدهي بعد از تعطيلات هم واقعيت بيروني ندارد ، اما واقعيت اين أست كه حتي اگر همه اينها خيالي باشد ، چك بعد از عيد واقعي است و ما ماهيان دريا كه در اين بهار ، تپيدن دريا را جشن ميگيريم سال ١٤٠٢ يا بايد سر از آب بيرون كنيم يا صيادان، بعد از تخم ريزي ، صيدمان خواهند كرد .

به گزارش پایگاه خبری جهان طلا (گلدنیوز)،حالِ اين روزهاي اقتصاد ما (من ميگويم اقتصاد، شما هم بخوانيد اقتصاد ) مصداق الان و بعد عيد و چك بعد از تعطيلات است.

فقط بسنده ميكنم به يك مورد از بودجه سال آينده اي كه شوراي نگهبان به آن بيش از بيست اشكال گرفته و آن را به مجلس برگردانده است. دو هزار همت (دو هزار هزار ميليارد تومان ) عدد تقريبي هزينه هاي سال آينده است.

يعني پيش بيني درآمدي دو هزار همتي كه ٩٠٠ همت آن بايد از طريق ماليات بدست آيد و تا بهمن ماه امسال رييس سازمان امور مالياتي اعلام كرد درآمد مالياتي تاكنون (بهمن ماه) ١٠٨ درصد محقق شده است.

بهتر مي دانيد درآمد مالياتي هر سال، عملكرد سال گذشته ماليات دهندگان أست ( بجز ماليات ارزش افزوده كه هرسه ماه بايد تسويه شود و حدود ٤٠ درصد درآمد مالياتي كشور را شامل مي شود) .

اعداد و ارقامي هم منتشر مي شود كه اين سازمان معادل ٢ يا ٣ همت از محل فرار مالياتي درآمد كسب كرده أست (از حدود ٣٥ همتي كه اعلام مي شود ما فرار مالياتي داريم ) .

بگذريم فرض بر صحت تحقق درآمد ١٠٨ درصدي ، بدون احتساب تورم حدود ٥٠ درصدي ، يعني تحقق درآمد مالياتي ما ٥٨ درصد بوده و براي سال آينده كه نميتوانيم با معجزه ، تورم را كاهش دهيم ، يعني نيمي از ٩٠٠ همت درآمد مالياتي ما محقق نخواهد شد.امسال كه كار به مولد سازي دارايي هاي دولت هم رسيد .

صد هزار نفر هم يك ماه قبل ، نفري ٥٠٠ ميليون تومان معادل ٥٠ هزار ميليارد تومان ، پول خود را مسدود كردند تا سال آينده ، خودروي وارداتي بخرند .

الهي شكر مردم ، معادل پول احداث يك كارخانه خودروسازي را دادند تا شب عيدِ صنعت خودروسازي با صلوات ختم به خير شود ، الباقي گير و گورهاي درآمدي دولت هم به لطائف الحيل تامين شد تا حقوق بگيران و پاداش بگيران شب عيد، صدايشان در نيايد، اگر سال آينده كاشف به عمل نيايد كه چاپ پول بدون پشتوانه اتفاق افتاده ، يا استقراض از بانك مركزي و بانكها صورت گرفته است !

چون سخنگوي دولت يك ماه يك ماه پيش اعلام كرد دولت تمام بدهي خود به بانكها را تسويه كرده است. خبرهاي خوبِ البته روتوش شده ديگري هم منتشر شده از جمله افزايش هجده و نيم درصدي درآمد تجاري ما در ده ماهه امسال ، تحقق ١٠٨ درصدي درآمد مالياتي و فروش نفت هم كه بر اساس آمارهاي رسمي ٤٩ درصد بيشتر بوده است .

هيچ فكر كرده ايد اين برّه اين همه ميل مي كند … ؟ شايد نژادش فرق مي كند كه دمبه نمي آورد ، اگر نژاد اين برّه متفاوت باشد ، چه گوشتي شود براي سال ١٤٠٢ ؟!

در عرصه سياست هم اتفاقات ميموني روي داد . از جمله رابطه با عربستان كه با فشار كه نه ، با پادرمياني چين در حال اتفاق افتادن است.

جنگ اوكراين و روسيه كه جنگاوري ! همچون پوتين، اميد به پيروزي در آن دارد و خلاصه دو بلوك شرق و غرب جديد كه طرف حسابش ديگر آمريكا و شوروي نيستند در حال طراحي جهاني جديد هستند . چين و روسيه ، ايران به عنوان فعالان و متحدان شرقي و تركيه ، عربستان و اسراييل هم به عنوان كشورهايي كه به طرف چين خواهند غلتيد و صف و ستاد چين را كامل مي كنند و طرف غربي امريكا ، اروپا و اوكراين و سوريه و عراق كه در صف غرب خواهند ايستاد. البته اين صف آرايي جديد منطقه و بلكه عرصه بين الملل ، مشخصا در سال جديد ميلادي به طور كامل شكل نمي گيرد، اما بي ترديد حركت به آن سمت است.

اين اتفاقات را نمي توان به صراحت پيش بيني كرد اما همين كه اوكراين امروز اوكراينِ بعد از سال ٢٠١٤ است ، اوكرايني كه مردم آن از زير يوغ روسيه بيرون آمده اند و ديگر عروسك خيمه شب بازي روسيه نيستند و فراموش نكرده اند از سال ٢٠٠٦ تا ٢٠٠٩ آلمان و فرانسه مخالف پيوستن اين كشور به ناتو بوده اند و همچنين فراموش نكرده اند كه روسيه همان سال تعهد داد اگر اوكراين قدرت هسته ايش را واگذار كند ، اين كشور را به خاك خود الحاق نكند.

اين در حاليست كه متحدان روسيه در اين جنگ ، معتقدند روسيه به دليل تلاش آمريكا ، غرب و اوكراين براي عضويت آن در ناتو ، حمله پيشدستانه را آغاز كرده است. دو تحليل كاملا متفاوت كه مهم نيست كدام درست است ، آنچه مهم است آتشي و جنگي است كه درگرفته و مقاومت مردم اوكراين بدلايل ياد شده كه كار را براي پوتين پيچيده كرده و محتمل است پوتين دست به خرق عادت (ممكن أست اقدام اتمي در آبهاي آزاد بزند و اگر چنين شود …… )

بر ماهیان تپیدن دریا مبارک است

ارتباط ايران با عربستان نيز عليرغم اينكه به خواست عربستان اتفاق افتاده و تاثير مثبت رواني كه بر بازارهاي مختلف داشته به دلايل پرشمار اما دو دليل اساسي ، نتايجي دور از انتظار درپي خواهد داشت.

اولا هفت سال است اين رابطه كدر و قطع شده و در دستگاه ديپلماسي دولت دوازدهم كه معتقد بود اگر با دشمن بر سر نُه موضوع از ده موضوع به توافق نرسيديد ميتوان با همان يك موضوع سر ميز مذاكره و توافق نشست ، اين رابطه با عربستان شكل نگرفت ، چه برسد در دولت سيزدهم كه برخي گروههاي فكري تندرو در آن امكان جولان بيشتري دارند و مي دانند پيشنهاد مذاكره با عربستان را ايران نداده و منتظرند ببينند كجا مي توانند جبران مافات كنند.

(به جرأت مي توان گفت اصلاح اين رابطه در حد و اندازه سياست ورزي چون آيت الله هاشمي رفسنجاني بود كه كله شقّي سياسي را خوب مي فهميد و تا مغز استخوان چشيده بود). در اين باره قلمفرسايي هاي بسيار تاريخي نيز وجود دارد كه از حوصله ، خارج است.

دوم اسراييل كه به هيچ روي رابطه بهبود يافته با عربستان ، ايران هسته اي و حتي عربستان هسته اي را بر نمي تايد و اگر بخواهد پيمان ابراهيم را پيش ببرد ، سياست راهبردي جمهوري اسلامي ايران بزرگترين مانع اوست.

تكليف مخالفان خارج از كشور هم روشن أست در پي وحدت اند و ظاهرا دستشان باز أست براي هر تاثيرگذاري و در داخل كشور نيز با نسلي مواجهيم كه مطالبه جدي اش ، هويتي ، فراتر از انتظار حاكميت است. سال ١٤٠٢ به اختصار كشورمان با چند چالش كلي مواجه است .

١- شاخص هاي اقتصادي كه تبعات بسياري دارد و بهبود آن مستلزم شيمي درماني توأم با پرهيز جدي ايدئولوژيك در لايه هاي مختلف قدرت است.

٢- به هم خوردن تعادل منطقه درپي جنگ روسيه و اوكراين كه نقش آفريني ايران با اوضاع فعلي اقتصادي چندان پر رنگ نخواهد بود.

٣-اگر چه عمر دست خداي متعال أست اما موضوع جانشيني نيز هم مردمي كه از شهريور ١٤٠١ شاهد ما آرامي هاي مختلف بودند و هم لايه هاي مختلف قدرت و ثروت را متاثر مي كند (به هر تقدير هميشه در جامعه علاوه بر مردم ، ثروتمندان و قدرتمندان تاثيرگذارند)

حوادث گذشته و وقوع رويدادهاي محتمل نشان مي دهد ، گامي فراتر از جغرافياي طبيعي و سياسي ايران در حال برداشته شدن است و لاجرم رفع مشكلات از تورم و ركود گرفته تا حاشيه نشيني و جانشيني ، ناترازي تجارت و ناترازي نظام بانكي و صندوقهاي بازنشستگي تا تامين امنيت ، مستلزم برنامه ريزيهاي مديريتي أست .

آنچه از زمان روي كار آمدن دولت سيزدهم اتفاق افتاده بيشتر نگهباني از وضع موجود أست به جاي مديريت به عنوان مثال انتصاب ١٤ استاندار نظامي همزمان با آغاز دولت ، حتي انتخاب شهردار پايتخت نيز با رويكرد امنيتي صورت گرفت نه تخصص مديريتي و به تازگي كه انتصاب فرمانده نيروي انتظامي چه خاطراتي را به ذهن متبادر مي كند .

ايراني كه سالهاست مقابل آمريكا ايستاده و بي ترديد فشار آن را فقط مردم ديده اند ، حالا چگونه ايستاده و خواهد ايستاد . مردم اين ايستادگي را چگونه تعريف و ارزيابي مي كنند و چگونه مي پذيرند ؟ پرسشي كه در سال جديد پاسخهاي تازه ، شايد با افراد تازه مي طلبد.

بیشتر بخوانید:

در جا زدن انس در مقیاس هفتگی

انتهای پیام/

برچسب:

ترند

برتر

امیر حسین راسخ

آمریکا

عربستان

اخبار مرتبط


نظرات

نظردهی

دیدگاهی ثبت نشده نظر تو چیه؟

کامنتی برای این پست وجود ندارد

برترین مطالب

لیست قیمت