ارز بریکس جایگزینی برای دلار
سرگئی کاترین، رئیس اتاق بازرگانی و صنایع روسیه از چاپ اسکناس بریکس در تیراژ 10 هزار نسخه خبر داد.
پروانه کاوسی(خبر نگار)
1404/04/24 | 12:04
به گزارش سایت طلا گلدنیوز ؛وی خاطرنشان کرد که ایده ایجاد یک اسکناس یادبود زمانی ظاهر شد که همکاران جامعه تجاری می خواستند فرمی پیدا کنند که از نظر بصری و مفهومی اصول چندقطبی، برابری و مشارکت استراتژیک بریکس را متحد کند.
بریکس یک گروه متشکل از پنج کشور بزرگ در حال توسعه است: برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی است که در سالهای اخیر، بحثهایی درباره ایجاد یک ارز واحد یا مکانیزم پرداخت مشترک بین کشورهای عضو بریکس مطرح شده است تا وابستگی آنها به دلار آمریکا کاهش یابد و مبادلات تجاری تسهیل شود.
لازم به ذکر است، در اجلاس بریکس، ولادیمیر پوتین رهبر روسیه از اسکناس نمادین «ارز واحد» برای کشورهای عضو این اتحاد رونمایی کرد.این اسکناس دارای پرچم کشورهای موسس این تشکل بین المللی یعنی برزیل، روسیه، چین، هند و آفریقای جنوبی بود.
این اسکناس نمادین و به عنوان یادبود نشست سران کشورهای عضو بریکس در قازان روسیه، منتشر شده است.
مشکلی که برای ایجاد ارز بریکس وجود دارد این است که منطقاً نه چین و نه روسیه کوچکترین قصدی ندارند که پول ملی خود را به حال خود رها کنند، تا در کنار گروهی از کشورهایی که سابقه مشکوکی در کنترل ناترازی پولی خود دارند، ارزششان را از دست بدهند. طی ده سال گذشته، ارز کشورهای بریکس و مهمان آن به میزان قابل توجهی در برابر دلار آمریکا افول کرده است. بر اساس گزارش بلومبرگ، پزو آرژانتین 98 درصد، پوند مصر 78 درصد، روپیه هند 35 درصد، بیر اتیوپی 68 درصد و رئال برزیل 55 درصد ارزش خود را از دست دادهاند و ریال ایران طبق گزارش اکونومیست، 90 درصد سقوط کرده است. کنار هم قرار دادن چندین ارز ضعیف، یک ارز قوی ایجاد نمیکند.
اگر چه کشورهای بریکس در مجموع، سهم قابل توجهی از تولید ناخالص داخلی جهانی یعنی ۲۷ درصد را بر اساس گزارش بانک جهانی تشکیل میدهند، اما قدرت اقتصادی به تنهایی موضوعی نیست که باعث تسلط دلار آمریکا شود و تحولات بازار هم بخش مهم دیگری برای پذیرش بینالمللی یک ارز محسوب می شود.
بی شک، توسعه بازار موضوعی است که دستیابی به آن سالها طول میکشد و احتمالا بزرگترین مانع برای هر ارز جدیدی برای تهدید برتری دلار آمریکا است. به عنوان پیشینه، دلار آمریکا از زمانی که سیستم برتون وودز در پایان جنگ جهانی دوم در سال ۱۹۴۴ تاسیس شد، در سیستم مالی جهانی ماندگار شده است. این یک سیستم پرداخت بینالمللی جمعی بود که به طور رسمی دلار ایالات متحده را به ارز ذخیره جهانی تبدیل کرد و ارزش ارزهای بیشتر کشورهای جهان به دلار تعیین شد.
با اینکه کارشناسان غربی معتقداند که ارز جدید بریکس بر سرمایه گذاران ایالات متحده، تاثیر نمیگذارد. اما به دور از جانب داری، چنین ارزی، یک دردسر بالقوه ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیک برای ایالات متحده و غرب است.
به نظر شاهدان غربی، اگر کشورهای بریکس برای تجارت بین خودشان از ارز بریکس استفاده کنند، احتمالا تاثیر عینی بر تقاضا برای دلار آمریکا نخواهد داشت، اما بریکس خود یک سوم اقتصاد جهانی و نیمی از جمعیت جهان را شامل میشود و بی شک در صورت تحقق واقعی، عملیاتی شدن و گسترش کاربردی استفاده از نهادهای مالی و پولی و سیستمهای پرداخت میان اعضا، میتواند در افزایش دلار زدایی نقش مهم و اثرگذاری ایفا کند.
اسکناس بریکس
اخبار مرتبط
نظرات
دیدگاهی ثبت نشده نظر تو چیه؟
برترین مطالب
لیست قیمت
نظری ثبت نشده