چرا نرخ ارز افزایشی خواهد بود؟
اینکه در سالهای اخیر نرخ ارز در ایران افزایشی بوده و خواهد بود، بدلیل محدودیت ها در عرضه ارز و افزایش مستمر تقاضای ارز بوده است. در این نوشته ، هفت دلیل افزایشی بودن قیمت دلار را مرور میکنیم.
امیر کشانی(سردبیر)
1402/11/14 | 10:11
به گزارش گلدنیوز ، این روزها که مسیر قیمت دلار و دیگر ارزها در ایران افزایشی است با دو دیدگاه متفاوت در تحلیل مسیر این بازار روبرو هستیم. از یک طرف مسئولان دولتی و اقتصاد دانان هم طیف دولت این افزایش ها را موقتی میدانند و از سیاست های دولت برای کنترل و کاهشی شدن بازار ارز میگویند و از طرف دیگر برخی از اقتصاددانان مستقل با دلایل علمی تحلیل های متفاوتی از آینده این بازار ارائه میدهند. در تازه ترین تحلیل دکتر محمدرضا منجذب دلایل خود را برای اینکه چرا نرخ ارز افزایشی خواهد بود؟ ارائه کرده است ، که در ذیل میخوانیم:
تحلیل هر بازاری اشاره به شرایط عرضه و تقاضای آن بازار ، تحلیلی کامل را در بر می گیرد. اینکه در سالهای اخیر نرخ ارز در ایران افزایشی بوده و خواهد بود، بدلیل محدودیت ها در عرضه ارز و افزایش مستمر تقاضای ارز بوده است. مختصری از عناوین و دلایل ذیلا ارایه می شود، و هر دلیلی قابل تفصیل است:
1-دلایل کوتاه مدت:اخبار بد، منجمله جنگ ها و تنش های منطقه ای و نیز ورود ترامپ به عرصه انتخابات. شدت و ضعف اخبار هم بر عرضه و هم بر تقاضای ارز تاثیرگذار است. بعنوان مثال ورود ترامپ به انتخابات هرچه به تاریخ انتخابات نزدیک تر شود، آثار انتظاری بر نرخ ارز خواهد داشت.بلوکه شدن ذخایر ارزی خارج از کشور است. این تحدید کننده عرضه ارز بداخل کشور است.
2-دلایل بلندمدت: تحریم ها که تبدیل به قانون شده و بطور مستمر صادرات به خارج از کشور و عرضه ارز به داخل را تحدید می نماید.خود تحریمی، بعنوان مثال نپیوستن به معاهدات بین المللی چون اف ای تی اف و ...وجود ترازهای منفی (بودجه، بانکی، تراز پرداختها، و ...) که موجب افزایش کسری بودجه، گسترش نقدینگی، کاهش ارزش پول ملی و ... شده است. این هم موجب افزایش نرخ ارز می شود و هم تامین کننده کسری بودجه است.
3-نداشتن برنامه توسعه بلندمدت ، عمل نکردن به مزیت نسبی در صادرات و تحدید صادرات و عرضه ارز ،گسترش مستمر واردات یا افزایش مستمر تقاضای ارز
4-طبق نظریه PPP در محاسبه نرخ ارز، تفاوت تورم داخلی از تورم جهانی باضافه نرخ بهره وری داخلی (در ایران صفر است)، موجب افزایش طبیعی نرخ ارز است. تورم داخلی 45 درصدی و جهانی زیر 10 درصدی، بمعنای افزایش مستمر سی الی چهل درصدی نرخ ارز در سال است.
5-فشار مالیاتی، می تواند موجب تعطیلی تولید، گرایش به سمت فرار مالیاتی از طریق معاملات بوسیله ارز و غیر حساب بانکی و ... شود. بعضا موجب مهاجرت می شود. فشار مالیاتی روی بازارهای موازی ارز، مانند مسکن، خودرو، طلا، ... موجب سوق نقدینگی به بازار ارز می شود.
6-فشار مهاجرت، در نیروی کار ماهر و ساده ، و تحصیلکرده و ... تقاضای ارز را افزایش می دهد.
7-بازار پولی ناکارآمد و نرخ بهره پایین و غیر جذاب، نقدینگی را به بازارهای موازی و ارز سوق می دهد. موارد چندی دیگر در این راستا قابل ذکر است. بدیهی است هر کدام از موارد مذکور راهکارهای خود را می طلبد. در کنار آنها مدیران شایسته و کاربلد لازمه مقابله با مشکلات است.
پیش بینی قیمت دلار را از سایت بازار طلا (گلدنیوز)، دنبال کنید.
اخبار مرتبط
نظرات
دیدگاهی ثبت نشده نظر تو چیه؟
برترین مطالب
لیست قیمت
نظری ثبت نشده