انواع روش های ذوب طلا و نقره
در روش سنتی بوته ذوب طلا با هواگاز یا سیستم ذوب سنتی کارگاهی گرم می شوند و مشعل یا سرپیک به صورت مستقیم با بوته در تماس هستند و طلا را در خود ذوب می کنند.
امیر کشانی(سردبیر)
1400/12/02 | 00:12
به گزارش گروه آموزش و پژوهش سایت طلا گلدنیوز ؛ یکی از تجهیزاتی که در ذوب طلا و نقره از آن استفاده می شود بوته ذوب طلا است. به ظرف هایی که طلای شکسته و متفرقه را در آن می ریزند و ذوب می کنند بوته می گویند. این مخزن ها در اندازه های مختلف 300 و 600 گرمی، 1 کیلو و 2 کیلو و... وجود دارند.
در این مقاله ابتدا به تاریخچهای از بوتهها و استفاده از آن اشاره میکنیم. سپس مواد سازنده برای بوتههای ذوب طلا را معرفی میکنیم و در نگاهی کلی تر انواع روش های ذوب طلا را بررسی میکنیم.
بوته ذوب طلا ظرفی است که در آن طلا ذوب میشود. بوتهها به طور سنتی از مواد سرامیکی ساخته میشوند تا بتوانند دمای بسیار بالایی را تحمل کنند. مواد سازنده بوته طلا باید نقطه ذوب بسیار بالاتری نسبت به موادی که حرارت میدهید، داشته باشد. اگر بوته از فولاد یا آهن ساخته شده باشد، برای ذوب فلزات نرمتری مانند آلومینیوم و روی بکار میرود. روشهای ساده و آسانی برای ذوب طلا در خانه وجود دارد. برای آشنایی با این روشها میتوانید مقاله چگونه طلا را در خانه ذوب کنیم بخوانید.
اولین بوتههای شناخته شده در اروپای شرقی و ایران یافت شده است و قدمت آن به ۶۰۰۰ سال قبل از میلاد باز میگردد. ریختهگری یا تغییر شکل فلزات با استفاده از بوته آغاز میشود. تکنیکهای اصلی تا حد زیادی نسبت به ۸۰۰۰ سال گذشته بدون تغییر باقیمانده است.
بوتههای ذوب از آلیاژهای مختلفی ساخته میشوند. آلیاژهای غالب سازنده بوته شامل گرافیت، کوارتز، فولاد، چینی، چدن و غیره است. آلیاژهای سازنده بوته میتوانند انواع مختلف فلزات را ذوب کنند. بوتههای گرافیتی معمولاً بهعنوان بهترین گزینه برای ذوب طلا، نقره و سایر مواد ذوب غیر آهنی در نظر گرفته میشود. قبل از انجام هرگونه فعالیت ذوب، سازگاری مواد ذوب با بوته باید سنجیده شود. بهخاطر داشته باشید که کارایی آلیاژهای سازنده بوته، بر اساس نوع مادهای است که میخواهید ذوب کنید. دقت داشته باشید که نقطه ذوب آلیاژ سازنده باید بالاتر از فلز موردنظر شما برای ذوب باشد.
همانطور که گفته شد در صدر لیست بهترین آلیاژها برای ساخت بوتههای ذوب گرافیت، فولاد و کوارتز قرار دارد. در ادامه انواع بوته ذوب طلا را به شما معرفی میکنیم:
از گرافیت برای ساخت بوته ذوب طلا استفاده میشود چرا که آلیاژی قوی است و دارای تمام خصوصیاتی است که یک جواهرساز یا معدنچی برای ساخت بوته نیاز دارد. استفاده از گرافیت برای ساخت بوته به دهه ۱۹۰۰ برمیگردد. کاربرد گسترده گرافیت در صنعت ناشی از ویژگیهای استثنایی است که در مقایسه با سایر مواد مورداستفاده در ساخت بوتههای ذوب طلا دارد. بوتههای گرافیتی ذوب طلا از نظر دقت، ابعاد مختلفی ارائه میدهند که مواد سازنده دیگر بوتهها دقت در این اندازه را نشان نمیدهند. از یک بوته گرافیتی چه برای ذوب طلا استفاده کنید و چه از آن بهعنوان قالب برای ایجاد شمش استفاده کنید، میتوانید مطمئن باشید خروجی موردنظر تضمین شده است. . گرافیت به طور طبیعی بیشتر نیازهای اساسی جواهرسازان و کارشناسان ذوب از یک بوته ذوب را تأمین میکند. بهترین روش ساخت بوته ذوب طلا، استفاده از گرافیتی بهعنوان ماده سازنده است چرا که گرافیت فرایند ذوب را سریع و کارآمد انجام میدهد. دقت در ساخت جواهرات مسئله بسیار مهمی است که با استفاده از گرافیت میتوان فرایند ذوب را بادقت خوبی انجام داد.
برای ساخت بوتههای از جنس سیلیکا، از کانیهای کوارتز استفاده میشود. از کوارتز برای طراحی بوتههای ذوب شفاف مناسب برای ذوب فلزات آهنی و غیر آهنی استفاده میشود. برای فرایند ریختهگری بدون خوردگی میتوان به بوتههای کوارتز اعتماد کرد.
فولاد به دلیل اینکه مدتزمان طولانی میتواند مورداستفاده قرار گیرد، به یک ماده مورد تأیید برای تولید بوتههای ذوب انتخاب شد. هنگام استفاده از بوتههای فولادی فرایند ذوب مقرونبهصرفه و سازگار با محیطزیست است.
بوتههای ذوب طلا تخممرغی شکل با لبههای گرد و صاف هستند. ازآنجاییکه بسیاری از شرکتها و آزمایشگاههای معدن طلا تمایل به کار با بوتههای سفارشی دارند، نمیتوان شکل یا اندازه خاصی را برای بوتههای ذوب تعریف کرد. با این حال همه بوتههای ذوب طلا طوری طراحی شدهاند که در برابر گرما برای مدت طولانی مقاومت کنند. کارایی یک بوته به ظاهر آن بستگی ندارد، بلکه بر اساس آلیاژی است که بوته از آن ساخته شده است.
درهمین رابطه در سایت بازار طلا بخوانید: چه جوری طلا را در خانه ذوب کنیم؟
در روش سنتی بوته ذوب طلا با هواگاز یا سیستم ذوب سنتی کارگاهی گرم می شوند و مشعل یا سرپیک به صورت مستقیم با بوته در تماس هستند و طلا را در خود ذوب می کنند.
این ظروف از جنس و کیفیت های مختلفی برخوردار هستند و عمدتا جنس آنها از خاک نسوز و چسب خاک رس است. به دلیل اینکه توانایی نگه داری طلا تا دمای 1500 درجه را در خود دارند، باید بسیار مقاوم و مستحکم باشند.
در طول این فرآیند نیز، آجرهای نسوزی را بر روی میز ذوب آهنی و زیر بوته قرار می دهند که هم حرارت بوته با میز برخورد نکند و هم حرارت مشعل یا یا سرپیک به صورت مستقیم با میز برخورد نداشته باشد که بعد از مدتی آن میز آهنی تاب برندارد.
بعضی از دستگاه های ذوب طلا به صورت القایی و المنتی هستند.
دستگاه های القایی ذوب طلا نسبتا بزرگ هم هستند به وسیله انرژی مغناطیسی باعث ذوب شدن فلزات می شود و بوته هایی که در این دستگاه استفاده می شود گرافیتی هستند.
این نوع دستگاه نسبت به دستگاه های القایی کوچک تر هستند و انرژی الکتریکی را به انرژی گرمایشی تبدیل می کنند.
انتهای پیام/
طلاسازی
اخبار مرتبط
نظرات
دیدگاهی ثبت نشده نظر تو چیه؟
برترین مطالب
لیست قیمت
نظری ثبت نشده